Tabu
Image default
LIFESTYLE Psihologie Slider

Metoda time-out în disciplinarea copilului nu face rău, susțin cercetătorii

Un time-out este o modalitate de a oferi copilului șansa de a se auto-liniști. În acest fel, îl scoatem dintr-o anume situație încordată și-i oferim un loc liniștit, primind un timp pentru a se liniști sau a gândi. Este o tehnică educativă și parentală de dezvoltare recomandată de majoritatea pediatrilor și psihologilor ca formă eficientă de disciplină, fiind deosebit de populară în culturile occidentale.

În Marea Britanie, pedeapsa este adesea cunoscută sub numele de naughty chair sau naughty step. Acest termen a devenit popular în SUA datorită programelor de televiziune Supernanny și Nanny 911.

Conceptul de time-out a fost inventat, numit și folosit de Arthur W. Staats și a făcut parte dintr-un program de analiză comportamentală pe termen lung, început în 1958, care a tratat diverse aspecte ale dezvoltării copilului.

Utilizarea metodei time-out pentru a disciplina copilul nu-i va face rău și nici nu va afectat relația voastră cu acesta, sugerează cercetările americane. Un studiu realizat pe parcursul a 8 ani care a implicat aproape 1.400 de familii arată că cei mici nu au devenit anxioși și nu au dezvoltat un comportament agresiv, în ciuda tuturor criticilor pe care această metodă le-a primit.

Cheia este modul în care e folosită tehnica, crede un psihilog din Marea Britanie. Nu toți copiii răspund la forme autoritare de disciplină.

Studiul, realizat de experți de la Universitatea din Michigan, a urmărit aproape 1.400 de familii și strategiile de parenting la vârsta de 3, 5 și 10 ani. Cercetătorii au măsurat pozitivitatea și negativitatea copiilor față de părinți, precum și sănătatea lor mentală și abilitățile sociale – folosind jocuri, observații și interacțiuni înregistrate video.

La trei ani, o treime dintre părinți i-a oferit copilului „time-out” sau i-au spus să stea liniștit în colț. Presupunând că părinții au continuat să utilizeze această strategie, cercetarea nu a găsit diferențe în nivelurile de anxietate și depresie ale copiilor, autocontrol sau încălcarea regulilor, în comparație cu grupul de părinți care nu au utilizat tehnica „time-out”.

În schimb, când părinții au spus că au folosit pedeapsa fizică, copiii au devenit mai agresivi. Dar, deoarece studiul este de observație, nu se poate dovedi că metoda „time-out” a fost direct responsabilă pentru comportamentul ulterior al copiilor.

Nu utilizați prea des un time-out, altfel metoda își va pierde efectul.

Ca să aibă efect, utilizați metoda cu:

  • Calm
  • Consistență
  • Într-un mediu pozitiv
  • Planificând momentul dinainte

ARTICOLE SIMILARE

Afterhills se amână pentru anul viitor

Andreea Damian

Graviduța Gina Pistol, tratată ca o prințesă la filmări

Tabu Tabu

PRIMA CĂSĂTORIE din SHOWBIZ, in 2014. Oana Mareş S-A MĂRITAT cu Dragoş Săbăreanu

Aproape jumătate dintre bărbați cred că sarcinile casnice sunt împărțite egal. Femeile îi contrazic

Andreea Damian

Șase iluzii optice care dezvăluie părțile ascunse ale personalității tale

Andreea Damian

Afla cu ce vedeta te asemeni dupa forma fetei

realitatea

Scrie un comentariu