Tabu
Image default
HEALTH

Cum arată farfuria sănătoasă

Conceptul de „Farfurie sănătoasă” se referă la o metodă simplă și eficientă de a alege și a combina alimente într-un mod echilibrat și sănătos în timpul meselor. Ideea este de a utiliza farfuria ca o reprezentare vizuală a compoziției nutriționale a mesei tale.

Principiul de bază al unei farfurii sănătoase este împărțirea acesteia în zone diferite, fiecare având un scop specific. De obicei, farfuria este împărțită în trei părți principale:

Jumătate de farfurie

Această zonă este dedicată legumelor și/sau fructelor. Acestea ar trebui să ocupe aproximativ jumătate din farfurie și pot fi servite atât crude, cât și gătite. Legumele și fructele sunt surse excelente de vitamine, minerale și fibre, fiind esențiale pentru o alimentație sănătoasă.

Un sfert din farfurie

Această zonă este rezervată carbohidraților, cum ar fi orezul integral, pâinea integrală, cartofii sau cerealele integrale. Aceste alimente furnizează energie și fibre.

Un sfert din farfurie

Această zonă este destinată proteinelor, cum ar fi carnea slabă, peștele, leguminoasele sau tofu. Proteinele sunt importante pentru construirea și repararea țesuturilor corpului și ajută la menținerea senzației de sațietate.

Pe lângă cele trei zone principale, poți adăuga și o porție mică de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado. De asemenea, este important să incluzi și o sursă de lichide, cum ar fi apă sau ceai neîndulcit.

Conceptul de„Farfurie sănătoasă” promovează un echilibru între diferitele grupuri alimentare, asigurându-se că primești o varietate de nutrienți esențiali într-o singură masă. Acesta poate fi folosit ca ghid simplu în alegerile alimentare zilnice pentru a promova o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Iată o descriere generală a modului în care ar trebui să arate o farfurie sănătoasă pentru adulți, conform Healthyplate.eu. 

Jumătate de farfurie cu legume și fructe

Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, dar au un conținut redus de calorii. Asigurați-vă că includeți o varietate de culori pentru a obține o gamă largă de nutrienți.

Un sfert de farfurie cu proteine

Includeți alimente precum carne slabă, pui, pește, ouă, tofu, nuci și semințe, fasole și linte. Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și reparația țesuturilor.

Un sfert de farfurie cu cereale integrale

Alegeți cereale integrale în locul celor rafinate. Acestea conțin mai multe fibre și vă mențin sațietatea pentru o perioadă mai lungă de timp. Exemple de cereale integrale includ orez brun, quinoa, hrișcă și pâine integrală.

Grăsimi sănătoase: În ciuda reputației negative a grăsimilor, există grăsimi bune care sunt benefice pentru sănătate. Includeți o porție mică de grăsimi sănătoase în dieta dvs., cum ar fi avocado, nuci, semințe, pește gras și uleiuri vegetale presate la rece.

Este foarte important să beți suficientă apă pe parcursul zilei. Evitați băuturile îndulcite, deoarece acestea pot adăuga un număr mare de calorii fără a oferi nutrienți importanți.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Rețete de Paște. De ce să pui bere la friptura de miel. Și marii bucătari fac asta

Andreea Damian

Primul medicament pentru cea mai întâlnită alergie

Andreea Damian

Detoxifierea: Curatenia de primavara a organismului (partea 2)

realitatea

Oamenii consumă cel puțin 50.000 de particule de plastic pe an, potrivit unui studiu

realitatea

De ce e bine să ții peste noapte o lămâie tăiată în camera unde dormi

Andreea Damian

Ce se întâmplă cu corpul tău când înoți de 3 ori pe săptămână

Andreea Damian

Scrie un comentariu