Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Protest de Black Friday: activiștii francezi au blocat depozitul Amazon

Zeci de activiști francezi au blocat o intrare într-un depozit Amazon din sudul Parisului pentru a protesta împotriva impactului asupra mediului al consumismului. Protestatarii au format un lanț uman, s-au așezat pe baloane de fân și au aruncat frigidere și microunde vechi în fața depozitului Amazon din Bretigny-sur-Orge. De asemenea, au blocat trecerea camioanelor. Poliția i-a dispersat pe activiști, al căror scop a fost să perturbe vânzările de Black Friday.

Drept răspuns, Amazon a spus că respectă dreptul de a protesta, dar a acuzat activiștii că au răspândit „afirmații false”. Demonstrațiile vor să grăbească dezbaterea cu privire la impactul asupra mediului al evenimentelor de genul Black Friday, pe care unii parlamentari francezi vor să le interzică în țară. La începutul acestei săptămâni, ministrul Franței pentru Mediu, Elisabeth Borne, a avertizat împotriva „freneziei consumului” legată de Black Friday. Ziua de cumpărături, în timpul căreia retailerii pretind că oferă reduceri mari, a început istoric în America, de obicei în vinerea de după Ziua Recunoștinței, dar în ultimii ani s-a răspândit în alte țări.

Ecologiștii au acuzat Amazon că a accelerat schimbările climatice prin serviciile sale de livrare rapidă, despre care spun că contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Amazon expediază aproximativ 10 miliarde de pachete pe an, potrivit agenției de știri Reuters. Pentru a-și diminua impactul asupra climei, compania americană de comerț electronic s-a angajat să investească în autoutilitare cu livrare electrică, printre alte inițiative. Unii activiști aveau pancarte pe care scria: „Amazon: în numele climei, încetează să te extinzi, oprește supraproducția”.

Protestul a făcut parte din demonstrațiile „Block Friday” care urmăresc să perturbe operațiunile de afaceri ale Amazon la nivel național. Mai multe manifestații sunt așteptate azi, grupurile de mediu amenințând să transforme 29 noiembrie într-o „Zi Neagră pentru Amazon”. Începând de azi (vineri) dimineață, zeci de activiști din diferite grupuri s-au adunat în fața diferitelor depozite Amazon France, inclusiv în fața sediului central din Clichy, nord-vestul Parisului. Unul dintre grupuri, mișcarea anti-globalizare Attac, a spus că va „lua măsuri în toată Franța pentru a distruge afacerile Amazon”. Într-o declarație pe Twitter, Amazon France a declarat (în franceză) că respectă „dreptul fiecăruia de a-și exprima opiniile”, dar nu este de acord cu mijloacele utilizate de Attac.

“Prioritatea Amazon este să-și servească clienții și să-și îndeplinească promisiunile de livrare”, a spus acesta. “Rețeaua noastră este robustă, fiabilă și flexibilă și continuăm să livrăm clienților noștri fără întrerupere, asigurând în același timp siguranța angajaților noștri.” Datele de sondaje recente realizate de Huffington Post sugerează că popularitatea Black Friday ar putea scădea în Franța. O treime dintre persoanele chestionate de YouGov France au declarat că nu intenționează să participe la vânzările de Black Friday din acest an. Majoritatea respondenților – 57% – au declarat că cred că promoțiile de Black Friday sunt false. Unii parlamentari doresc să avertizeze public cu privire la efectele consumismului asupra planetei. Iar un proiect de lege „anti-deșeuri” a fost modificat pentru a include o propunere de interzicere a Black Friday de către un comitet legislativ francez luni, chiar săptămâna aceasta. “Black Friday sărbătorește un model de consum anti-ecologic și antisocial”, a declarat parlamentarul Mattieu Orphelin, fost membru al partidului LREM al președintelui Emmanuel Macron. Între timp, primarul din Paris, Anne Hidalgo, are în vedere implementarea de noi reglementări pentru protejarea climei, inclusiv o taxă pe livrări pentru a ușura blocajele de trafic și poluarea cauzată de Amazon și alte companii.

ARTICOLE SIMILARE

Experții în limbajul trupului au aflat de ce Melania Trump pozează cu gura ușor deschisă

Andreea Damian

Dar pentru ANDREI

realitatea

Cum ne petrecem vacanta de vara? Avantajele in a calatori singur

realitatea

Ce este mișcarea NoFap (abținere de la masturbare) și de ce Fapstronauții au devenit numeroși

Dora Constantinovici

Sărbătoritul zilei

realitatea

Dezvăluiri incendiare! Nunta secretă a lui Meghan și Harry nu a avut loc niciodată

Andreea Damian

Scrie un comentariu