Tabu
Image default
BEAUTY Slider

Îngrijirea pielii atopice, afecțiunea care afectează tot mai mulți copii și adulți

Iritații, inflamații, roșeață, acestea sunt simptomele pielii atopice. Prin acest termen, înțelegem dermatită sau eczemă, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii.

Copiii, ținta principală a dermatitei atopice

Vorbim adesea despre pielea atopică la copiii mici pentru că aceștia sunt primii afectați. Dermatita atopică se va dezvolta în primul rând la sugari și copii, dar poate persista sau apărea la adolescenți și adulți. Dacă apare la adulți (10% din cazuri), pielea lor rămâne uscată. La sugari, leziunile apar pe zone de frecare, cum ar fi obraji sau fese, potrivit dermatologilor. La copii, pielea este uscată, buzele și vârfurile degetelor sunt fragile și crăpate. Pielea atopică este întâlnită adesea pe gât, în pliurile coatelor și genunchilor.

O boală ereditară cronică

Atopia are cel mai adesea o origine familială: atunci când un părinte este afectat, există un risc de 50% ca și copilul să fie afectat. „Riscul este chiar de 80% dacă ambii părinți sunt predispuși la dermatită atopică”, spune un dermatolog citat de Madame Le Figaro. Factorii de mediu pot declanșa sau agrava fenomenul. Apa dură, poluarea, iritanții, praful vor irita această piele care are predispoziții, deoarece bariera cutanată a acestor persoane este deficitară. De asemenea, trebuie remarcat faptul că dermatita atopică este frecvent asociată cu manifestări alergice ORL (rinită), respiratorii (astm), oculare (conjunctivită) sau alimentare.

O problemă dermatologică mai răspândită decât înainte?

Potrivit unui studiu realizat de ISSAC (Studiul internațional al astmului și alergiilor în copilărie), prevalența dermatitei atopice a crescut între 1960 și 1990 în societățile industrializate. Site-ul web al asociației Resoeczemaexplică faptul că numărul persoanelor în cauză s-ar fi triplat chiar și în 30 de ani. „Această creștere poate fi explicată prin schimbări în mediu: exces de igienă (sistemul imunitar este mai puțin tensionat), spălarea prea frecventă a pielii, casa slab ventilată (favorabilă acarienilor), mai multe animale de companie, tutun, poluare, o dietă dezechilibrată. Dar este dificil de estimat greutatea relativă a acestor factori care acționează adesea în asociere.

Importanța îngrijirii zilnice

Primul produs pe care punem mâna pentru a trata dermatita atopică este un emolient. Scopul îngrijirii zilnice este de a reconstitui bariera pielii, în special emolienți liniștitori, cum ar fi untul de shea sau apa termală. Multe mărci au dezvoltat game dedicate pielii atopice. Este acesta un simplu argument comercial sau investiția în aceste produse specializate are un interes real? Un emolient clasic va hrăni pielea, îi va oferi grăsime, ceea ce este deja bun. Dar produsele specializate vor trata și inflamația, roșeața și vor avea o acțiune anti-mâncărime, potrivit experților. Dacă afecțiunea este cronică, este necesar un consult la dermatolog, care poate prescrie unguente pe bază de cortizon pentru a fi aplicate numai pentru perioade scurte de timp.

ARTICOLE SIMILARE

Cum faci supa de aur, care te ajută să dai jos 6 kilograme în patru săptămâni

Andreea Damian

Michelle Pfeiffer nu mai poartă parfum de 10 ani

Andreea Damian

Cardi B explică de ce a “drogat și jefuit” bărbații înainte de a deveni celebră

realitatea

A murit tatăl lui Michael Jackson. Joe Jackson avea 89 de ani

Andreea Damian

Topul actorilor cu cele mai multe scene de sex. Surpriza de pe primul loc!

Andreea Damian

Petale de trandafir

realitatea

Scrie un comentariu