Tabu
CULTURESlider

Scoala romaneasca si lipsa placerii de invatare

V-ati intrebat vreodata daca odraslei dumneavoastra ii face placere sa fie la scoala? Daca i-a insuflat cineva placerea invatatului? Are un sentiment de bine facand acest lucru? Nu se plange ocazional de cat de „greu” e la scoala sau cat de „mult” are de facut pentru scoala?

Invatatul prin joc – o actiune SF in Romania

Ca sistemul nostru de invatamant e invechit, nu e nimic nou. Da, cu atatea modificari si innoire in ultimii ani, tot invechit a ramas. De ce? Pentru ca nu pregateste elevii pentru societatea actuala sau viitoare. Ii pregateste pentru o societate care exista acum zeci de ani.

Programa scolara e, fara indoiala, stufoasa si grea. Si devine din ce in ce mai stufoasa si mai grea… Elevilor nostri li se expun mult prea devreme anumite lucruri dificile, complexe, deci sunt obligati sa retina notiuni pe care, poate, nici nu le inteleg pe deplin la acea varsta, cand le invata pentru prima data.

De multe ori, profesorii sunt invinovatiti cum ca nu ar sti sa isi faca ora atractiva. Problema este ca aceste cadre didactice trebuie sa respecte acea programa de care va vorbeam mai sus. Si, din cauza ca ea este atat de rigida, profesorilor li se ingradeste creativitatea si nu au cum sa isi desfasoare orele decat respectand-o si urmandu-i lectiile.

In acest context, copiii ajung sa fie plictisiti pentru ca, de fapt, nimeni nu se concentreaza pe capacitatile lor individuale, nimeni nu e, cu adevarat, atent la ei. Si nimeni nu reuseste sa ii atraga pe drumul invatatului. Unii invata de frica, altii, pentru ca vor sa plece din tara, pentru un viitor mai bun. Dar cati invata oare pentru ca le face pur si simplu placere?

Invatatul prin joc ar fi o solutie. Dar aici ne-am ciocni de multe mentalitati conservatoare, care ar crede ca jucandu-se, copiii nu vor invata nimic. Ei bine, gandind un pic in afara cutiei, lucrurile ar sta cu totul altfel: copiii ar fi atrasi spre invatat, tocmai pentru ca aceasta activitate s-ar desfasura asa incat lor le-ar face placere. Ar retine mult mai usor notiunile si s-ar dezvolta intr-un cadru mult mai relaxat.

O cale catre schimbare…

Nu putem fi convinsi ca lucrurile se vor imbunatati in curand – speram totusi ca se va intampla odata. Putem insa sa apelam la variantele care ne-au mai ramas. Si anume, la educarea in medii non-formale sau informale. Acea educare care s-a strecurat usor, usor si la noi in tara, in cadrul unor ONG-uri, al unor centre private, al diverselor cluburi de dezbateri, film, fotografie, dans etc.

Si sa speram cu totii – copii si parinti, elevi si profesori – ca la un moment dat, aceasta modalitate de educatie se va oficializa si in sistemul de stat.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli/ 

https://www.tabu.ro/ce-idoli-isi-aleg-astazi-copiii-si-adolescentii/ 

https://www.tabu.ro/top-7-emisiuni-ce-promoveaza-cultura-la-tv/

ARTICOLE SIMILARE

A inceput cea de-a 10a editie a festivalului international calabreaza

Sfaturi inteligente pentru a economisi bani atunci când lucrezi la distanță

Andreea Damian

Lady Gaga a stabilit o dată de lansare a propriei linii de produse cosmetice

Andreea Damian

Recenzie Searching: Tu cât de bine îți cunoști adolescentul?

Dora Constantinovici

Proiecții gratuite la Festivalul de Film Anonimul din Delta Dunării

Andreea Damian

Spectacole-lectură la Centrul de Teatru Educațional Replika

Ciocîrlan

Scrie un comentariu