Tabu
LIFESTYLESlider

Viciile vor costa mai mult, de la 1 august. Țigările și alcoolul se vor scumpi drastic

De luna viitoare, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal. Primele care își vor face efectul de la 1 august 2022 sunt majorările de accize pentru alcool și tutun.

Potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat luni seara, creșterea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.

Accizele la tutun și alcool se majorează

Astfel, au devenit oficiale mai multe modificări pe care le-am detaliat în ultimele săptămâni. Printre altele, lista include creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete, ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului, scrie Agerpres.

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete.

În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1”, se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

Nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice va fi de asemenea modificat, începând cu 1 august, ca o consecință a faptului că, ”nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal”.

„Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs”, se arată în document.

ARTICOLE SIMILARE

Dana Budeanu se retrage de pe YouTube. Și-a şters toate clipurile. Care este motivul

Andreea Damian

Prințul William, testat pozitiv cu coronavirus!

Andreea Damian

Ce le transmite Dan Cruceru – Taticool – cadrelor didactice, la începutul anului școlar

Tabu Tabu

Jada Pinkett Smith o vrea pe Meghan Markle în emisiunea sa

Andreea Damian

Primele imagini cu Regele Charles după ce a fost diagnosticat cu cancer

Andreea Damian

Șapte mari greșeli de evitat atunci când lucrezi de acasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu