Tabu
Image default
lifestyle

Lee Miller la San Francisco Museum of Modern Art

Până în 14 septembrie, dacă ești în USA merită să dai o fugă până la San Francisco, la SF MoMa și să vezi o expoziție sublimă: Lee Miller (1907-1977), una dintre cele mai controversate artiste ale secolului XX, admirată pentru frumusețea sa, inteligența, curajul si talentul fotografic.

Mărturisesc că până anul trecut, când am văzut o expoziție foto Lee Miller la Muzeul Picasso din Barcelona, nu știam mare lucru despre ea. Născută la New York, Elizabeth (Lee) Miller este fiica unui inginer-inventator care i-a pus camera foto în mană pe când era doar un copil. La vârsta de 19 ani, în timpul unei plimbări pe o stradă din Manhattan a fost descoperită de Conde Nast, care a lansat-o în cariera de modelling.

Prima ei apariție a fost pe coperta Vogue din martie 1927, ilustrația fiind realizată de George Lepape. In următorii doi ani a devenit unul dintre cele mai de succes modele, fotografiată de Arnold Genthe, Nickolas Murray sau Edward Steichen. Acesta din urmă este autorul unei campanii publicitare la Kotex, prima campanie la tampoane igienice din istorie, a cărei protagonistă a fost Lee Miller.

Campania a stârnit multe controverse la acea vreme.

In 1929 Miller îl întâlnește pe Man Ray la Paris, devenind eleva și iubita acestuia, membră a Mișcării Suprarealiste. Așa îi cunoaște pe Paul Eluard, Pablo Picasso și Jean Cocteau, devenind muza acestuia din urmă, în filmul The Blood of a Poet (1930). Realizează primele ei fotografii, suprarealiste.

Se întoarce în America, unde, împreună cu unul dintre frații săi deshide un studio foto, are o expoziție foto, apoi se căsătorește cu un om de afaceri egiptean, Aziz Eloui Bey, mutându-se la Cairo. Divorțează în 1934 și se întoarce la Paris, unde îl cunoaște pe viitorul soț, pictorul suprarealist britanic Roland Penrose și se mută la Londra. Se angajează ca fotograf pentru British Vogue, acoperind London Blitz, iar în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial devine singura femeie fotograf, corespondent de război, pentru Vogue.

Alături de fotograful David E. Scherman de la Life Magazine, Miller a realizat cele mai iconice fotografii din timpul debarcării din Normandia, eliberarea Parisului și din lagărele de exterminare Buchenwald și Dachau. După război, bântuită de atrocitățile surprinse de cameră, Miller suferă câteva episoade puternice de depresie și începe sa bea foarte mult. In 1947 de naștere unicul său fiu, Antony iar Miller se întoarce la Vogue, fotografiindu-i pe Max Ernst, Alfred H. Barr Jr., Saul Steinberg. Ilustrează biografiile lui Picasso și Antoni Tapies, scrise de soțul său și se dedică artei culinare….

Miller moare de cancer, în 1977, iar fiul său este autorul primei sale biografii, în 1985, "The Lives of Lee Miller". Expoziția de la San Francisco Museum of Modern Art este specială pentru că o prezintă pe Lee Miller de o parte și de alta a aparatului foto, de la începutul cariei sale de model și până la ultimele fotografii realizate de aceasta, inlcusiv peisajele egiptene din perioada primei căsătorii. Sper ca Hollyoodul să îi dedice un film, cât mai curând! .

www.sfmoma.org/visit/visitinfo_hours.asp

ARTICOLE SIMILARE

MIHAELA RADULESCU se marita cu DANI OTIL?

Cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional “Nopti Albe de Acordeon va avea loc în perioada 21-23 octombrie 2011

realitatea

Uraganul Sandy: Romanca eroina in SUA, felicitata de Obama

Lui Kate Moss i-a crăpat rochia- FOTO

realitatea

Ştiu ce-a făcut Mel Gibson astă vară

Brad Pitt mai vrea copii

realitatea

Scrie un comentariu