Tabu
Image default
CULTURESlider

The Rolling Stones | Expoziție itinerantă și aniversară la Marsilia

Unzipped este numele mult așteptatei expoziții imersive, care va fi deschisă publicului larg în perioada 10 iunie — 5 septembrie 2021, în orașul sudic francez Marsilia, locul unde celebra formație de rock The Rolling Stones a concertat pentru prima dată, în 1966.

Unzipped, expoziție aniversară

Evenimentul aniversar al trupei rock The Rolling Stones, numit Unzipped, introduce, încă din titlu, o referință directă la coperta albumului Sticky Fingers din 1971. 

Pentru a sărbători 60 de ani pe scena internațională de muzică rock, formația britanică formată în 1962 de Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards revine în centrul atenției cu o expoziție imersivă ce va fi inaugurată vara aceasta pe stadionul Vélodrome din Marsilia. 

„O să o adorați”, a promis Mick Jagger într-un mesaj video, fără a oferi și alte explicații. Va fi aceeași expoziție ca cea de la Londra, din 2016? „Aceasta va fi diferită, fiindcă a fost regândită.”, a precizat, în timpul unei conferințe de presă, Philippe Manœuvre,  celebrul critic de muzică și consilierul artistic al evenimentului. 

Vor fi expuse peste 400 de obiecte care au aparținut membrilor trupei The Rolling Stones, printre care se numără chitarele lui Keith Richards și costumele de scenă ale lui Mick Jagger. Expoziția se va termina cu un spațiu imersiv care va recrea atmosfera „concertului legendar al trupei de la La Havane”

Om cu scaun la cap 

La primul concert al trupei The Rolling Stones din Marsilia, desfășurat în sala Vallier în martie 1966, Jagger a fost lovit „cu un scaun în cap”, după cum își amintește Philippe Manœuvre. „L-am întâlnit pe tânărul care a aruncat acel scaun în timpul unei sesiuni de autografe”, a relatat criticul pentru AFP. 

„Acesta a declarat în fața unei săli stupefiate: «Aș vrea să spun că a fost un gest de pur entuziasm (râsete) și nu aș fi vrut să se oprească concertul. »” După spusele acestuia, „sala a fost cuprinsă de o nebunie colectivă” în timpul legendarului concert. „Jagger, cu arcada spartă, a fost condus la spital de Jean Sarrus”, a adăugat jurnalistul. 

Evenimentul nu i-a împiedicat pe cei de la The Rolling Stones să revină în concert la Marsilia în 1990, 2003 și 2018. „Au ales Marsilia pentru expoziție, fiindcă este un oraș rebel”, a subliniat Martin d’Argenlieu, directorul marilor proiecte de la Olympique de Marseille. 

O expoziție senzorială 

La fel ca la Londra, viziatatorii se vor plimba și printr-un apartament de două camere, o  reconstituire a primei locuințe în care au trăit membrii trupei la debut, situată în cartierul Chelsea. 

Pe lângă teancurile de vase murdare, mucurile de țigară, șosetele purtate și aruncate la întâmplare prin cameră, discurile cu Chuck Berry și Muddy Waters, nu vor lipsi nici odorurile specifice ale locuinței, menite să ofere publicului o experință senzorială completă și inedită. 

Mirosul de pui tandoori, preparatul preferat al lui Jagger și cel de fish & chips, gustarea favorită a lui Keith Richards și Brian Jones, vor împânzi spațiul expozițional, recreând cu fidelitate atmosfera debutului unei trupe mitice. 

În contextul actualei pandemii, vor fi respectate niște protocoale sanitare, care prevăd inclusiv accesul unui număr limitat de vizitatori, (200 de persoane / vizită), repartizați pe cei  2 000 m2 dedicați expoziției Unzipped

Exhibitionism, Londra 2016

ARTICOLE SIMILARE

CRBL și familia au revenit în România. Motivul pentru care s-au întors acasă mai repede decât trebuia

Andreea Damian

Regé-Jean Page explică de ce nu va mai apărea în sezonul 2 din „Bridgerton”

Andreea Damian

Mindfulness erotic: puteți obține un orgasm prin meditație?

Andreea Damian

Transformare şocantă – vezi cum arată acum Leonardo DiCaprio

Sărbătoritul zilei de 20 ianuarie

realitatea

John Turturro lucrează la un spin-off al filmului The Big Lebowski despre viața lui Jesus Quintana

realitatea

Scrie un comentariu