Tabu
HEALTHSlider

Studiu: Cât ar trebui să aștepte femeile între sarcini

Femeile ar trebui să aștepte cel puțin un an între sarcini pentru a reduce posibilele riscuri pentru sănătatea mamei și a copilului, arată un nou studiu. Vestea este îmbucurătoare pentru părinții care nu vor să respecte recomandarea actuală de 18 luni făcută de Organizația Mondială a Sănătății.

Diferențele mici între sarcini duc la șanse mai mari de nașteri premature, copii mai mici și mortalitate infantilă. Există de asemenea riscuri și pentru mamă, potrivit BBC.  Autorul principal al studiului, dr. Wendy Norman, a declarat că este o „veste încurajatoare” pentru femeile de peste 35 de ani care doresc să devină mame. „Mamele mai în vârstă au pentru prima dată dovezi excelente care să ghideze distanța dintre copiii lor (…) Realizarea acestui interval optim de un an ar trebui să fie posibilă pentru multe femei și este în mod clar util pentru a reduce riscurile complicațiilor”, a spus ea.

Studiul, realizat de Universitatea British Columbia și Harvard TH Chan School of Public Health, și publicat în JAMA Internal Medicine, a analizat 150.000 de nașteri din Canada. Cercetătorii au constatat că femeile de peste 35 de ani care au conceput la 6 luni de la nașterea anterioară au avut un risc de mortalitate de 1,2% (12 cazuri la 1.000 de sarcini). Așteptarea a 18 luni între sarcini a redus acest risc la 0,5%. Femeile mai tinere care au rămas însărcinate la șase luni după nașterea anterioară au avut un risc de naștere prematură de 8,5% (85 de cazuri la 1000 de sarcini), dar acest procent a scăzut la 3,7% (37 la 1000) dacă au așteptat 18 luni între sarcini.

Orientările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății recomandă ca ideal intervalul de 24 de luni între nașteri dar nu mai puțin de 18 luni.

„Studiul nostru a constatat riscuri crescute pentru mamă și copil atunci când sarcinile sunt foarte distante”, a spus Laura Schummers, autor al studiului. „Constatările pentru femeile în vârstă sunt deosebit de importante, deoarece ele au tendința să rămână însărcinate mai devreme decât cele mai tinere.”, a punctat experta.

Studiul a analizat numai femeile din Canada, deci nu este clar cât de aplicabil ar fi acest lucru la nivel mondial. Rezultatele au sugerat riscuri diferite pentru fiecare grupă de vârstă. Distanța scurtă între sarcini s-ar putea reflecta în sarcini neplanificate, în special în rândul femeilor tinere.

 

ARTICOLE SIMILARE

Top 7 cele mai populare seriale TV

realitatea

Genele false sunt mai atrăgătoare dacă ți le desenezi singură

Andreea Damian

De ce trebuie sa tii cont pentru a alege salonul de infrumusetare perfect

realitatea

Trezirile dese în timpul nopții ar putea provoca un infarct

Andreea Damian

STUDIU: Durerile menstruale, la fel de severe precum un infarct

Andreea Damian

Trucuri pentru o ședință foto de Crăciun reușită

Andreea Damian

Scrie un comentariu