Home > Fashion > Scurta istorie a corsetului

Scurta istorie a corsetului

 Provenit din francezul „corps“ (corp), corsetul a cunoscut pe­rioada sa de glo­rie intre 1830 si 1920.

Aparut cu mult inainte de secolul al XIX-lea, el este fo­losit azi ca accesoriu de moda, in scop medical sau in cercurile goth, emo sau fetish BDSM. Andy War­hol a purtat corset medical de cand a fost im­puscat, in 1968, pana la sfarsitul vietii. Cor­setul a fost creat ca sa constranga corpul sa capete tinuta idea­­la si are un sistem de prindere dublu, in fata cu nasturi si in spa­te cu siret reglabil.

Scurta-istorie-a-corsetului1De aceea marimea lui nu indica neaparat di­mensiunile taliei. De obicei, talia ideala era de 40-45 centimetri, dar media era mai mare. Existau si excepții: corsetul printesei Sissi avea 33 de cen­timetri, iar re­cordul absolut ii apartine lui Ethel Granger, 32,5 cm.

Modificarile aduse de corset

Corsetul aducea modificari corpului, mai ales curbarea coastelor, ceea ce permi­tea alungirea si micsorarea taliei. Femeile aveau accese de lesin din cauza corsetului prea strans, iar avorturile spon­tane erau si ele frecvente din aceeasi cauza.

Corsetul astazi

Decaderea corsetului a coincis cu cres­terea rolului femeii in societate – evident, femeile au castigat in mobilitate fara el. As­tazi, corsetul-ac­cesoriu de moda este utili­zat pentru co­moditate. Multe femei cu bus­tul greu prefera corsetul su­tie­nului, iar ceea ce era corsetul in seco­lul al XIX-lea este astazi „wonder-bra”, su­tie­nul care cres­te apa­rent volumul sanilor.

Articole asemanatoare
A purtat corset nonstop timp de patru luni, pentru a-şi micşora talia. Cum arată acum această tânără
Desuuri super-hot pentru sezonul rece
Trend alert: Corsetul

Comenteaza acest articol

Scurta istorie a corsetului

by realitatea   1 min
0