Home > Fashion > Ia românească – mai mult decât o poveste

Ia românească – mai mult decât o poveste

În timp ce pentru mulţi dintre români ia este bluza noastră tradiţională care reprezintă portul românesc din diferite zone, pentru mulţi designeri reprezintă un ideal de inspiraţie.

Aşa că, nu de mult timp, modelul de ie tradiţională a ajuns să fie purtat pe marile podiumuri ale lumii. Vedete precum: Emma Stone, Jennifer Garner, Kate Moss, Halle Berry, Kourtney Kardashian dar şi altele s-au îndrăgostit de portul nostru tradiţional.  

Dar câţi ştiţi adevărata istorie a iei româneşti? 

Deşi nu se poate spune cu exactitate o dată a apariţiei iei, aceasta a fost purtată prima oară purtată de populaţia din cultura Cucuteni. Artiştii populari definesc ia ca fiind o însumare de “însemne magice cusute cu grijă, care aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele”. Arta meşteşugului popular era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie care ne reprezintă.

În ceea ce priveşte materialului din care erau făcute, în partea de sud a ţării, iile erau ţesute din borangic. Acestea erau accesorizate cu broderii atât la gât, cât şi la mâneci cu mărgele. În zona Moldovei, se confecţionau iile brodate cu “spic”. 

Pe lângă toate acestea, culorile folosite la brodarea iei denotau statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vârstă purtau doar modele de croială mai modeste şi culori mai temperate. Cele tinere aveau voie să poarte culori deschise şi aprinse pentru a atrage peţitori.

Dacă vă întrebaţi unde se mai poartă ia tradiţională, aflaţi că şi-n prezent în zone precum Maramureş, Sighişoara, unele oraşe din Ardeal, femeile poartă cu fală ia tradiţională în cadrul evenimentelor speciale.


5 Responses

 1. Pingback : Ia românească – mai mult decât o poveste | Noutati

 2. Pingback : Ia românească – mai mult decât o poveste | Femininne

 3. Borchescu Elena

  Imi plac iile rominesti in mod deosebit. Am una si o port mereu. As mai cumpara dar nu se prea gasesc de cumparat mai ales marimi mari. Am facut cadou la diverse cunostinte de peste hotare ii de la noi (gasite cu mare greutate) si s-au bucurat foarte mult. Se apreciaza fomult iile cusute pe borangic si pe pinza topita. De ce nu se mai lucreaza? Vedem ii superbe imbracate de cintaretele din Oltenia si din partea de Sud a tarii, de ce nu sunt si in magazine in toata tara? Oare nu avem femei care sa confectioneze asemenea lucruri?

  1. Flori Stoenescu

   Am cumparat ii foarte frumoase atat numar mare (52) pt mine cat si 32-34-38 pt fiica mea si prietenele ei, cu modele superbe, cusute de artizanii de la Marama Musceleana-persoana de contact dna MICSUNICA MIHAILA, e-mail: scm.marama@gmail.com

 4. Ramona

  Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rosuramonaflorentina@gmail.com

Comenteaza acest articol

Ia românească – mai mult decât o poveste

by realitatea   1 min
5