Tabu
FASHIONSlider

De la fast fashion la slow fashion: cum să ai un dulap responsabil?

Ce se întâmplă dacă, pentru a avea grijă de mediu dar și de bugetul nostru, trecem la moda lentă? Noul fenomen din industria modei a împrumutat câteva idei de la industria alimentară. Slow fashion înseamnă să consumi, dar și să creezi modă într-un mod conștient și responsabil. Partea bună este că această mișcare conectează conștientizarea problemelor sociale și ale mediului înconjurător cu dorința de a purta haine frumoase, durabile, de calitate și, nu în ultimul rând, naturale.

Industria modei este sursa a aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit Agenției pentru tranziție ecologică. O cifră care ar putea urca la 26% până în 2050, deoarece cumpărăm tot mai multe haine pe care le păstrăm din ce în ce mai puțin timp. La aceasta se adaugă utilizarea pe scară largă a pesticidelor și a îngrășămintelor, un consum ridicat de apă pentru fabricarea țesăturilor și reciclarea insuficientă a pieselor uzate. Atâtea motive pentru a adopta moda lentă, mai prietenoasă cu mediul și mai puțin costisitoare.

Redescoperiți fibra ecologică

Bumbacul cultivat în Uzbekistan, filat în Turcia, vopsit în China și asamblat în Tunisia – înainte de a ajunge în dulapul nostru, blugii pot parcurge până la 65.000 km. Iar realizarea unui tricou obișnuit din bumbac consumă 2.720 litri de apă. Un bumbac organic garantat folosește îngrășăminte naturale și jumătate din această cantitate de apă. Lenjeria se descurcă și mai bine: economisind apă și substanțe chimice, este 100% folosit, fără risipă.

Inul este durabil și de înaltă calitate

Unele mărci mari au început să folosească in și cânepă în producțiile lor, cum ar fi Levi’s cu gama Wear Hemp („purtați cânepa”).

Cumpărați local

Cumpărarea de haine și accesorii fabricate în țară este o modalitate bună de a reduce amprenta de carbon a dulapului.Acest lucru garantează că prețul de cost al produsului este mai mare, precum și etapele de fabricație care îi conferă caracteristicile esențiale. Tricotat, vopsit, tăiat, confecționat, tipărit și finisat: aceste operațiuni trebuie efectuate pe teritoriul național pentru ca un tricou să poată revendica eticheta.

Hainele second-hand, la modă

Românii cumpără haine second hand mai des decât recunosc. Cele mai vândute articole sunt în primul rând îmbrăcăminte (36%), urmate de articole din piele (21%), apoi pantofi (16%). O tendință de consum care se confruntă cu o creștere puternică online și pe care lanțurile de supermarketuri nu vor să o rateze.

Oportunități bune de a găsi online

Magazinele second hand moderne nu sunt dedicate oamenilor săraci, ci mai degrabă altor tipare. Și multe și-au găsit loc în online. Clienții sunt de mai multe feluri:

– cei care doresc să facă economii și caută haine premium la prețuri mici, bucurându-se de fapt de calitate mai ridicată decât și-ar fi permis din magazinele standard (cu un preț de haină la promoție în mall cumperi un produs de calitate extra dintr-un magazin second hand, un produs cu un preț inițial mult superior);

 – cei care vor să descopere haine unice, cu șanse extrem de mici să le vadă purtate și de alte persoane pe stradă sau în cercurile de prieteni;

– cei care caută haine vintage, un adevărat trend conturat în ultimii ani chiar și în industria fashion, care produce mai nou haine în stil vintage la prețuri foarte mari;

 – cei care doresc să cumpere haine second hand din motive legate de ecologie, protejarea mediului înconjurător prin limitarea factorilor de poluare asociați industriei textile;

Haine de închiriat

Pentru un eveniment festiv sau doar pentru a vă mulțumi, puteți găsi haine și accesorii la modă pe platformele de închiriere între persoane fizice, care oferă o gamă largă la cele mai bune prețuri. Cauți o rochie de ocazie sau un smoking pentru o seara excepțională? Accesați internetul pentru a găsit cele mai bune oferte.

Reciclează

Cu doar 38% colectate, adică 3,6 kg per locuitor, reciclarea îmbrăcămintei uzate rămâne insuficientă. Cu toate acestea, 99,6% din aceste textile și accesorii colectate pot fi recuperate în mai multe forme. Încălțăminte, haine și lenjerie, perdele. Puteți depune toate aceste obiecte uzate într-unul din numeroasele puncte de colectare. Asigurați-vă că nu sunt murdare sau umede, pentru a nu deteriora alte produse.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele luni din viaţa lui Marilyn Monroe vor fi ecranizate de BBC

Andreea Damian

Vivienne Westwood adoră auriul!

Bulinele polka – imprimeul care nu se va demoda niciodată

Andreea Damian

Stephanie Seymour, adevărul gol-goluț în Vanity Fair

realitatea

Creatorul mărcii Kenzo a murit din cauza coronavirusului

Andreea Damian

De ce și-a retras Andreea Bălan fetele de la privat și le-a mutat la stat

Andreea Damian

Scrie un comentariu