Tabu
HEALTHSlider

De ce tresărim în somn, imediat după ce adormim

Toată lumea a tresărit în somn la scurt timp după ce a adormit. Este vorba despre acel moment în care te trezești din cauza mișcării bruște a mușchilor tăi. Poate varia de la mici zvâcniri la convulsii, determinându-te să stai nemișcat în pat. Chiar dacă în mod normal adormim din nou la scurt timp, ne face să ne întrebăm cum s-a putut întâmpla acest lucru.

Motivul pentru care tresărim imediat după ce dormim.

În mod normal, creierul tău te paralizează în timpul somnului.

Poate că este important să înțelegem de ce nu ne mișcăm normal în timpul somnului. Pentru că, chiar și atunci când avem vise atât de realiste, ne trezim exact în același loc în care am adormit. Se întâmplă acest lucru deoarece există substanțe chimice eliberate în creier care opresc celulele care permit mușchilor să fie activi. Indiferent dacă îți este activ creierul, mușchii din corpul tău rămân paralizați.

Acest lucru se întâmplă în timpul tranziției dintre conștientizare și somn.

Pentru a înțelege de ce uneori nu părem „paralizați”, să aruncăm o privire la ceea ce se întâmplă de fapt în creier. Există 2 sisteme principale care controlează viața. Primul se numește sistemul reticular de activare și este partea care guvernează procesele fiziologice de bază, cum ar fi respirația. Când este activat, ne simțim neliniștiți – suntem treji. Opus acestui sistem este nucleul preoptic ventrolateral, care determină somnolența. Această parte a creierului eliberează substanțele chimice care vă opresc capacitatea de a vă mișca mușchii. Acum, când te culci, creierul tău trece de la starea de conștientizare la starea de somnolență. Dar acest lucru nu funcționează ca un comutator „on-off”.

Această tranziție nu funcționează întotdeauna fără probleme. Când există o eroare, creierul tău luptă pentru controlul dintre lumea reală și lumea viselor. Așadar, atunci când visezi să dai cu piciorul unei mingi de fotbal, de exemplu, acest lucru s-ar putea traduce prin faptul că îți lovești pantenerul de pat. Nu te trezește întotdeauna, dar când mișcarea este suficient de intensă, o va face.

Acest lucru ar putea fi legat de reflexul nostru primat.

O credință populară cu privire la motivul pentru care avem aceste treziri bruște din somn este că este un produs secundar al evoluției noastre. Ar putea fi un reflex antic de primate care vă avertizează împotriva relaxării mușchilor atunci când adormți. Creierul interpretează greșit relaxarea și determină mușchii să reacționeze rapid ca sistem de avertizare.

Tresăririle sunt normale până când încep să provoace anxietate.

Tresăririle în timpul somnului sunt complet normale și nu trebuie să vă îngrijorați. Dar oamenii se pot concentra asupra lor, ceea ce poate provoca anxietate.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să-ți gătești legumele pentru a păstra toate beneficiile?

Andreea Damian

Coldplay a dat anunț la ziar ca să anunțe piesele de pe noul album

Andreea Damian

22 de Zile de Nutriție cu Beyonce. Cum a scăpat vedeta de kg câștigate în timpul sarcinii cu gemenii

Andreea Damian

Ținuta all white: renașterea jeanșilor albi

Andreea Damian

Activismul politic al Pamelei Anderson – din 1990 până la Jachetele Galbene din Franța

realitatea

Cele 8 tendințe de vară de care suntem deja obsedate

Andreea Damian

Scrie un comentariu