Tabu
LIFESTYLE Slider

Cum pot ajuta jocurile de societate persoanele in varsta

Odata trecute de a doua tinerete, foarte multe persoane se afla prinse intr-un impas, descris prin stari emotionale ce pot varia de la fericire la agonie, singuratate, sedentarism, plictiseala. In acelasi timp, sanatatea incepe sa cauzeze din ce in ce mai multe probleme, acest aspect fiind nimic altceva decat o alta bila neagra la bagajul de stari emotionale negative, pe care toate persoanele in varsta le resimt.

Cu toate ca foarte multi batrani aleg sa se inchida treptat intr-un spatiu din ce in ce mai greu de patruns, exista o multime de moduri prin care singuratatea sau starile de anxietate pot fi combatute. Jocurile de societate reprezinta una dintre cele mai eficiente metode. Iata de ce:

Amelioreaza senzatia de singuratate

Unul dintre cei mai mari inamici ai anilor de batranete este singuratatea. Sedentarismul cauzat de dificultatile motorii ce apar odata cu inaintarea in varsta duc la o izolare a persoanelor batrane. Astfel, se poate intampla ca un batran sa nu iasa din casa mai multe zile la rand, fapt ce ii amplifica senzatia de singuratate.

De aceea, jocurile de societate pot fi un pansament de foarte bun augur pentru cei in varsta. Alaturi de nepoti sau de persoane apropiate ca varsta, persoanele trecute de a doua tinerete pot uita pentru cateva ore de izolare, in compania celor dragi si avand in fata un joc ce le pune atentia la incercare.

Invatarea unor lucruri noi

Jocurile de societate sunt intotdeuna un motiv excelent pentru a invata lucruri noi. De la mic la mare, fiecare se bucura de povestile frumoase pe care le descopera alaturi de cei dragi, fiind pusi fata in fata cu provocari si enigme pe care trebuie sa le desluseasca.

Persoanele in varsta au de obicei o atitudine refractara fata de lucrurile noi, pe care se grabesc sa le respinga tocmai din cauza faptului ca nu le sunt familiare. Insa foarte multe jocuri de societate deschid o poarta catre lumi fascinanate, pline de informatii de cultura generala, pe care seniorii le pot gasi incredibil de interesante, daca cineva are timp sa le faca accesibile pentru ei.

Mai multa luciditate

Odata cu trecerea anilor, celule creierului incep sa intre intr-un proces de degradare, fapt ce cauzeaza de foarte multe ori aparitia (in special la persoanele in varsta) bolilor neurologice degenerative. Alzheimer sau dementa sunt poate cele mai cunoscute astfel de afectiuni, ce pot insa fi prevenite sau amanate, in cazul in care mintea este supusa unei solicitari constante.

De aceea, jocurile de societate pot juca un rol vital pentru pastrarea unei gandiri lucide, cu atat mai mult cu cat povestile sunt intotdeauna noi si aduc in lumina personaje diferite si provocari cu un grad progresiv de dificultate.

Iata cum pot jocurile de societate sa le ofere persoanele in varsta o batranete mult mai frumoasa, oferindu-le in acelasi timp sansa de a invata lucruri noi. Daca bunicii tai sau o persoana in varsta mai apropiata de varsta ta se lupta cu singuratatea, puteti incerca sa descoperiti impreuna fascinatia jocurilor de societate. Ai de unde alege, pentru ca exista o multime de jocuri, pentru toate varstele si cu grade diferite de dificultate. Nu ramane decat ca tu sa alegi jocul potrivit si sa ii oferi seniorului tau o experienta placuta, in compania celor dragi.

ARTICOLE SIMILARE

A MURIT cea mai frumoasa cantareata de muzica populara

EXOD! Inca o vedeta din Romania se muta la Monte Carlo

Fotografie Sorin Onisor – Marea Neagra

realitatea

Scrie un comentariu