Tabu
LIFESTYLESlider

Plasticul occidental otrăvește mâncarea din Indonezia și pe oamenii care o consumă

Arderea deșeurilor de plastic din Indonezia, o mare parte din acestea fiind trimise acolo de Occident, otrăvește lanțul alimentar, potrivit BBC. Grupul IPEN a găsit dioxine toxice în ouăle de pui de 70 de ori mai mult decât cele permise de standardele europene de siguranță. Expunerea pe termen lung la substanțe chimice este legată de cancer, daune ale sistemului imunitar și probleme de dezvoltare. Guvernul Indoneziei spune că va trimite deșeurile înapoi în țări.

Cercetătorii de la IPEN (Rețeaua Internațională de Eliminare a Poluanților) au colectat ouă de pui crescuți liber din două sate de lângă Surabaya, în Java de Est. Cercetătorii au spus că testarea ouălor a fost cea mai simplă modalitate de a verifica dacă substanțele chimice cunoscute sub denumirea de poluanți organici persistenți (POP), cum ar fi dioxinele au ajuns în lanțul alimentar. Cea mai bună mostră a fost luată în apropierea unui grup de fabrici de tofu care ard materiale plastice pentru combustibil, în satul Tropodo. Testele găsite într-un singur ou depășesc aportul zilnic tolerabil al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) de dioxine clorurate de 70 de ori.

Cercetătorii au declarat că acesta este pe locul doi ca nivel extrem de înalt de dioxine din ouă măsurate vreodată în Asia – pe primul loc situându-se cel din Vietnam contaminat de arma chimică Agent Orange. Ouăle testate conțineau și substanțe chimice toxice ignifuge, SCCP și PBDE, utilizate în materiale plastice. Un locuitor din Tropodo a spus că acesta este cunoscut drept „orașul fumului”. „Nu trebuie să le spunem medicilor care sunt simptomele noastre… le spunem doar că suntem din Tropodo și ei știu imediat”. “Rezultatele cercetărilor noastre sunt unele dintre cele mai șocante pe care le-am văzut vreodată. În Indonezia, nu am avut niciodată acest gen de probleme până acum”, a explicat Yuyun Ismawati, un lider ecologist indonezian după ce a văzut rezultatele testelor.

Dr. Agus Haryono, de la Institutul Indonezian de Științe, a declarat că guvernul țării trebuie să pună în aplicare „o infrastructură adecvată pentru testarea și monitorizarea POP-urilor [Poluanți organici persistenți]” pentru a combate „comerțul transfrontalier necontrolat de plastic”. În primele șase luni ale acestui an, Marea Britanie a trimis 18.000 de tone de plastic și 55.000 de tone de hârtie în Indonezia.  Importurile de deșeuri de plastic au crescut anul trecut cu 141% la 283.000 de tone – în principal din țări precum Australia, Canada, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA – potrivit agenției de statistică din Indonezia. China a impus interdicția importurilor de deșeuri pe continent la începutul anului 2017, ceea ce a dus la un flux imens de deșeuri trimise în alte țări.

Prof. Peter Dobson, de la Universitatea din Oxford, consideră că țările occidentale care exportă deșeurile de plastic trebuie, de asemenea, să fie responsabile. „Interdicția ar încuraja dezvoltarea tehnologiilor de reciclare sau reutilizare a deșeurilor de plastic sau măcar ar descuraja utilizarea pe scară largă a plasticului”, a spus el. Experții spun că deșeurile occidentale reprezintă o parte a problemei când vine vorba de abordarea plasticului în Indonezia. Aceștia menționează o lipsă de infrastructură și de finanțare pentru colectarea deșeurilor, ceea ce înseamnă că cantități mari sunt zburătoare ajung în râuri sau sunt arse.

ARTICOLE SIMILARE

JUSTIN BIEBER – KO! Curse, ilegale, droguri, arest!

Cum arată invitația la nunta fostului principe Nicolae cu Alina Binder

Andreea Damian

Ce va face Anamaria Prodan cu tatuajul cu Laurențiu Reghecampf de pe umărul stâng

Andreea Damian

Fotografie Cristiana Apostol – Lumina

realitatea

Liviu Teodorescu are o nouă iubire: și-a luat mașină

Tabu Tabu

Importanta detoxifierii in orice proces de transformare corporala

realitatea

Scrie un comentariu