Tabu
Image default
FASHIONSlider

Scurta istorie a corsetului

 Provenit din francezul „corps“ (corp), corsetul a cunoscut pe­rioada sa de glo­rie intre 1830 si 1920.

Aparut cu mult inainte de secolul al XIX-lea, el este fo­losit azi ca accesoriu de moda, in scop medical sau in cercurile goth, emo sau fetish BDSM. Andy War­hol a purtat corset medical de cand a fost im­puscat, in 1968, pana la sfarsitul vietii. Cor­setul a fost creat ca sa constranga corpul sa capete tinuta idea­­la si are un sistem de prindere dublu, in fata cu nasturi si in spa­te cu siret reglabil.

Scurta-istorie-a-corsetului1De aceea marimea lui nu indica neaparat di­mensiunile taliei. De obicei, talia ideala era de 40-45 centimetri, dar media era mai mare. Existau si excepții: corsetul printesei Sissi avea 33 de cen­timetri, iar re­cordul absolut ii apartine lui Ethel Granger, 32,5 cm.

Modificarile aduse de corset

Corsetul aducea modificari corpului, mai ales curbarea coastelor, ceea ce permi­tea alungirea si micsorarea taliei. Femeile aveau accese de lesin din cauza corsetului prea strans, iar avorturile spon­tane erau si ele frecvente din aceeasi cauza.

Corsetul astazi

Decaderea corsetului a coincis cu cres­terea rolului femeii in societate – evident, femeile au castigat in mobilitate fara el. As­tazi, corsetul-ac­cesoriu de moda este utili­zat pentru co­moditate. Multe femei cu bus­tul greu prefera corsetul su­tie­nului, iar ceea ce era corsetul in seco­lul al XIX-lea este astazi „wonder-bra”, su­tie­nul care cres­te apa­rent volumul sanilor.

ARTICOLE SIMILARE

Emily Blunt își cere iertare Americii: „A fost o greșeală teribilă”

Andreea Damian

Starul săpunului

Ciocîrlan

Avertismentul FBI pentru cei care dețin un televizor smart

Andreea Damian

Fiica prinţului Harry, adăugată în cele din urmă pe lista succesiunii la tronul Marii Britanii

Andreea Damian

Cu Mahershala Ali în rol principal, True Detective 3 se anunță de colecție

Dora Constantinovici

Ce se întâmplă cu adevărat când înghiți guma de mestecat

Andreea Damian

Scrie un comentariu