Tabu
Image default
HEALTHSlider

Oamenii de știință au dezvoltat „micro-pasărea” care zboară prin corp pentru a efectua operații mici

Oamenii de știință au dezvoltat un robot de dimensiuni foarte mici care pătrunde în corpul omului pentru a efectua intervenții chirurgicale minore.

Roboții microscopici sunt construiți de cercetătorii de la Institutul Paul Scherrer din Zurich și pot fi controlați de la distanță. Spre deosebire de roboții tradiționali, microrobotul folosește materiale moi care îi permit să navigheze în structuri flexibile, cum ar fi vasele de sânge, cu un design inspirat de păsările de hârtie origami.

„Mișcările efectuate de microrobot au loc în decurs de câteva milisecunde”, a spus Laura Heyderman, cercetător la Institutul Paul Scherrer din Zurich. Dar programarea nanomagneților durează doar câteva nanosecunde. Acest lucru face posibilă programarea diferitelor mișcări una după alta. „Asta înseamnă că micuța pasăre poate să-și întindă mai întâi aripile, apoi să zboare.”, a adăugat experta, potrivit The Independent.

Roboții magnetici au fost dezvoltați și înainte pentru intervenții biomedicale, cum ar fi roboții auto-rabatabili, capabili să se târască prin intestin sau esofag. S-au creat de asemenea miniroboții în formă de capsulă, care sunt capabili să pătrundă în stomac, pentru a realiza biopsii și pentru a administra medicamente.

Detaliile cercetării sunt publicate în revista științifică Nature, dar oamenii de știință spun că mai e nevoie de multă muncă pentru a atinge întregul potențial al roboților.

ARTICOLE SIMILARE

Dior a creat o grădină, dar promite să planteze cei 164 de copaci folosiți în prezentarea de la Paris

Andreea Damian

Ce a făcut Andreea Bănică cu banii câștigați de la Playboy: „A fost o sumă destul de mare”

Andreea Damian

Suma fabuloasă pe care Kylie Jenner o câștigă pentru o postare pe Instagram

Andreea Damian

Cele mai folosite masti naturale pentru ten gras

realitatea

De ce veganii nu vor rezolva criza mondială a alimentelor

Andreea Damian

Fotografie Sorin Onisor – Maroc

realitatea

Scrie un comentariu