Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

În India se țin cursuri împotriva violenței împotriva femeilor, la noi 30% dintre femei sunt agresate

În fiecare zi, în întreaga lume, 137 de femei sunt ucise de un partener intim sau de un membru al familiei de sex masculin. Programul Acțiune pentru egalitate din India urmărește să pună capăt violenței împotriva femeilor – concentrându-se pe băieții adolescenți. M-am bucurat că într-una dintre cele mai violente țări împotriva femeilor se face totuși ceva, deși puțin. Și știu că o să vi se pară o paralelă poate ușor forțată dar nici în România lui 2019, nu toate comunitățile își tratează membrele așa cum ar trebui.

„Nu le spuneți fetelor voastre să poarte haine decente – spuneți-le băieților cum să se comporte cu fetele”, scrie pe un afiș care atrage atenția asupra odioasei crime precedate de un viol în grup care a avut loc în anul 2012, în New Delhi.

Pentru că e deja un lucru arhicunoscut că atunci când soluțiile se concentrează exclusiv pe femei, la finalul zilei, te vei trezi că femei educate și inteligente vor pleca acasă tot cu bărbați violenți și abuzivi. În cadrul noului program din India, băieții cu vârste între 13 și 17 ani petrec 43 de săptămâni studiind programele de învățământ concepute pentru a-i învăța despre pericolul violenței bazată pe gen ș ice ar putea ei să facă pentru ca în sfârșit, comunitățile lor să devină mai echitabile și mai sigure pentru femei și fete. După cum relatează ONU, violența împotriva femeilor este un flagel la nivel mondial. Unele studii arată că până la 70% dintre femei au experimentat violență fizică din partea unui partener intim, fie fizic sau sexual, în viața lor; la nivel mondial, 137 de femei sunt ucise de un partener intim sau de un membru al familiei în fiecare zi.

Acesta este motivul pentru care programele de acest gen au un rol atât de important. În timp ce programul ECF abordează problemele de gen la nivel local, Promundo, o organizație fondată în Brazilia în 1997 și care acum are sediul la Washington, DC, oferă un model similar la scară globală bărbaților și băieților din mai mult de 25 de țări, inclusiv Brazilia, India, SUA și țările balcanice.

Conform raportului Promundo, „The Girls of the World’s Fathers”, la nivel mondial, „Fetele petrec cu 40% mai mult timp realizând muncă neplătită (cum ar fi spre exemplu îngrijirea fraților mai tineri) decât băieții de aceeași vârstă”. Aceasta înseamnă că fetele nu pot dedica timp adecvat jocului, relaxării și studiului. Totuși, aceste programe au o influență precară, în special în comunitățile în care normele tradiționale de gen pot fi profund înrădăcinate.

În România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață. În 2018, aproape 18.000 de femei au fost lovite sau agresate în familie. 48 au murit. Iar acestea sunt doar cifrele din cazurile raportate la poliție. Astfel de cazuri sunt și în alte țări din UE, însă diferența constă în faptul că sistemele de protecție a victimelor funcționează mai eficient, raportările abuzurilor sunt mai multe, iar discuția în jurul acestor subiecte ajunge mai des pe agenda publică și cea politică. La noi e liniște. N-am auzit niciun politician care să vorbească despre asta măcar, acum, în campanie.

25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și mai sunt practic aproximativ două săptămâni până atunci. Pe 24 noiembrie avem turul doi de alegeri pentru Președinție și nu doar că înțeleg că nu va exista niciun fel de dezbatere între cei doi candidați Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă dar nici până acum, niciunul dintre aceștia nu a abordat problema violenței împotriva femeilor. Și asta într-un an în care cazul Caracal a îngrozit o țară întreagă.

ARTICOLE SIMILARE

Reverse eyeliner | Tendința de machiaj pe care toate femeile doresc s-o adopte în acest sezon

Andreea Damian

Cele mai norocoase date din 2022 pentru fiecare zodie

Andreea Damian

A MURIT una din vedetele postului History Channel

Ordin de protecție direct de la polițist și intervenții de urgență. Ce prevede noul proiect pentru combaterea violenței domestice

Oana

Femeile din Japonia luptă pentru dreptul de a purta ochelari la locul de muncă

Andreea Damian

Pharrell Williams, Kevin Hart și Minnie Driver au împărțit mii de mese gratuite persoanelor fără adăpost

realitatea

Scrie un comentariu