Tabu
CULTURESlider

Nu mai chinuiti limba romana – greseli de exprimare frecvente!

Traim in Romania, invatam de mici copii limba natala si cu toate acestea deseori facem greseli gramaticale ce ne demonstreaza ca toata viata avem ceva de invatat.

Poate ca cel mai cautat lucru atat la o femeie, cat si la un barbat, a devenit, in ultima perioada, modul in care se exprima in limba romana, ceea ce este putin trist. Limba romana si folosirea ei adecvata nu ar trebui sa fie considerata high-class, ci ar cam trebui sa fie folosita corect de toti romanii nativi, cel putin.

Ok, ok, am inteles, o sa spuneti acum ca nu toti ne-am nascut invatati sau ca nu toata lumea are acces la educatie, la DOOM etc… dar astea sunt doar niste scuze care nu isi au locul! Va lasam mai jos cateva dintre cele mai frecvente greseli intalnite in limba romana si pe care speram sa nu le mai intalnim! Altfel spus, nu mai chinuiti saraca limba romana!

  1. Care/pe care? Da, da, s-a tot vorbit despre aceasta greseala, insa ea continua sa existe. In propozitiile subordonate atributive de tipul: „Pantoful pe care l-am pierdut.”, acest „pe care” indeplineste functia de complement direct si se afla in Acuzativ, de aceea are nevoie de prepozitia „pe”. Daca, in schimb, spunem: „Filmul care mi-a placut.”, aici „care” este subiect, la fel ca si „filmul”, de accea nu mai are nevoie de prepozitia „pe”.
  2. Doar/numai/decat – alta bataie de cap, nu? Ei bine, deloc! Este foarte simplu si usor de inteles, ca doar si numai sunt adverbe restrictive care se folosesc in constructii afirmative, iar decat se foloseste doar in contructii negative. Exemplu: „Am doar/numai o idee.”, „Nu am decat o idee”.
  3. Din cauza neatentiei comitem greseli cu „datorita”… Atat datorita, cat si din cauza, au acelasi regim gramatical, impunand cazul Dativ substantivului ce urmeaza, insa diferenta dintre acestea este ca datorita trebuie folosit doar in contexte cu efect pozitiv, pe cand din cauza, trebuie folosit in contexte cu efecte neplacute, negative. Exemplu: „Datorita GPS-ului am ajuns la adresa corecta”, „Din cauza accidentului este socat”.
  4. Fii atent aici! Nu fi agramat! Trebuie sa stiti ca verbul a fi poate fi extrem de usor de folosit in forma lui corecta daca tineti cont de urmatoarele: folosim forma fii, cu doi i (nu doi de i, pentru ca este o alta constructie gresita) doar la imperativ afirmativ, ca in primul caz si in conjunctiv afirmativ/negativ, exemplu: „Sa fii cuminte.”, „Sa nu fii obraznic.”. In toate celelalte forme ii dam pace acestui verb si il lasam fi.
  5. Iti cer scuze, dar mai e ceva… O forma de exprimare gresita, dar de care probabil foarte putini sunt constienti, este cea in care cerem scuze cuiva. Ei bine, daca vrei sa vorbesti si corect in momentul in care faci asta, afla ca din punct de vedere gramatical corect este sa spui: „Iti cer scuze!” si nu „Imi cer scuze!”, pentru ca prin aceasta constructie nu pretinzi altceva decat scuzele interlocutorului, iar aceasta nu este intentia ta.

Cu alte cuvinte, daca tot aspiram la statusul (si nu statutul!) de doamne/domnisoare cu ceva educatie, haideti sa facem asta si prin corectarea modului in care ne exprimam.

ARTICOLE SIMILARE

Dinu Maxer a dezvăluit detaliul ascuns din relația cu Deea 

Andreea Damian

Laborator de Cocktailuri va invita la distractie!

realitatea

Papa Francisc șochează din nou: „Sexul e un dar de la Dumnezeu, nu este tabu”

Andreea Damian

Sore a câștigat primele ei competiții sportive

Tabu Tabu

Gestul care a băgat-o pe Pamela Anderson într-o cușcă de animale, la Paris

Andreea Damian

Premieră la TNB | Adio, domnule Haffmann

Andreea Damian

Scrie un comentariu