Tabu
Image default
CULTURE Slider

Paris ⎢ Prima librărie dedicată exclusiv nevăzătorilor

Librarie des grand caractères, prima librărie pariziană dedicată exclusiv nevăzătorilor, va fi inaugurată azi, 20 ianuarie 2021, în rue Laplace, la doi pași de Panthéon. 

Conform statisticilor, în Franța trăiesc 207 000 de nevăzători și alte 932 000 de persoane cu deficiențe de vedere. Atât pentru aceștia din urmă, cât și pentru toți cititorii care se confruntă cu dificultăți cognitive și de învățare, Agnès Binsztok va deschide astăzi o librărie în inima Parisului. 

„Am efectuat numeroase teste în colaborare cu un centru specializat în deficiențe de vedere pentru a alege cea mai bună politică.”, a declarat Agnès Binsztok, directoarea noii librării pariziene pentru nevăzători și coordonatoarea a două edituri specializate în acest sector. 

Redactarea cărților presupune un proces de fabricație foarte special. Câteva dintre cerințele unui astfel de volum sunt: fonturi simple, cu caractere cât mai clare, un spațiu de minimum 8 milimetri între rânduri, un contrast foarte bine definit între text și hârtia opacă pe care acesta este printat în relief. Prețul unor astfel de tomuri este mai ridicat decât cel al cărților obișnuite. 

Pentru început, librăria va pune la dispoziție o selecție de volume din cataloagele celor două edituri conduse de Agnès Binsztok. Este vorba despre 600 de titluri distincte. „Propunem o ofertă foarte variată și cărți pentru un public de peste 13 ani.”, explică ea pentru Le Monde

Tirajele rămân, în schimb, foarte scăzute: „în jur de 500-600 de exemplare. (…) Cele mai de succes ajung la 1000 de bucăți.”, adaugă Binsztok, bucurându-se că a reușit să vândă peste 400 de exemplare ale romanului Le Lambeau (Gallimard, 2018) de Philippe Lançon, în ciuda prețului ridicat (44€ pentru două tomuri cu caractere speciale ale unui roman de 502 de pagini, vândut, în variantă clasică, pentru 21€).

Până în prezent, cele două edituri coordonate de Binsztok, A vue d’œil și Voir de près au distribuit și vândut cărți numai în biblioteci și mediateci. Alte edituri similare ca Feryane, Libra Diffusio și Les Editions de La Loupe au recurs la vânzarea prin corespondență. Binsztok a afirmat că va accepta să expună în librăria sa și titlurile acestor edituri doar dacă volumele vor respecta regulile sale de tipărire. 

În viitor, directoarea primei librării pentru nevăzători și oameni cu deficiențe de vedere, cognitive sau de învățare își dorește să deschidă încă un spațiu, mai mare decât cel actual, unde să aibă la vânzare și cărți pentru copii. 

sursa: Le Monde

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA in traditii culinare si superstitii populare

Persoanele care răspândesc în mod intenționat coronavirusul ar putea fi acuzate de terorism

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 2 mai

realitatea

Concertul lui Celine Dion din București a fost reprogramat

Andreea Damian

Ce solistă s-a măritat pe timp de coronavirus

Tabu Tabu

Scrie un comentariu