Tabu
HEALTHSlider

Psoriazisul pustular: care este particularitatea sa și cum să-l tratezi?

Psoriazisul pustular este o formă severă de psoriazis, o boală inflamatorie a pielii. Dar care sunt specificitățile sale clinice? Care sunt simptomele și posibilele tratamente pentru această afecțiune? Veți afla din materialul acesta.

Această patologie necontagioasă este o inflamație cronică a pielii, care poate afecta calitatea vieții persoanelor care suferă de aceasta. Psoriazisul apare cel mai frecvent între 20 și 40 de ani. Potrivit specialiștilor, aproximativ o treime din cazuri apar înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani. Această afecțiune cronică, a cărei evoluție este imprevizibilă, se poate prezenta în mai multe forme de la un pacient la altul sau poate fi exprimată diferit pentru același pacient de-a lungul vieții sale.

Tipuri de psoriazis

Există diferite tipuri de psoriazis. Așa-numitele forme „clasice”. Alții pot avea o formă severă a afecțiunii. Printre formele severe ale bolii se numără psoriazisul pustular.

  • Psoriazis cu plăci: este cea mai comună formă de psoriazis și se manifestă prin apariția unor leziuni roșii ușor ridicate, acoperite de celule albe de piele moartă. Sunt de obicei dureroase și provoacă mâncărimi, se pot crăpa și sângera. Apar cu precădere pe scalp, genunchi, coate și spate.
  • Psoriazis gutos: se manifestă prin leziuni mici rotunde, ce apar în general în copilărie sau adolescență și sunt generate de infecții streptococice. Este a doua cea mai comună formă de psoriazis.
  • Psoriazis inversat: apare ca o erupție fină, roșiatică, nefiind solzoasă precum celelalte tipuri de psoriazis. Apare în zone precum axilă, în spatele genunchiului sau în zona genitală.
  • Psoriazis pustular: se manifestă prin apariția unor pustule albe neinfecțioase înconjurate de piele roșie (ca niște bășici). Cel mai frecvent apare pe mâini sau picioare. Nu este o infecție și nu este contagios.
  • Psoriazis eritodermic: este o formă severă de psoriasis. Se manifestă cu pete roșii pe zone extinse din corp, provocând mâncărimi și exfolierea pielii. Este o afecțiune foarte rară.

Ce este psoriazisul pustular?

Psoriazisul pustular este o formă specială a patologiei, care se prezintă fie imediat, fie pe psoriazisul deja cunoscut. Se caracterizează prin apariția pustulelor. Acest tip de psoriazis este împărțit în două categorii.

Primul corespunde formei localizate. În acest caz, boala afectează numai palmele mâinilor sau tălpile picioarelor. A doua categorie de psoriazis pustular afectează întregul corp. Vorbim astfel de o formă generalizată. Starea generală a pacienților care sunt afectați este modificată cu febră și deseori leziuni articulare. Evoluția este uneori gravă, ceea ce poate amenința prognosticul vital.

Psoriazisul poate fi însoțit de posibile leziuni ale altor organe de tip hepatobiliar și/sau respirator sau poate duce chiar la o stare de șoc care poate merge până la moarte, spun experții citați de Femme Actuelle.

Psoriazisul pustular: care sunt cauzele acestei afecțiuni?

Originile psoriazisului pustular sunt similare cu cele ale altor forme ale patologiei. În acest moment, cauza exactă a acestei afecțiuni inflamatorii a pielii este necunoscută. Dar, potrivit experților, o predispoziție genetică este asociată cu apariția psoriazisului. Mulți factori, precum stresul fizic sau psihologic, infecțiile și administrarea anumitor medicamente, pot favoriza, de asemenea, apariția afecțiunii.

Care sunt simptomele psoriazisului pustular?

Psoriazisul pustular se manifestă prin pete roșii și pustule, și anume bule, gălbui. Aceste pustule nu conțin microbi: sunt legate de intensitatea inflamației. Când pacientul are psoriazis pustular generalizat, el poate suferi, de asemenea, de oboseală, febră, leziuni ale diferitelor organe, în special ale căilor respiratorii și articulațiilor.

Cum se tratează psoriazisul pustular?

În prezent, nu există remediu pentru această boală, dar tratamentele pot reduce simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții, spun medicii. Tratamentul pentru psoriazisul pustular este similar cu cel pentru alte forme de psoriazis. Se bazează pe tratamente locale, și anume creme pe bază de corticosteroizi, fototerapie pe bază de ultraviolete UVA și UVB și medicamente imunomodulatoare. Spitalizarea este uneori necesară.

ARTICOLE SIMILARE

Parada reginelor la înmormântarea Elisabetei a II-a

Andreea Damian

50 Shades of Grey – o recenzie sincera si subiectiva

realitatea

Idei de cadouri pentru un 8 martie special

Andreea Damian

Cum arată fiica Oanei Cuzino. A împlinit de curând 19 ani și e foarte frumoasă

Andreea Damian

De ce femeile par să îmbătrânească mai repede decât bărbații

Andreea Damian

Emily Blunt își cere iertare Americii: „A fost o greșeală teribilă”

Andreea Damian

Scrie un comentariu