Tabu
CULTURESlider

Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deșeuri din plastic în Oceanul Pacific

Ocean Cleanup, dispozitivul plutitor uriaș conceput de oamenii de știință olandezi să adune deșeurile din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, a încheiat cu succes prima acțiune.

Boyan Slat, creatorul proiectului Ocean Cleanup, a anunțat pe Twitter că dispozitivul lung de 600 de metri a colectat reziduurile de plastic din Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch), o insulă plutitoare de deșeuri, de trei ori mai mare decât suprafaţa Franţei.

„Astăzi (2 octombrie, n.r.), vă anunţăm că sistemul nostru de curăţare din marea zonă de deşeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima dată, de la pungi de plastic până la microplastice. Îi lipsește cuiva o roată?”, a anunțat Boyan Slat.

Circa 600.000 până la 800.000 metri cubi de ustensile de pescuit sunt abandonate sau pierdute în mare în fiecare an. Alte 8 tone de plasticuri sunt lăsate pe plaje. Curenții marini au transportat aceste deșeuri până la jumătatea distanței dintre Hawaii și California, unde au format Marea Insulă de Gunoaie din Pacific. Este cea mai mare acumulare de plastic din oceanele lumii.

Sistemul de curățare este conceput pentru a colecta nu numai plase de pescuit și obiecte mari de plastic, ci și microplastice.

Tehnologia presupune instalarea unor bariere plutitoare prevăzute cu plase scufundate, fără a perturba viața marină. Acestea formează împreună o platformă pe care vor eșua gunoaiele transportate de curenții oceanici. Sistemul este format din tuburi imense, plutitoare, suficient de flexibile încât să se muleze după valuri, dar și suficient de rigide astfel încât să formeze o barieră în formă de U care să oprească plasticul care plutește în ocean.

Ancore imense, care vor pluti la adâncimi de zeci de metri de suprafață, vor ține sistemul aproape pe loc, permițându-le curenților să îl miște mult mai încet decât plasticul, astfel încât să colecteze cât mai multe gunoaie. Apoi, la fiecare șase – opt săptămâni, câteva vase vor aduna plasticul colectat și îl vor duce în stații de reciclare. Tuburile sunt confecționate dintr-un plastic durabil, numit HDPE, iar cel mai lung dintre ele are peste 600 de metri.

Dispozitivul este prevăzut cu sateliți și senzori, astfel încât să poată comunica poziția sa unei nave care va colecta gunoiul colectat la fiecare câteva luni.

Slat a declarat într-o conferință de presă la Rotterdam că problema pe care caută să o rezolve este cheltuiala vastă uriașă pe care ar urma să o suporte folosind un vas pentru colectarea materialelor plastice.

Plasticul adunat până acum va fi adus pe țărm în decembrie pentru reciclare.

 

ARTICOLE SIMILARE

Scărlătescu și Doina Teodoru s-au căsătorit în secret? Cine a scăpat porumbelul la America Express

Andreea Damian

Freddie Mercury, secretul pe care l-a păstrat până pe patul de moarte

Andreea Damian

De ce înșală femeile? Întrebarea și-a găsit, în sfârșit, răspunsul

Andreea Damian

Secretul lui Mihai Constantinescu, dezvăluit la trei ani de la moartea artistului

Andreea Damian

Un model de lenjerie intimă: „Putin a ordonat asasinarea mea”

Andreea Damian

Gala Oscarurilor va fi foarte diferită anul acesta

Andreea Damian

Scrie un comentariu