Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Cum să te descurci cu oamenii care îți scurg energia

Dacă există cineva în viața ta care mereu se plânge, are întotdeauna probleme și are nevoie de tine pentru a o ajuta, fără să-i ceri vreodată ceva la schimb, vei suferi un șoc emoțional, mai ales dacă observi că te simți epuizat de fiecare dată când îi vorbești. Nu este în regulă și trebuie să faci o schimbare pentru a-ți salva sănătatea mentală și fizică.

Din fericire, există câteva moduri prin care poți face față unei persoane apropiate care îți consumă energia.

Nu încerca să le rezolvi problemele

Când cineva vine la tine cu problemele sale, nu încerca să le rezolvi. Ceea ce poți face este să o sprijini emoțional, dar nu trebuie să joci rolul de terapeut sau părinte care le rezolvă toate problemele. Pune această responsabilitate pe umerii săi și încurajeaz-o să ia decizii pe cont propriu, pentru că știu ce este mai bine pentru ei.

Sugerează-i să ceară ajutor specializat

Dacă o persoană se plânge constant de viața sa, este întotdeauna nemulțumită de ceva și nu pare să aibă un sfârșit – ar putea fi un semn că persoana are nevoie de ajutor psihologic. Deși o poți sprijini emoțional temporar, asta nu va remedia cauza principală a tuturor problemelor sale, care ar putea crea probleme cu sănătatea mintală.

Limitează contactul

Încearcă să limitezi timpul petrecut cu persoane pe care le consideri epuizante emoțional. De exemplu, poți decide să nu răspunzi la mesajele lor dacă îți scriu dimineața devreme, noaptea târziu sau în weekend. Dacă vin personal la tine, spune-le imediat că le vei asculta, dar că nu ai mult timp și va trebui să pleci în curând. Acest lucru nu te va face o persoană sau un prieten rău, ci doar vei pune mai mult preț pe timpul și energia ta.

Stabilește limite

Oamenii care îți consumă energia de multe ori nu îți înțeleg limitele. S-ar putea să îți vorbească despre subiecte pe car enu vrei să le discuți, să apară neanunțat acasă la tine sau să te sune și să îți spună problemele lor atunci când ești la serviciu. În funcție de cât de apropiat ești de o astfel de persoană și de câtă energie ești dispus să cheltuiești pentru aceasta, explică-i care sunt limitele tale. Nu fii supărat sau agresiv, dar fă-o ferm.
Luați în considerare distanțarea.

Dacă observi că relația cu persoana care îți soarbe energia are un efect extrem de negativ asupra sănătății mentale și suferi din cauza asta, ar putea fi o idee bună să elimini acea persoană din viața ta. Dacă relația este toxică și persoana respectivă te folosește pentru a se simți mai bine, s-ar putea să nu merite să fie ajutată.

Păstrează-ți calmul

Unii oameni nu se plâng de viața lor, se laudă cu asta. Vor să se simtă importanți și au nevoie de validarea ta emoțională. Ar putea chiar să-i denigreze pe ceilalți pentru a se simți bine cu ei înșiși. Dacă cineva te face să pierzi timpul și energia în acest fel, încearcă să nu reacționezi agresiv. Vor să se simtă apreciați, așa că atunci când le răspunzi spune mai întâi ceva frumos.

ARTICOLE SIMILARE

ANNA LESKO – al doilea copil!

Șapte acțiuni de zi cu zi care afectează perineul fără ca tu să observi

Andreea Damian

Mihai Bendeac râde de o tentativă de viol într-o țară în care zilnic sunt violate 6 femei

Ultima seara a lui BARTOS la Pro TV! Cine il va inlocui!

Domnilor, se poartă leopardul dar mare grijă după ce gard îl ascundeți

realitatea

Pericolul uriaș la care te expui atunci când bei prea multă apă

Andreea Damian

Scrie un comentariu