Tabu
LIFESTYLESlider

Secret Sister, păcăleala de pe Facebook de care trebuie să te ferești în prag de Sărbători

Dacă un străin de pe internet vă promite un cadou de Crăciun în schimbul a unei sume de bani prestabilite și câteva informații personale, probabil ești victima unei înșelăciuni, avertizează Better Business Bureau. Nu numai că veți pica în plasa unei păcăleli deja virale, dar s-ar putea să vă alăturați accidental unei scheme piramidale ilegale.

Secret Sister a prins o amploare nemaivăzută în Statele Unite ale Americii de când a apărut pentru prima oară pe Facebook în 2015. Secret Sister este o schemă piramidală, iar schemele piramidale sunt ilegale. Cei mai mulți participanți nu primesc cadourile promise. Ca orice altă schemă piramidală, este nevoie de recrutarea continuă și constantă de parcicipanți noi, pentru ca păcăleala să nu se destrame. Astfel, doar oamenii din „vârful” piramidei beneficiază cu adevărat de acest joc, iar acel vârf s-a format cu mult timp în urmă. Mai mult, cei care participă la Secret Sister își împărtășesc informațiile personale, inclusiv adresa de acasă, cu un număr semnificativ de oameni necunoscuți de pe internet, o idee care vine cu prea multe riscuri.

Conceptul este suficient de inofensiv: utilizatorii Facebook recrutează „surorile” cu promisiunea că ar putea primi până la 36 de cadouri, atâta timp cât cumpără un cadou de 10 dolari pentru un străin de pe internet, îi furnizează numele, adresa și e-mailul și recrutează mai mulți prieteni ca să se alăture, a spus BBB. Însă utilizatorii nu știu adesea pentru cine cumpără cadouri sau dacă acești străini de pe internet le vor returna favoarea. Și nu știu ce vor face acești necunoscuți cu informațiile lor personale, ceea ce încalcă regulile cibersecurității, a spus BBB.

Ca orice schemă piramidală, aceasta prosperă dacă recrutarea continuă, cu cât este mai mare grupul de participanți, cu atât va continua să funcționeze. Dar, odată ce utilizatorii încetează să se alăture, cadourile nu mai vin și toți cei care dăruiesc cadouri și așteaptă să primească la rândul lor sunt dezamăgiți.

Cum se poate evita o schemă

Unele scheme piramidale pretind a fi companii de marketing pe mai multe niveluri, care se bazează, de asemenea, pe recrutarea continuă. Diferența majoră, potrivit Comisiei federale americane pentru comerț, este că schemele piramidale sunt ilegale. Nu aveți încredere în străinii de pe internet și nu le furnizații informații personale, recomandă BBB. Dacă vi se cere la schimb adresa de email și adresa, evitați anunțul și treceți mai departe.

Dacă o companie se angajează să recruteze, nu vinde un produs sau un serviciu și promite recompense într-o perioadă scurtă de timp, ar putea fi vorba despre o schemă piramidală, spune Comisia Securities and Exchange din SUA. Unele sunt mai puțin formale decât altele, cum ar fi „Secret Sister”, și ar putea lua formă pe social media, anunțuri online sau videoclipuri pe YouTube.

ARTICOLE SIMILARE

9 trucuri vestimentare care ajută celebritățile să arate uimitor

Andreea Damian

Halloween | 10 costume inspirate din anii 2000 pentru a le purta în noaptea de 31 octombrie

Andreea Damian

Modelul Gina Chirilă, apariție răvășitoare la Festivalul de la Cannes

Andreea Damian

Cum arătau starurile din Game of Thrones înainte să joace în serial

Andreea Damian

Ce s-a ÎNTÂMPLAT CU ANTONIA şi cu soţul ei, VINCENZO!

TikTok cenzurează videoclipurile care nu sunt pe placul Beijingului

realitatea

Scrie un comentariu