Tabu
HEALTH

Postul terapeutic: beneficii și pericole

Postul terapeutic favorizează regenerarea sistemului imunitar și odihna sistemului digestiv. Cu toate acestea, efectele sale pozitive nu au fost niciodată validate științific și rămâne controversată în comunitatea medicală. Care sunt beneficiile sale? Cum se ține de fapt postul?

Ce este postul terapeutic?

Postul terapeutic constă în privarea voluntară de toate alimentele solide sau lichide pentru o perioadă dată. Este permisă doar apa. Se numește terapeutic pentru că ar avea virtuți preventive și curative asupra multor organe. Postul terapeutic este în general parțial (post intermitent sau post), ceea ce înseamnă că există o alternanță între perioadele de post și consumul de alimente. Cu toate acestea, până în prezent, postul terapeutic nu este oferit într-un cadru medical. Datele științifice despre subiect fiind insuficiente, eficacitatea postului terapeutic nu este dovedită.

Care sunt beneficiile postului terapeutic?

Postul terapeutic ar preveni o serie de patologii, inclusiv anumite boli cardiovasculare, anumite patologii digestive și alte boli cronice și ar reduce frecvența și intensitatea durerilor articulare. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost niciodată dovedit științific. Ceea ce știm este că postul terapeutic este înainte de toate un mijloc de detoxifiere a organismului, deoarece accelerează curățarea celulelor și țesuturilor, favorizând astfel întinerirea acestora. De asemenea, permite îmbunătățirea proceselor de digestie și asimilare.

„Între 12 și 16 ore de post, ficatul și mușchii nu mai au rezerve de zahăr (glicogen), corpul își folosește apoi rezervele de grăsime pe care le folosește drept combustibil. Acest fenomen duce la scăderea producției de insulină, a depozitării de grăsimi și zahăr în organism, care activează celulele nervoase și întărește abilitățile intelectuale și fizice. Postul ajută, de asemenea, la gestionarea hormonilor de foame (grelină) și de sațietate (leptina), care pot ajuta la controlul alimentației. De la ora 14.00 de post are loc procesul de autofagie celulară, adică de reînnoire celulară”, explică Karine de la Rouère, dietician, potrivit Journal de Femmes.

Cum se ține un post terapeutic?

Postul nu trebuie făcut peste noapte, este esențial să pregătiți organismul treptat. „Începem prin a ne reduce consumul de stimulente (ceai, cafea, ciocolată), apoi lăsăm deoparte proteinele animale, produsele din cereale și cu D-3, oprim consumul de lactate, ouă și proteine. Cu două zile înainte de post, mâncați doar fructe și legume. Apoi, se recomandă să beți cel puțin trei litri de apă”, indică dieteticianul-nutriționistul.

Cât durează un post terapeutic?

Durata postului terapeutic nu trebuie să depășească câteva zile, maximum o săptămână.

Care sunt pericolele postului terapeutic?

„Postul terapeutic prezintă un anumit număr de riscuri și nu trebuie efectuat niciodată fără sfatul medicului”, avertizează Karine de la Rouère. Această practică nu este recomandată în mod oficial persoanelor cu boli de rinichi sau de ficat, femeilor însărcinate și care alăptează și persoanelor cu tulburări de alimentație. Consilierea este necesară și pentru copiii, adolescenții, sportivii și vârstnicii care au nevoi nutriționale specifice. „Postul poate crește efectele anumitor medicamente, de aceea este întotdeauna necesar să solicitați sfatul unui medic în cazul unui tratament medicamentos. În plus, postul poate provoca o serie de reacții adverse, cum ar fi: dureri de cap, amețeli și stare de rău. De asemenea, duce la deficiențe, în special de fier, care pot induce anemie”, spune ea.

ARTICOLE SIMILARE

Secretul dietei Okinawa, dieta prețuită de centenarii japonezi

Andreea Damian

8 afecțiuni care se văd pe fața ta. La ce semne trebuie să fii atentă

Andreea Damian

Plouă plastic: fibrele microscopice cad din cer în regiunea Munților Stâncoși

realitatea

Cine nu trebuie să facă vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19. Avertismentul experților

Andreea Damian

Gwyneth Paltrow vinde pe Internet suplimente periculoase pentru gravide

Andreea Damian

Cum te ferești de căpușe când ieși la iarbă verde și ce faci când ești mușcat

Andreea Damian

Scrie un comentariu