Home > Agenda > Yann Tiersen concerteaza iar la Bucuresti?

Yann Tiersen concerteaza iar la Bucuresti?

Daca ai nevoie de mai multe motive decat binecunoscutele coloane sonore pentru “Amelie” si “Good Bye Lenin!” ca sa mergi la concertul lui Yann Tiersen de la Sala Palatului, iti mai oferim cateva argumente.

In primul rand, “Amelie” nu a fost cea dintai reusita a lui Tiersen. Doar ca a fost nevoie de un pic de noroc ca Jean-Pierre Jeunet, regizorul filmului, sa ajunga la el. Tiersen era cunoscut deja in Franta, in urma albumului “Le Phare”, iar legendele urbane spun ca Jeunet a auzit ceva compus de Tiersen intr-o zi pe cand conducea. I-a placut ce a ascultat si a facut tot posibilul ca muzica pentru “Amelie” sa devina responsabilitatea lui Tiersen. Compozitorul lucra la acea vreme pentru albumul sau din 2001, “L’Absente”, dar scuzele de genul acesta nu au fost destul de bune pentru Jeunet. Regizorul a inceput imediat sa caute printre albumele mai vechi ale artistului si l-a convins sa mai compuna doar cateva piese noi, care sa se potriveasca cu restul si sa dea o identitate aparte filmului.

Popularitatea peliculei a insemnat si o promovare uriasa pentru Tiersen, care a fost nominalizat la premiile BAFTA si aclamat pretutindeni datorita lucrarilor sale din “Amelie”. Cel mai important a fost, probabil, ca Tiersen a ajuns sa fie cunoscut si iubit de masele care au adoptat imediat filmul ca fiind preferatul lor.

In afara de asta, Yann Tiersen se mai poate lauda cu o colaborare cu Neil Hannon, impreuna cu care a facut un cover pentru piesa lui David Bowie, “Life on Mars”; si care a fost invitat sa apara si pe “L’Absente”.

Comparat cu Michael Nyman (celebrul compozitor al coloanei sonore pentru “Piano”), Yann Tiersen a declarat in mai multe randuri ca il admira, dar ca nu crede ca muzica lor se aseamana prea tare. In acelasi timp, Tiersen spune ca influentele sale muzicale vin mai degraba din trecutul sau de adolescent punk din anii 80, pentru ca abordarea punk insemna mai putina grija pentru tehnica si mai multa placere de a face muzica.  

Noi preferam sa il asemanam lui Philip Glass, fie si numai pentru ca nu iti poti imagina unele filme fara muzica lor, iar atunci cand ei sunt compozitorii stii pur si simplu ca o mare parte din farmecul filmelor li se datoreaza.
Yann Tiersen va sustine un concert la Sala Palatului din Bucuresti pe 4 noiembrie, de la ora 20.00. Biletele costa intre 50 si 210 RON si se gasesc la Germanos, Carturesti, myticket.ro si eventim.ro.

Articole asemanatoare
Stiai ce e acela un freegan?
Stiai ca animalele se pot sinucide?
Stiai ca somnul te face mai slab si mai fericit?
Stiati ca femeile care consuma alcool sunt mai slabe?

Comenteaza acest articol

Yann Tiersen concerteaza iar la Bucuresti?

by realitatea   1 min
0