Tabu
LIFESTYLESlider

Cum (re)trezim pofta de citit? Șase sfaturi simple

Probabil ai auzit la televizor că ai nevoie de 21 de zile de repetiție pentru a-ți crea un obicei. Acest lucru nu e însă valabil și când vine vorba de citit.

Unii au început să-și creeze obiceiul de a citi când părinții le citeau povești înainte de culcare. Alții s-au legat de lumea cprților în adolescență și nu au renunțat niciodată la ea … Cu toate acestea, există mulți oameni cărora le-ar plăcea să se poată scufunda pe deplin în lumea literelor, dar nu își pot forma obiceiul.

„Există modalități simple de a citi mai multe și de a începe aventura”, spune Rosario Oyhanarte, un influencer literar din spatele contului @rosiestips.Argentinianca este absolventă de Litere și a reușit să îi determine pe cei care o urmăresc pe Instagram că merită să citești mai mult. Vestea bună este că există tehnici pe care le putem folosi pentru a citi mai mult (și mai bine).

Cititul este un obicei bun

Acum aproximativ 30 de ani, lectura era extrem de populară. Este adevărat, atunci nu existau smartphone-urile, tabletele și rețelele de socializare care acum ne încarcă de stres. Iar cartea tocmai sarcina asta o are – să ne vindece de stres. Dr. David Lewis-Hodgson de la Universitatea din Sussex Brain Laboratory a efectuat mai multe experimente pentru a afla modul în care cititorii participanților au experimentat stresul care le-a determinat creșterea ritmului cardiac. Apoi li s-a oferit să citească. Rezultatele au fost impresionante: în 6 minute, citirea a redus stresul cu 68%.

Cum să faci din citit un obicei

Alege bine cartea pe care dorești să o citești. Ca să fie o activitate plăcută, cititul trebuie să genereze interes. Este esențial să ne bucurăm de o carte bună și să alegem un subiect cu care ne simțim implicați. Cum reușim acest lucru? Alegem un autor, un gen care ne atrage. Rosario ne rcomandă să nu începem niciodată cu clasicii, Dostoievski sau Jane Austin, ci cu un text mai ușor pe un subiect care vă atrage atenția.

Dacă nu îți place cartea, schimb-o. Nu este nimic în neregulă dacă nu termini o carte. Există atât de multe cărți bune, încât este o chestiune de timp înainte să găsești una care să-ți placă și să nu o lași din mâini până nu ai terminat-o. Cititul nu este sinonim cu suferința, ci dimpotrivă. Obiceiul de a citi trebuie să fie distractiv și interesant și nu trebuie să te plictisească!

Fă-ți timp pentru a citi. După ce ai găsit cartea ideală, fă-ți timp să o citești. În loc să petreci ore întregi vizionând seriale pe Netflix, mai bine ai alege un moment al zilei în careești relaxat și dorești să te bucuri de o lectură interesantă. Pentru început, 10-15 minute pe zi pentru a citi sunt suficiente. Pe măsură ce trec zilele, vei crește timpul fără să-ți dai seama.

Construiește obiceiul de a citi, nu te opri. Obiceiul de a citi se formează în timp, el începe cu minimum de efort și, dacă ne ținem de el, vom crește timpul mai mult și mai mult și în cele din urmă îl vom deprinde. Este foarte important să reții că cititul este un proces care necesită timp.

Găsește-ți locul ideal de citit. Ți-ai ales deja cartea, ți-ai făcut timp să o citești, acum alege un loc unde să te bucuri de acest obicei. Poate fi fotoliul tău, poate fi pe jos, poate fi în bucărătie, tu alegi! Un sfat: asigure-te că este liniștit și are lumină bună.

Împărtășește-ți obiceiul cu oameni cărora le place să citească. Vei dori să dai sfaturi și să primești recomandări de cărți. Apropie-te de cultura socială a lecturii, formează un grup, stabilește întâlniri și vorbește despre noile tale descoperiri literare.

ARTICOLE SIMILARE

Prinţul Albert de Monaco a fost diagnosticat cu COVID-19

Andreea Damian

O actriță celebră, despre ce a însemnat să lucreze cu Tom Cruise: A fost o adevărată rușine

Andreea Damian

GYURI PASCU e resemnat in fata mortii

Creeaza electrocasnicele viitorului si Electrolux te premiaza

realitatea

Caitlyn Jenner regretă că l-a susţinut pe Donald Trump

Andreea Damian

Ce este mișcarea NoFap (abținere de la masturbare) și de ce Fapstronauții au devenit numeroși

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu