Home > Agenda > Run, Lolita, Run!

Run, Lolita, Run!

Aşa cum blogărul responsabil îşi marchează advertorialele cu tag-ul “publicitate”, vreau şi eu să încep  prin a marca acest text  cu tag-ul “subiectivism”. Pentru că îmi place mult prea mult Nemerovschi, atât ca om, cât şi ca scriitor; este  genul ăla de afinitate pe care-l ai   pentru lucrurile care-ţi sunt, cumva, foarte asemănătoare şi apropiate, şi mi-e frică să nu ajungem într-o relaţie de tip Tim Burton  – Johnny Depp. Aceea în care doi oameni se plac atât de mult încât pierd busola şi fac orori de tip Alice in Wonderland.

The point of no return

Bun. Acum, că am flaguit, vreau să mărturisesc că am citit noua carte a Cristinei Nemerovschi pe nerăsuflate. E pur şi simplu imposibil de lăsat din mână. Şi principalul motiv este unul pe care îl întâlnesc pentru  prima oară în cărţile ei: unitatea perfectă a intrigii, a suspansului, coerenţa creşterii în intensitate şi a imensului twist final. Cel puţin din punct de vedere al construcţiei, romanul e impecabil. Şi te ţine strâns, nu te lasă să-ţi fugă mintea de colo până colo. Sper sincer ca acest roman al lui Nemerovschi să pice pe mâinile unui regizor de film serios, pentru că nymphette_dark99 are, ca şi blocul de marmură în care Michelangelo l-a intuit pe David, potenţialul unui road movie de excepţie.

Eroina poveştii este  o Lolită de 13 ani, dar una cinică, experimentată în privinţa sexului, a băuturii şi a drogurilor, acidă şi necruţătoare   când vine vorba de proşti. Iar coclaurii patriei, pe unde face Vicky autostopul, pentru a ajunge la ziua iubitului ei, abundă de o galerie luxuriantă de proşti de toate coloriturile, apucăturile şi gradele de distilare. Galeria de cretini ipocriţi, mârlani şi nu o dată  odioşi vă va stârni hohote de râs. Modul  în care Vicky îi pedepseşte,  mutilându-i fizic, e ca o transpunere în  realitate a fanteziilor oricărei femei bruscate verbal sau chiar corporal de câte un ghiolban.

Şi aici am simţit gheara  invidiei. Visam şi eu să scriu un roman cu o eroină care, într-o zi frumoasă, e apucată de streche şi măcelăreşte toţi cocalarii pe care-i întâlneşte în cale, pentru ofensa  de băgare în seamă mitocănească, pentru ofensa de îmbrâncire libidinoasă,  iar la final, pentru ofensa de holbat obraznic. Mi-a luat-o Nemerovschi înainte. 🙂

Excelent reliefate sunt relaţiile părinţi – copii. Părinţi care nu sunt în stare să-şi  înţeleagă copiii  şi care îi bruschează verbal pentru orice prostie, părinţi înceţi la minte, grabnici în a judeca şi a mustra, deţinători ai adevărului universal. “Capra”, mama înspăimântător de superficială şi de invazivă, e personajul care-ţi dă fiori. Modul în care ţipă la fiică-sa pentru toate motivele greşite e înspăimântător de recognoscibil pe  plaiuri mioritice şi sintetizează tot ce e greşit în generation gap-ul local.

În schimb, partea înălţătoare a poveştii e capacitatea  de iubire până la adoraţie şi negare de sine pe care eroina o arată faţă de cei doi piloni ai vieţii ei: fratele ei Tedy şi iubitul ei Dev.  E exact genul ăla de iubire adolescentină, fără frâne şi fără plasă de siguranţă. Şi e tuşeul final, cu care rămâi după o poveste cu foarte mulţi cai putere.

*

nymphette_dark99 se lansează azi,  la ora 20.00, în Club Panic.

Articole asemanatoare
sex
7 sfaturi de sex tantric pentru o viață amoroasă sănătoasă
sex
Recesiunea sexuală a generației Z pare mai degrabă o relansare decât o criză
Fifty Shades of Grey
Fifty Shades of Grey: modul în care bestseller-ul deceniului ne-a schimbat viața sexuală
menopauză
Legătura surprinzătoare dintre sex și menopauză pe care femeile sigur nu o știau

4 Responses

 1. BCV

  ,,Holbatul obraznic” presupune ca respectiva este estetica, apetisanta, deci atitudinea ,,agresorului” e mai benigna decat alte ,,cai de atac”, iar daca respectiva e uratica, ,,holbatul” poate fi interpretat ca un compliment…

  1. lorena

   Holbatul obraznic e ca declararea redundantă a unei intenţii. Extrem de iritant după primele cinci secunde. Eu aş ucide fără ezitări un astfel de ins, dacă n-aş fi claustrofobică.

 2. Pingback : “Are potenţialul unui road movie de excepţie” – prima recenzie la nymphette_dark99 | Cristina Nemerovschi

 3. andrei valcu

  Daca si asta este un roman de calitate atunci eu ma fac popa(asta e o promisiune).Cum de cineva poate citi astfel de dejectii?

Comenteaza acest articol

Run, Lolita, Run!

by   2 min
4