Tabu
Image default
CULTURESlider

Israel ⎢ Hoții de antichități și captura impresionantă

În regiunea Tel-Aviv, Autoritatea pentru antichități împreună cu poliția și administrația fiscală israeliană au reușit o captură impresionantă, după o lungă perioadă de anchete. Aceștia au descoperit mii de obiecte de colecție datând încă din epoca antichității. Trei suspecți au fost arestați. 

Operațiunea se aseamănă izbitor cu un film de aventură. După luni de anchete, o acțiune sincronizată, condusă de poliție, Autoritatea pentru antichități și administrația fiscală israeliană, a dus la descoperirea unui jaf de proporții. 

Datorită intervenției, au putut fi recuperate mii de antichități, de la fragmente de statuete, obiecte romane din teracotă sau ceramică pictată și până la capete ornamentale, bijuterii încrustate cu pietre prețioase, busturi, obiecte funerare și monezi antice. Printre miile de obiecte a fost descoperită chiar și o coloană antică. 

Captura a fost minuțios pregătită, acțiunea desfășurându-se luni în regiunea Tel-Aviv, situată în centrul Israelului. Aceasta a condus la recuperarea a mii de obiecte de colecție dintre cele mai diverse, provenind, în special, din bazinul mediteranean — Grecia, Italia, Africa, Levant —, dar și din America de Sud. Valoarea estimată a ansamblului de piese se presupune că depășește 2,55 milioane de euro.

„Am fost șocați să descoperim în depozitele și casele suspecților mii de obiecte care ar merita să fie expuse în muzee și am făcut numeroase descoperiri rare datând din primul mileniu înainte de Hristos și până în secolul al XI-lea d. Hr.”, a declarat Amir Ganor, directorul Unității de prevenție a furturilor din cadrul Autorității israeliene pentru antichități. Este una dintre cele mai importante operațiuni de acest tip realizate până la ora actuală în Israel. 

Mare parte dintre antichități proveneau dintr-un jaf întreprins la diverse necropole. Autoritățile israeliene pentru antichități au anunțat că vor colabora cu Interpolul și alte organizații internaționale pentru a identifica siturile de proveniență ale materialelor recuperate. În ciuda fericitei descoperiri a acestei comori, pierderea istorică pe care o reprezintă este o lovitură dură pentru specialiști.

În ultimii ani, s-a observat o creștere spectaculoasă a traficului ilicit cu antichități și bunuri culturale de toate felurile, alimentată de proliferarea  săpăturilor clandestine, dezvoltarea comerțului digital și instabilitatea politică a anumitor regiuni (Siria, Libia, Yemen, Irak). O altă consecință a creșterii numărului de furturi de acest gen din Europa este legată de problemele economice produse de criza de Covid-19.  

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

“Maestro- are întâlnire cu primii cititori la Cărturești

realitatea

Anna Lesko, rețetă specială de cozonac

Andreea Damian

Decizia pe care a luat-o Meghan Markle în privința nașterii. Va încălca regula Casei regale

Andreea Damian

Indrazneste sa preiei initiativa in relatia cu partenerul!

realitatea

Noua campanie Louis Vuitton te duce înapoi acasă, de Sărbători

Andreea Damian

Miliardarul japonez care caută o „femeie specială” pentru călătoria sa în jurul Lunii

Andreea Damian

Scrie un comentariu