Tabu
Image default
HEALTHSlider

De ce multe femei nu rămân însărcinate, deși își doresc să obțină sarcina

Dacă te-ai hotărât să rămâi gravidă, este timpul să renunți la toate metodele de contracepție în perioada fertilă. Pentru a rămâne gravidă trebuie să ai contacte sexuale neprotejate și să ai în vedere și alți factori care ar putea împiedica apariția sarcinii (care țin de sănătate sau de anumite probleme care pot avea rezolvare). Află în cele ce urmează părerea specialiștilor în domeniul medical despre infertilitatea la femei și la bărbați, despre șansele unui cuplu de a avea copil. (P)

Care sunt problemele ce apar la bărbați?

La unii bărbați cantitatea de spermatozoizi este mică și de aceea se recomandă contactele sexuale la două zile, în perioada fertilă și nu în fiecare zi, pentru ca în lichidul seminal să existe o cantitate mai mare de spermatozoizi.

O altă problemă care poate să apară la bărbați este aceea legată de mobilitatea deficitară a spermatozoizilor. Aceasta poate reduce posibilitatea femeii de a rămâne însărcinată. Nu este chiar o problemă gravă, pentru că asta nu înseamnă că bărbatul are probleme legate de fertilitate.

În ceea ce privește infertilitatea bărbatului, putem spune că:

  • Fumatul și stresul sunt factori de risc ai infertilității.
  • Există boli care duc la infertilitate.
  • Anumite substanțe chimice și medicamente (care se administrează pentru tratamentul altor afecțiuni) pot cauza infertilitate.
  • O infecție care se produce la sistemul reproducător poate cauza infertilitate.
  • De asemenea anumite intervenții chirurgicale pot fi cauze ale infertilității.
  • Varicocelul (sau umflarea venelor în scrot), anomaliile testiculelor pot reprezenta cauze ale infertilității.
  • Consumul exagerat de alcool dăunează fertilității.
  • Drogurile și cafeina scad șansele de a obține sarcina.

Care sunt problemele ce apar la femei?

La femeile mai în vârstă, care au amânat sarcina, dar totuși vor un copil, poate să apară o problemă care produce infertilitate – endometrioza. Este un țesut care se află în interiorul uterului și care se întinde prin trompele uterine și ajunge la ovare. Dacă acest țesut împiedică spermatozoidul să ajungă la ovul atunci femeia nu va obține sarcina. Dacă țesutul va împiedica ovulul să ajungă în trompă de asemenea nu se obține sarcina.

În cazul endometriozei tratamentul constă în administrarea unor hormoni care stopează dezvoltarea acestui țesut. În cazuri grave, când țesutul este deja extins foarte mult și a produs și apariția unor cicatrici, se recurge la îndepărtarea lui prin metoda chirurgicală.

La unele femei pot fi probleme de ovulație care cauzează infertilitate. Dacă ovulația este neregulată se poate face un tratament cu medicamente pentru normalizarea acesteia. În general, anovulația apare datorită unor tulburări hormonale, tulburări digestive, consumului de alcool, de medicamente, din cauza stărilor de nervi și a stresului.

Un alt factor care micșorează șansele de a obține sarcina la femei este reprezentat de metodele de contracepție, respectiv de folosirea anticoncepționalelor o perioadă îndelungată de timp.

Dacă o femeie face alergie la spermă este clar că aceasta poate fi o cauză a infertilității. Unii ar putea crede că alergia la spermă este un mit sau o glumă dar în realitate nu este așa. Simptomele alergiei la spermă sunt reprezentate de o senzație de disconfort (roșeață, umflături și mâncărime) în timpul actului sexual. Alergia la spermă poate produce și alte stări foarte rele – diaree, greață și vărsături, dureri de cap.

Persoanele care fac alergie la spermă se pot proteja împotriva acesteia prin folosirea prezervativului. În cazul femeilor care doresc copii, situația devine destul de complicată. La ele nu se poate spune că sunt infertile dar trebuie să se ia măsuri pentru ca organismul lor să dezvolte toleranță la acest alergen. Cea mai bună soluție ar fi în acest caz inseminarea artificială. În rest, pe parcursul vieții, dacă este vorba doar de contact sexual neprotejat, ele pot lua medicamente antialergice înainte de a face sex.

La femeile care au avut anumite probleme cervicale sau care au suferit operații chirurgicale la colul uterin apare infertilitatea din cauza calității mucusului cervical (acesta poate împiedica spermatozoizii să ajungă la ovul).

De asemenea, stresul poate fi un factor ce împiedică apariția sarcinii. Femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să scape de vicii (tutun, alcool, alimentație nesănătoasă, cafeină) și să elimine stresul.

Femeile care au probleme de fertilitate pot face diferite teste și tratamente medicale pentru a putea rămâne însărcinate. Pentru aceasta ele trebuie să meargă la un medic specialist în probleme de fertilitate.

ARTICOLE SIMILARE

S-a mai descoperit un beneficiu al consumului de vin roșu

Andreea Damian

Ce nume ar fi ales Vlăduța Lupău dacă ar fi avut o fiică

Andreea Damian

Bacteriile fac „striptease” pentru a păcăli antibioticele și supraviețuiesc astfel

realitatea

Terapia autoironiei – cum te poate face să te simți mai fericit

Andreea Damian

Agenda de concerte în 2021

Andreea Damian

Rochia lui Jill Biden de pe Capitol Hill, mesaj subtil dar puternic pentru Ucraina

Andreea Damian

Scrie un comentariu