Tabu
CULTURESlider

1 Martie. Mărțișorul – tradiții, obiceiuri și legende

Ziua de 1 Martie înseamnă începutul primăverii calendaristice, dar pentru români este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care se celebrează schimbarea de anotimpuri și renașterea naturii.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.

Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

ARTICOLE SIMILARE

Cine este Anamaria Vartolomei, actrița franco-română care a câștigat Premiul César pentru cea mai bună tânără speranță feminină

Andreea Damian

Drake s-a dat la Heidi Klum. Cum a reacționat fotomodelul la avansuri

Andreea Damian

Cum să-ți asortezi geanta de mână cu ținutele tale?

Tabu Tabu

DE CE a fost concediat WILLMARK

Dragoş Bucur, confesiune controversată pe Facebook. Se vaccinează sau nu anti-Covid-19?

Andreea Damian

Mariah Carey cheltuiește o avere pentru Crăciunul perfect

Andreea Damian

Scrie un comentariu