Tabu
Image default
HEALTH Slider

Oamenii de știință au dezvoltat „micro-pasărea” care zboară prin corp pentru a efectua operații mici

Oamenii de știință au dezvoltat un robot de dimensiuni foarte mici care pătrunde în corpul omului pentru a efectua intervenții chirurgicale minore.

Roboții microscopici sunt construiți de cercetătorii de la Institutul Paul Scherrer din Zurich și pot fi controlați de la distanță. Spre deosebire de roboții tradiționali, microrobotul folosește materiale moi care îi permit să navigheze în structuri flexibile, cum ar fi vasele de sânge, cu un design inspirat de păsările de hârtie origami.

„Mișcările efectuate de microrobot au loc în decurs de câteva milisecunde”, a spus Laura Heyderman, cercetător la Institutul Paul Scherrer din Zurich. Dar programarea nanomagneților durează doar câteva nanosecunde. Acest lucru face posibilă programarea diferitelor mișcări una după alta. „Asta înseamnă că micuța pasăre poate să-și întindă mai întâi aripile, apoi să zboare.”, a adăugat experta, potrivit The Independent.

Roboții magnetici au fost dezvoltați și înainte pentru intervenții biomedicale, cum ar fi roboții auto-rabatabili, capabili să se târască prin intestin sau esofag. S-au creat de asemenea miniroboții în formă de capsulă, care sunt capabili să pătrundă în stomac, pentru a realiza biopsii și pentru a administra medicamente.

Detaliile cercetării sunt publicate în revista științifică Nature, dar oamenii de știință spun că mai e nevoie de multă muncă pentru a atinge întregul potențial al roboților.

ARTICOLE SIMILARE

Importanta detoxifierii in orice proces de transformare corporala

realitatea

Ghidul de supraviețuire pe tocuri pentru petrecărețe

Andreea Damian

Jodie Foster și-a abandonat tatăl și l-a lăsat să moară de foame

Andreea Damian

S-a lansat Disney Plus, dar clienții companiei au întâmpinat probleme în primele ore de la lansare

Andreea Damian

Fotografie cu Cristiana Apostol – Victorie

realitatea

Richard Gere s-a însurat în secret. Cum arată soția cu 33 de ani mai tânără decât el

Andreea Damian

Scrie un comentariu