Tabu
LIFESTYLESlider

Ziua Internațională a fericirii. Cât de fericiți sunt românii

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită astăzi pentru al șaselea an consecutiv. Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internaţională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie, prin rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012. ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică.

Un studiu Ipsos pe tema fericirii în urbanul românesc, publicat la începutul anului, arată că trei din zece români din mediul urban se declară fericiți, iar doi din zece se consideră nefericiți. Studiul și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt românii și ce anume îi face fericiți. Pentru a evalua nivelul individual de fericire respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 – „sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 – „sunt foarte fericit(ă)”.

30% din respondenți se declară fericiți, optând pentru notele maxime pe scala propusă (9 sau 10). Persoanele din această categorie locuiesc mai degrabă în orașe de mărime medie (50.000 – 200.000 locuitori), sunt căsătorite, au copii și beneficiază de venituri peste medie (atât la nivel personal cât și în ceea ce privește întreaga gospodărie). Viața lor este definită de o abordare pozitivă: sunt optimiști, altruiști, sociabili și prietenoși; râd zilnic.

Familia reprezintă o ancoră importantă în viața acestui segment. Cariera este secundară că importanţă (deși nu este neglijată). Participă zilnic la activități legate de creșterea și educarea copiilor, la fel cum își alocă timp mai des pentru a se juca cu aceştia sau pentru a organiza grătare în familie – prin comparație cu alte segmente. Românii din această categorie au o relație strânsă cu partenerul de viață: ies des în oraș împreună și își fac cu regularitate cadouri.

„Fericiții” își fac timp pentru ei: urmează cursuri de dezvoltare personală, merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor, se duc mai des la teatru, cinema sau la spa și merg mai frecvent la cumpărături pentru schimbarea garderobei. Sunt stăpâni asupra propriei vieți. Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii, încearcă să țină lucrurile sub control și au un simt practic – caută un scop în ceea ce fac. Nu le este teamă de schimbări și sunt mereu în căutare de lucruri noi. Persoanele din acest segment se declară active, mereu în mișcare, fapt confirmat și de rata mai ridicată de călătorii – atât în țară cât și în străinătate. În același timp, consumă rar alcool iar ponderea nefumătorilor este cea mai mare în acest segment.

Ce îi face fericiți pe români?

Familia este valorizată în special în rândul persoanelor căsătorite sau care locuiesc cu partenerul, care au copii, precum și în rândul celor proveniți din gospodării cu venituri la nivel cel puțin mediu. Familia devine cu atât mai importantă cu cât crește nivelul de fericire: 33% în rândul celor nefericiți, 48% pentru cei care se simt mulțumiți și respectiv 55% în interiorul segmentului cu români fericiți.

Copiii reprezintă un motiv de fericire în special în rândul femeilor, persoanelor cu vârste între 40 și 50 de ani, dar și pentru cei căsătoriți sau care au deja copii. Prietenii sunt apreciați în special de către tineri (20-29 ani), necăsătoriţi, studenți sau persoane care nu au copii. La o distanță considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul/ cariera (9%), sănătatea (9%), viața, în general (9%), banii și stabilitatea financiară (8%), vacanțele și călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieții/ lucrurile mărunte (5%).

Românii, cei mai nefericiți europeni

Cu toate acestea, românii sunt cei mai nefericiți dintre europeni, potrivit unui sondaj al Comisiei Europene. Din 100 de români, doar 46 se consideră fericiţi. Iar procentul ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Sărăcia, problemele de sănătate şi inegalitatea de şanse sunt unele dintre principalele cauze ale nefericirii. Potrivit sondajului realizat de Comisia Europeană, pe un eşantion de aproximativ 30.000 de cetăţeni europeni, printre cei mai nefericiţi sunt, alături de români, grecii, francezii şi croaţii. Printre cei mai fericiţi oameni din Uniunea Europeană sunt locuitorii din Danemarca, Suedia și Irlanda.

ARTICOLE SIMILARE

Premiile Grammy 2021. Au fost anunţate nominalizările. Beyonce, lider de clasament

Andreea Damian

Cum a reacționat tatăl Rihannei când a aflat că va fi bunic

Andreea Damian

Actor roman snopit in bataie de nevasta! Iat-o pe XENA romanca!

Traditii si semnificatiile lor in noaptea de Sanziene

realitatea

Personajul feminin central din The Irishman spune doar 6 cuvinte în tot filmul de 3 ore și jumătate

Andreea Damian

Delia şi Smiley, colaborarea neașteptată care va rupe topurile muzicale

Andreea Damian

Scrie un comentariu