Tabu
Image default
CULTURESlider

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR – Romanian sound of the Orient” în Alba Iulia

Pe data de 6 noiembrie 2023, ora 18:30, în Alba Iulia, în incinta Teatrului de Păpuși “PRICHINDEL”, s-a desfășurat Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, format din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann organizează Proiectul Cultural finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat cu vizibil interes Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române, ce a fost prezentată de Doamna Laura Dumitru – curatorul Expoziției “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Expoziția cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.   

În cea de-a doua parte a evenimentului, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a încântat audiența cu 7 compoziții muzicale, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din Turcia, Grecia și Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat “personal” creațiile muzicale.

La finalul concertului, aplauzele furtunoase au rechemat pe scenă cei 8 artiști, care au oferit cadou audienței o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.

Ultimul eveniment din cadrul Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” urmează a avea loc în București, pe data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Operei Naționale. Intrarea este liberă.

Mai multe imagini de la evenimentul din Alba Iulia pot fi descărcate accesând link-ul:

https://shorturl.at/nACY9

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Louis Vuitton a retras articolele de îmbrăcăminte cu tematica Michael Jackson

Andreea Damian

Meghan Markle, prințul saudit și scandalul cerceilor cu diamante

Andreea Damian

ZAVORANCA saltata de politie in timp ce lua MITA 10.000 euro!

realitatea

Mesajul simbol transmis de Meghan Markle prin rochia pe care purtat-o când și-a anunțat sarcina

Andreea Damian

3 obiceiuri importante pentru un inceput de primavara sanatos

realitatea

Bătăușii din showbiz pe care lumea îi iartă

Andreea Damian

Scrie un comentariu

Image default
CULTURE

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR – Romanian sound of the Orient” în Alba Iulia

Pe data de 6 noiembrie 2023, ora 18:30, în Alba Iulia, în incinta Teatrului de Păpuși “PRICHINDEL”, urmează a se desfășura Proiectul cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România. Intrarea este liberă. 

Proiectul este format din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”:

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann și muzicienii invitați.

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția principelui Dimitrie Cantemir, care își va prezenta “personal” creațiile muzicale.

Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.  

Mai multe detalii AICI

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Razvan Dinca

realitatea

Un film despre Michael Jackson, în pregătire

Andreea Damian

A apărut primul card bancar din lume care miaună atunci când plătești

realitatea

Muzeul Țăranului Român | Expoziția gratuită „Interferențe balcanice”

Ciocîrlan

PASTILA de ARTĂ ⎢ Autoportretele lui Marisol

Ciocîrlan

Blackpink e prima trupă K-pop care s-a alăturat clubului celor cu miliarde de vizualizări pe YouTube

realitatea

Scrie un comentariu