Tabu
Image default
HEALTHSlider

Covid-19. Cât timp rămân în organismul bebelușului anticorpii din laptele matern

Femeile care alăptează și care au fost infectate cu Covid-19 continuă să secrete anticorpi neutralizatori de virus în laptele lor timp de până la 10 luni, arată un nou studiu. Pe lângă sublinierea rolului important pe care îl poate juca alăptarea în protejarea sugarilor de boală, cercetătorii consideră că astfel de anticorpi ar putea fi utilizați pentru a trata persoanele cu Covid-19 sever, prevenind ca starea lor să se înrăutățească.

Deși copiii mici sunt mai puțin expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19, în comparație cu persoanele în vârstă sau cei cu afecțiuni de sănătate subiacente, aproximativ unul din 10 sugari cu vârsta sub un an va necesita îngrijiri medicale semnificative dacă se infectează.

„Aceasta este populația care alăptează, deci, știind dacă există anticorpi în lapte, cât timp vor proteja după ce vor fi infectați sau ce vaccin îi va oferi copilului tău cea mai bună protecție, este o informație foarte importantă și va fi relevantă pentru o lungă perioadă de timp”, a spus dr. Rebecca Powell la spitalul Mount Sinai din New York, care a condus cercetarea.

Anticorpii din laptele matern sunt oarecum diferiți de anticorpii imunoglobulinei G (IgG) care predomină în sânge și sunt declanșați de vaccinare – deși unii dintre aceștia sunt, de asemenea, secretați de laptele matern. Anticorpul principal este imunoglobulina secretorie A (IgA), care se lipește de mucoasa tractului respirator și intestinal al bebelușilor, ajutând la blocarea pătrunderii virusurilor și bacteriilor în corpul lor.

Deși cercetătorii au detectat anterior anticorpi împotriva Sars-CoV-2 în laptele matern, nu era clar dacă pot neutraliza virusul sau cât timp femeile continuă să îi producă după ce se confruntă cu coronavirus. Pentru a investiga, Powell și colegii au prelevat probe de lapte matern de la 75 de femei care s-au vindecat de Covid-19 și au constatat că 88% conțin anticorpi IgA. În majoritatea cazurilor, acestea au fost capabile să neutralizeze Sars-CoV-2, ceea ce înseamnă că ar putea bloca infecția.

Alte cercetări au relevat faptul că femeile au continuat să secrete acești anticorpi timp de până la 10 luni. „Înseamnă că, dacă veți continua să alăptați, continuați să secretați acești anticorpi în laptele dumneavoastră”, a spus Powell, care a prezentat rezultatele la Simpozionul Global privind alăptarea și alăptarea pe 21 septembrie.

Ea crede că anticorpii IgA extrași din laptele matern ar putea fi, de asemenea, benefici pentru adulții cu Covid-19 sever. „Ar putea fi o terapie incredibilă, deoarece IgA secretoriu este menit să se afle în aceste zone mucoase, cum ar fi căptușeala tractului respirator și supraviețuiește și funcționează foarte bine acolo”, a spus Powell. Echipa ei a investigat, de asemenea , transferul de anticorpi specifici coronavirusului în laptele matern la 50 de femei după vaccinare cu Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson (J&J). Toate femeile injectate cu vaccinul Moderna și 87% dintre cele care au primit vaccinul Pfizer aveau anticorpi IgG specifici coronavirusului în lapte, în timp ce 71% și respectiv 51% aveau anticorpi IgA specifici virusului. Pentru vaccinul J&J, doar 38% dintre femei aveau anticorpi IgG și 23% aveau anticorpi IgA împotriva coronavirusului în laptele lor.

ARTICOLE SIMILARE

Cleopatra Stratan, replică acidă atunci când a fost certată pentru rochia simplă

Andreea Damian

Semnele prin care pielea îți arată că-ți lipsește vitamina D

Andreea Damian

Distribuție cu nume celebre în „Don’t Look Up”

Andreea Damian

Ce și-a dorit Majda Aboulumosha de ziua de naștere

Tabu Tabu

Castelul Modei de la Chambord ⎥ Defilarea cavalerilor Celine

Ciocîrlan

A mâncat 2.200 de calorii pe zi și a slăbit fără înfometare. Cum a reușit

Andreea Damian

Scrie un comentariu