Tabu
HEALTH

Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de proprietăţi benefice într-un singur fruct!

Gutuile sunt fructele vedetă ale toamnei. Pe lângă aroma lor deosebită, ele sunt un medicament natural, care vindecă numeroase afecțiuni.

Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie să le consumi în fiecare toamnă dacă vrei să ai o sănătate de fier, mai ales în sezonul rece.

Acestea nu doar că ne feresc de răceli, dar previn anemia și stimulează pofta de mâncare.

Tratează răceala și gripa

Specialiștii recomandă în sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamațiile gâtului, iar semințele măcinate calmează tusea și bronșita.

Gutuile conțin 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C în 100 de grame.

Întăresc sistemul imunitar

Gutuile se numără printre cele mai bogate fructe în vitamine și minerale. Cu un conținut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și fier, ele întăresc sistemul imunitar, ajutându-l să lupte cu virusurile și inflamațiile.

Pentru a înlătura răgușeala și tusea poți apela la o infuzie de coji și frunze de gutui. Aceasta va elibera rapid căile respiratorii.

În caz de angină, pulpa rasă de gutuie, lăsată la infuzat, este un foarte bun remediu.

Au puternice proprietăți antioxidante

Gutuile au puternice proprietăți antioxidante, iar acestea se găsesc mai ales în pulpă. Antioxidanții ajută la lupta cu radicalii liberi, previn îmbătrânirea prematură și combat inflamațiile, datorită nivelului mare de fenoli și flavonoide din componență.

Ajută digestia

Gutuile conțin tanin-pectină, substanțe care au o acțiune astringentă asupra mucoasei gastro-intestinale și tratează diareea și dizenteria.

De asemenea, datorită conținutului mare de fibre, ajută digestia și previn constipația. Gutuile ameliorează greața și combat stările de vomă.

Împrospătează respirația

Mestecate încet, după fiecare masă, gutuile ajută la reîmprospătarea respirației, îndepărtând halena.

Te ajută să slăbești

Medicii nutriționiști recomandă și ei gutuile, mai ales în timpul dietelor. Acestea ajută la slăbire, deoarece sunt acide și neutralizează grăsimile. Astfel, metabolismul se accelerează, iar arderile sunt mult mai rapide.

Combat afecțiunile hepato-biliare

În cazul afecțiunilor hepato-biliare, se recomandă consumul a 2-3 gutui pe zi, tăiate mărunt. Dacă apar și vărsăturile, se administrează piureul de la două gutui fierte, curățate de coajă și semințe.

Calmează cistita

Gutuile ajută și la calmarea simptomelor cistitei. În acest caz este indicat consumul de suc de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăților sale diuretice și dezinfectante.

Au efect antidepresiv

Cu ajutorul gutuilor îți poți îmbunătăți chiar și starea de spirit. Astfel, dacă te confrunți cu stări de depresie, consumă câte o lingură de dulceață de gutui.

Redau pofta de mâncare

Gutuile sunt ideale pentru perioada de convalescență. Doar o jumătate de fruct consumat zilnic, la care adaugi și puțină miere, redă rapid pofta de mâncare.

ARTICOLE SIMILARE

Nicole Scherzinger își întreține fizicul prin gimnastică

Andreea Damian

Dieta în stil occidental și efectele ei nebănuite asupra creierului

Andreea Damian

Cum aleg apa de care am nevoie

Andreea Damian

Terapie alimentară pentru combaterea stresului și anxietății

Andreea Damian

Cum să recunoști un cheag de sânge. Cele 7 zone în care se formează

Andreea Damian

Motivul pentru care se poartă acest piercing în ureche te va pune pe gânduri

Andreea Damian

Scrie un comentariu