Tabu
Image default
CULTURE Slider

Casa poeților Rimbaud și Verlaine e scoasă la vânzare pentru două milioane de euro

În 1873, cei doi poeți au trăit, timp de câteva luni, în reședința din cartierul londonez Camden. La un moment dat, actualul ei proprietar își propusese să o transforme într-un muzeu al poeziei. 

Casa londoneză care a adăpostit relația furtunoasă a poeților simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine a fost recent scoasă la vânzare. Decizia proprietarului reprezintă o mare amenințare pentru proiectul care viza transformarea clădirii într-un spațiu dedicat artei.

În timpul tumultoasei și scandaloasei lor relații, cele două legende ale poeziei franceze de secol XIX au locuit câteva luni bune, în anul 1873, în această casă din cartierul Camden, situat în nordul capitalei britanice.

Este locul în care cei doi amanți s-au despărțit. Povestea relației lor pasionale a fost ecranizată în filmul Totat Eclipse din 1995, cu Leonardo Di Caprio în rolul lui Rimbaud și David Thewlis în rolul lui Verlaine.

Casa a fost pusă la vânzare pentru suma de 1,75 milioane de lire sterline (aproape 2 milioane de euro), după ce actualul ei proprietar, Michael Corby a afirmat că va face acolo „o casă de poezie”, deschisă atât vizitatorilor, cât și organizatorilor de evenimente culturale. 

Domnul Corby nu a putut fi contactat sâmbătă de AFP, dar directorul general al Fundației Rimbaud & Verlaine, Graham Henderson, a confirmat că fosta locuință a poeților este, într-adevăr, de vânzare. 

„Este realmente regretabil. Noi sperăm foarte mult că domnul Corby își va schimba părerea.”, a declarat Graham Henderson pentru AFP, precizând că este în căutarea unei soluții. 

Fundația britanică spera să-i ofere clădirii un scop artistic, transformând-o într-un muzeu public de poezie și arte. Proiectul cultural mai viza deschiderea unei cafenele, precum și a unei librării. 

Conform site-ului de anunțuri imobiliare RightMove, casa a fost scoasă la vânzare în octombrie anul acesta, dar în descrierea ei nu există nicio mențiune legată de foștii și faimoșii ei locatari. 

Situată pe Strada Royal College, la numărul 8, clădirea este acum amenințată cu demolarea din cauza proiectului unui dezvoltator imobiliar care dorește să construiască un complex de case în acea zonă. Artiști precum Patti Smith sau Julian Barnes au militat pentru salvarea acesteia. 

În 2007, actualul proprietar a cumpărat casa în stil georgian, iar la acea vreme, a declarat pentru Camden New Journal „primul său obiectiv” va fi ca „locul să fie restaurat, apoi dat în folosință pentru a le promova opera”. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Motivul pentru care Melania Trump a lipsit 27 de zile din peisajul public

Andreea Damian

Heather Locklear a fost internată la psihiatrie. Actrița a încercat să se sinucidă

Andreea Damian

Filme de Crăciun din care să te inspiri în privința stilului pentru 2020

Andreea Damian

Primul medicament pentru cea mai întâlnită alergie

Andreea Damian

O nouă metodă de mărire a buzelor va înlocui popularele lip fillere folosite și de Kylie Jenner

Andreea Damian

Rod Stewart a construit timp de 23 de ani un oraș feroviar miniatural

realitatea

Scrie un comentariu