Tabu
Image default
CULTURESlider

Casa poeților Rimbaud și Verlaine e scoasă la vânzare pentru două milioane de euro

În 1873, cei doi poeți au trăit, timp de câteva luni, în reședința din cartierul londonez Camden. La un moment dat, actualul ei proprietar își propusese să o transforme într-un muzeu al poeziei. 

Casa londoneză care a adăpostit relația furtunoasă a poeților simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine a fost recent scoasă la vânzare. Decizia proprietarului reprezintă o mare amenințare pentru proiectul care viza transformarea clădirii într-un spațiu dedicat artei.

În timpul tumultoasei și scandaloasei lor relații, cele două legende ale poeziei franceze de secol XIX au locuit câteva luni bune, în anul 1873, în această casă din cartierul Camden, situat în nordul capitalei britanice.

Este locul în care cei doi amanți s-au despărțit. Povestea relației lor pasionale a fost ecranizată în filmul Totat Eclipse din 1995, cu Leonardo Di Caprio în rolul lui Rimbaud și David Thewlis în rolul lui Verlaine.

Casa a fost pusă la vânzare pentru suma de 1,75 milioane de lire sterline (aproape 2 milioane de euro), după ce actualul ei proprietar, Michael Corby a afirmat că va face acolo „o casă de poezie”, deschisă atât vizitatorilor, cât și organizatorilor de evenimente culturale. 

Domnul Corby nu a putut fi contactat sâmbătă de AFP, dar directorul general al Fundației Rimbaud & Verlaine, Graham Henderson, a confirmat că fosta locuință a poeților este, într-adevăr, de vânzare. 

„Este realmente regretabil. Noi sperăm foarte mult că domnul Corby își va schimba părerea.”, a declarat Graham Henderson pentru AFP, precizând că este în căutarea unei soluții. 

Fundația britanică spera să-i ofere clădirii un scop artistic, transformând-o într-un muzeu public de poezie și arte. Proiectul cultural mai viza deschiderea unei cafenele, precum și a unei librării. 

Conform site-ului de anunțuri imobiliare RightMove, casa a fost scoasă la vânzare în octombrie anul acesta, dar în descrierea ei nu există nicio mențiune legată de foștii și faimoșii ei locatari. 

Situată pe Strada Royal College, la numărul 8, clădirea este acum amenințată cu demolarea din cauza proiectului unui dezvoltator imobiliar care dorește să construiască un complex de case în acea zonă. Artiști precum Patti Smith sau Julian Barnes au militat pentru salvarea acesteia. 

În 2007, actualul proprietar a cumpărat casa în stil georgian, iar la acea vreme, a declarat pentru Camden New Journal „primul său obiectiv” va fi ca „locul să fie restaurat, apoi dat în folosință pentru a le promova opera”. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Fosta asistentă a lui Mariah Carey susține că managerul vedetei a agresat-o fizic și a numit-o “târfă”

realitatea

Terry Crews: Bărbații nu văd femeile ca pe niște ființe în totalitate umane

realitatea

O actriță faimoasă a născut pentru a cincea oară, la o vârstă înaintată

Andreea Damian

EXCLUSIV Ilinca Vandici: “Când ai un copil mic în casă, îți umple el timpul”

Tabu Tabu

Românca Adina Pintilie a câștigat Ursul de Aur cu filmul „Nu mă atinge-mă”

Andreea Damian

SOC! A murit cel mai iubit concurent de la “Romanii au talent”!

Scrie un comentariu