Tabu
Image default
HEALTHLIFE & LOVESlider

Nepal oferă bani femeilor care refuză să se izoleze pe perioada menstruației

Autoritățile locale dintr-un sat din Nepal vor oferi bani femeilor care refuză să se izoleze când se află la menstruație, după ce obiceiul s-a soldat cu încă o victimă.

Parbati Buda Rawat, 21 de ani, se afla duminică în cea de-a treia zi de menstruație și a aprins un foc pentru a se încălzi în coliba micuță și umedă din piatră și pământ în care a trebuit să se izoleze. A doua zi dimineață a fost găsită moartă. Incidentul s-a produs în districtul Achham din vestul Nepalului. „Se pare că a murit sufocată”, conform poliției nepaleze, citată de Thomson Reuters Foundation.

Parlamentul nepalez a deschis o anchetă cu privire la această tradiție hindusă veche de secole denumită „chhaupadi”, care a fost interzisă prin lege din 2005, după ce și o adolescentă și o tânără mamă cu doi copii au murit în două incidente similare în cursul acestui an. Tradiția rămâne însă aplicată în regiunile izolate din vestul Nepalului unde comunitățile se tem de ghinion, dezastre naturale sau perioade de lipsuri dacă femeile și fetele aflate la menstruație – și considerate impure – nu sunt izolate de restul comunității. De asemenea, aceste femei nu au voie să se întâlnească cu membri ai familiei, nu au voie să iasă afară, trebuie să mănânce frugal și nu au voie să se atingă, printre altele, de idoli religioși, de lapte sau de vite.

Autoritățile locale din satul Purbichowki, districtul Doti – la granița cu districtul Achham unde s-a înregistrat cea mai recentă victimă – au anunțat că vor oferi oricărei femei care respinge „chhaupadi” suma de 5.000 de rupii nepaleze (echivalentul a 44 de dolari). „Trebuie să ne dărâmăm colibele mental, să schimbăm atitudinile și să acceptăm menstruația ca fiind un proces natural în viața unei femei”, a spus un reprezentant al municipalității.

De această recompensă – o plată unică pentru a descuraja familiile să se izoleze – va beneficia 100 de femei în acest an, într-una dintre cele mai sărace națiuni din lume, unde, conform datelor Băncii Mondiale, 41% din populația de 28 de milioane trăiește cu mai puțin de 3,20 dolari pe zi. De asemenea, familiile care practică această tradiție nu vor mai primi beneficii financiare de la stat. Cei care le impun femeilor aflate la menstruație să se izoleze riscă pedepse cu închisoarea de până la 3 luni și amenzi de 3.000 de rupii. Din păcate, puțini sunt pedepsiți, întrucât victimele depun rareori plângeri împotriva propriilor membri ai familiei.

ARTICOLE SIMILARE

Maia Morgenstern la The Woman, Conferinta de Leadership Feminin, Cluj-Napoca

realitatea

Carmen de la Sălciua se pregătește de Crăciun. Motivul pentru care artista a împodobit deja bradul

Andreea Damian

Propunerea României pentru Premiile Oscar 2024. Filmul va intra în cinematografele din țară în octombrie

Andreea Damian

Nu vă mai îngrijorați degeaba când copiii folosesc telefoanele, un studiu arată că nu e periculos

realitatea

5 motive să ai un poncho în garderobă

Andreea Damian

Elle Macpherson, supranumită „The Body”, filmată în Braşov – VIDEO

Andreea Damian

Scrie un comentariu