Tabu
CULTURESlider

Salonul de proiecte | Mihai Mihalcea: Album de familie

La Salonul de proiecte de la Palatul Universul, între 7 aprilie și 9 mai 2021, puteți descoperi intervenția artistică „Album de familie” a lui Mihai Mihalcea din cadrul expoziției EXPO_02_GEN. 

Album de familie la  EXPO_02_GEN

Prima intervenție artistică din cadrul expoziției EXPO_02_GEN, pornind de la materiale aflate în Colecția de imagini Mihai Oroveanu, îi aparține lui Mihai Mihalcea și este o lucrare video colectiv-participativă care se intitulează Album de familie

În cazul acesta, sursa este oferită de un album din anii ’20–’30 cu fotografii nud în care sunt reprezentate diverse figuri feminine, în ipostaze ce eludează erotizarea forțată și obiectificarea corpurilor pe care le întâlnim, de obicei, în astfel de situații. 

Inventarul de poziții și gesturi care se construiesc în relația cu camera de fotografiat transmite, mai degrabă, impresia de relaxare, dezinvoltură și spirit ludic și denotă un tip de asumare care dezvăluie vulnerabilități, dar și moduri subtile de afirmare a puterii și subiectivității femeilor captate în fotografii.

Mihai Mihalcea a ales să transpună acest album într-un format video ce aduce împreună comunități de persoane de care el este atașat în diverse feluri, într-o perioadă în care lipsa de contact cu ceilalți, izolarea și singurătatea au afectat traiul tuturor. 

Albumul fotografic original funcționează un punct de referință și „călătorește” prin diverse medii, spații și corpuri, având potențialul să devină un vehicol de prezervare pentru viitor a cercului de apropiați și cunoscuți ai lui Mihalcea care compun familia sa extinsă: prieteni, colegi, lucrători culturali, artiști, membri ai comunității queer, colaboratori. 

Fiecare participant a fost invitat să recreeze cu propriul corp, în spațiul domestic, o anumită fotografie selectată din albumul de arhivă, însă în locul imaginilor statice a fost aleasă interpretarea prin intermediul unor scurte secvențe video. 

Aceste viniete filmate nepretențios, neregizate sau controlate de autorul propunerii, sunt înlănțuite într-un montaj video care filtrează extrem de puțin, sau aproape deloc, materialul primit. Adaptând formatul de tip „album” la condițiile de astăzi nu vizează doar producerea unei capsule a timpului prezent, așa cum, altădată, memoria era prezervată în fotografii, ci și să facă vizibilă tensiunea atât de definitorie pentru momentul actual între neputința fiecăruia – „goliciunea” înseamnă și lipsa de apărare în fața pandemiei – și nevoia de a fi împreună prin recursul la corporalitate, corpul fiind, deopotrivă, un factor major de vulnerabilitate și un agent al imaginației și comunicării în pofida a orice.

Despre EXPO_02_GEN

EXPO_02_GEN / Selecție din colecția de imagini Mihai Oroveanu aduce împreună o paletă largă de tehnici care pun în lumină evoluția dispozitivului fotografic, de la clișee pe sticlă și negative pe film, unele dintre ele scanate acum, pentru prima dată, la printuri originale realizate de studiouri fotografice active în România între sfârșitul secolului al XIX-lea și mijlocul secolului XX, de la fotografii oficiale, atent coregrafiate și controlând felul în care sunt înfățișați subiecții lor la improvizații de tip vernacular în care libertatea de manifestare în fața camerei este incomparabil mai mare. 

Selecția se depliază ca un montaj, care aduce împreună teme și tipologii legate de vizualizarea prin fotografie a problematicii genului și care propune, pe de altă parte, juxtapuneri neașteptate care contrariază așteptările, destabilizează sensuri profund înrădăcinate cultural și stimulează mecanismului de interpretare al fiecărui privitor.

Expoziția poate fi vizitată până pe 4 iulie 2021, detalii despre tururile ghidate vor fi anunțate în prealabil pe rețelele sociale.

ARTICOLE SIMILARE

Jada Pinkett Smith o vrea pe Meghan Markle în emisiunea sa

Andreea Damian

„Tomb Raider: Începutul”, cel mai așteptat film al primăverii

Andreea Damian

Untold 2023. Lista completă a artiștilor care vor urca pe cele opt scene ale festivalului 

Andreea Damian

Cum obținem volum pentru un păr fragil și subțire

Andreea Damian

Trikini sau cum să-ți asortezi costumul de baie cu masca de protecție

Andreea Damian

Lidia Buble, din nou în fața judecătorilor. Cântăreața riscă să ajungă după gratii

Andreea Damian

Scrie un comentariu