Tabu
HEALTHSlider

Cum mâncăm curat – ghid complet pentru începători

Fără îndoială, ați auzit de conceptul mâncare curată de zeci de ori. Iar această dietă este cea mai răspândită în rândul consumatorilor americani, potrivit unui sondaj realizat recent de un ONG.

Dar ce este, mai exact dieta „mănâncă curat”? dieticienii o descriu cel mai bine ca o abordare holistică în căutarea unor alimente mai proaspete, mai puțin procesate și de calitate superioară. Dar ideea mai largă izvorăște din convingerea că cea mai importantă investiție pe care o puteți aduce sănătății voastre zilnice este să mâncați corect. Iar mâncatul corect începe cu mâncarea „curată”.

Tosca Reno, autoarea unei serii de diete intitulată „The Eat-Clean Diet”, explică ce înseamnă să manânci curat; acest principiu se referă la consumul de alimente – cum ar fi proteinele slabe, carbohidrați și grăsimi bune pentru tine, fructe proaspete și legume –  de șase ori pe zi, în cantitățile corecte.

Deci când ar trebui să începi?

Ce înseamnă mâncatul curat?

Dieta „mănâncă curat” este o dietă echilibrata care se axează pe cereale integrale, fructe, legume, grăsimi și proteine. De asemenea, te încurajează să îți controlezi mărimea porțiilor de mâncare pe care le consumi. Și nu îți interzice niciun grup de alimente. Asta înseamnă că trebuie să alegi alimente care sunt procesate cât mai puțin și fără aditivi. Vei evita, așadar, alimente care conțin zahăr, sare, grăsimi, conservanți sintetici sau substanțe chimice (îndulcitori artificiali, arome, culori).

Această dietă promovează, de asemenea, gătitul acasă, dezvoltând o cultură a alimentelor care duce la mese au cel mai bun gust și sunt cele mai bune pentru tine. Dacă urmezi această dietă, trebuie să știi că-ți iei un angajament foarte important.

Ce nu este dieta „mănâncă curat”?

O știință dificilă. O alimentație curată nu se bazează pe orientări științifice rigide. Este un  cadru conceptual care te ajută să alegi alimentele corect. Nu este „totul sau nimic”, ci un continuum în care vă concentrați asupra alimentelor proaspete, integrale și nutritive atunci când puteți. Dovezile bazate pe știință ar trebui să vă ghideze și să luați cele mai bune alegeri.

Exclusivistă. „Alimentația curată” sună elitist, dar nu este. Este vorba doar despre evaluarea opțiunilor tale de hrană și de indentificarea unui aliment bun, a celui mai bun, și nu a unui aliment rău și a celui mai rău.

O dietă prin care slăbești. Nu se pune accent pe mărimea porției sau pe consumul de calorii sau pe kilograme. În timp ce puteți pierde în greutate consumând curat, obiectivul cel mai mare este îmbunătățirea sănătății.

Inflexibilă. „Mâncatul curat” este o abordare incluzivă, nu exclusivă. Principiile de bază ale consumului de alimente se pot adapta fiecărui tip de dietă: vegană, fără gluten, fără lactate, etc.

Doar despre a evita alimentele procesate și chimicalele

Ce ar trebui să mănânci?

Alimente integrale, pentru că îmbunătățesc starea de sănătate și vitalitatea. Crește consumul de alimente care nu necesită etichete. Alege alimentele procesate minim, care provin de la o singură plantă sau un singur animal sau care conțin o listă restrânsă de ingrediente.

Consumă doar uleiuri sănătoase, care provin, de exemplu de la măsline și avocado, și produse organice (lapte, brânză, iaurt, unt). Cumpără carne fără conservanți, carne de pasăre și fructe de mare. Dacă ești vegan, ai mare girjă când alegi proteinele care provin de la plante – fasole, mazăre, nuci și semințe.

Evită:

  • alimentele super-procesate
  • îndulcitorii artificiali
  • produsele ambalate
  • băuturile îndulcite, cum ar fi sucurile carbogazoase și sucul de fructe din comerț
  • alcoolul
  • alimentele cu aditivi chimici, cum sunt coloranții alimentari și nitritul de sodiu
  • alimentele cu conservanți
  • alimentele artificiale, cum ar fi feliile de brânza topită procesată
  • grăsimile saturate și grăsimile trans

 

ARTICOLE SIMILARE

Globurile de Aur 2020: Marii câștigători ai galei

Andreea Damian

Andra și Cătălin Măruță, desființați pe TikTok de o influenceriță, după ce fiica lor, Eva, a fost criticată pentru rolul din filmul „Tati part-time”

Andreea Damian

Mihaela Rădulescu, mesaj emoționant pentru refugiații din Ucraina. Ce o leagă de Kiev

Andreea Damian

Ce antibiotice se pot lua din farmacie fără rețetă – lista completă

Andreea Damian

Sophie Turner din Game of Throne a mai făcut o nuntă și a purtat o rochie impresionantă de mireasă

Andreea Damian

A recunoscut după 20 de ani: de ce s-a băgat Șerban Huidu în relația fratelui cu Giulia Anghelescu

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu