Tabu
LIFESTYLESlider

Despre universul vloggerilor influenți pe care-i ascultă copiii sau cum YouTube naște miniscandaluri

Cum am descoperit hatereala adolescentină pe bani de la YouTube și cine sunt starurile vloggeri care-și dau cu disstrack-uri unul în altul.

Într-o seară, la Costinești, în curtea unde eram cazați, în foișor, s-a întâmplat o zi de naștere. Sărbătoritul era un bărbat care venise cu familionul (spun familion pentru că erau vreo patru cupluri în relații de rudenie de sânge și prin alianță) dintre care două aveau copii. Unul dintre copii, un băiețel de 10 ani – prietenul cel mai bun din vacanță al nepoatei mele – Daria. De altfel, acea seară a devenit seara în care s-au împrietenit. Jumătate dintre oamenii din cuplurile pomenite mai sus erau plecați la muncă în străinătate. Scăpați la mare, pe litoralul românesc, au făcut tot ceea ce face orice român ca să se simtă bine și în vacanță: au stropit niște cefe perpelite încet la grătar cu mult vin, bere și tărie și au pus, spre disperarea unora dintre noi, muzică la maxim de dimineața până seara (tot e bine că n-a fost de seara până dimineața). Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt vreo strâmbă-nas când văd că alți oameni se distrează însă mă întristează când văd că singura distracție este un playlist cu turbo-folk și hore (manele, pop, rock se asculta foarte rar în seara aceea). În fine, a fost o zi grea pentru noi, cei care nu apăruserăm pe lista de invitați din foișor și chiar mai grea pentru unii participanți la festivitate (nu intru însă în genul ăsta de amănunte).

După câteva ore de turbo-folk românesc turbat, din care am rămas în minte câteva zile cu hitul unor tipi, Asu și Boby care cântă piesa Prieteni (de mici am crescut la fel/ în același cartier/ așa frumos a fost/ când jucam lapte gros/ și nu aveam internet/ dar era totul perfect/ chiuleam zi de zi/ mereu îmi voi aminti). Piesa asta era una dintre cele simpatice căci mai existau în rest unele pe care am preferat să le uit chiar din clipa în care le-am auzit.
Pe la nouă seara, băiețelul de zece ani a pus mâna pe instrumentul de dj și a schimbat tonul spre disperarea părinților și adulților de la petrecere. A pus la maxim piesa Stricați o generație de la Andra și Răzvan Gogan. Toți copiii din curte au început să cânte cuvânt cu cuvânt din piesa respectivă. Dar nu așa cum facem noi adulții, lălăială, nu. Fiecare cuvânt era rostit ca într-un soi de incantație-protest, mă uitam la nepoată-mea și nu-mi venea să cred cât de serioasă și concentrată pe text putea să fie (are 7 ani!). Ceilalți copii, inclusiv micul dj, la fel. S-au strâns lângă foișor, în total vreo 5 mutrițe serioase cântând lângă petrecăreți: Voi vă daţi seama că stricaţi o generaţie? Postaţi ce prindeţi şi nu aveţi inspiraţie/ Acelaşi ritm, aceleaşi versuri de prost gust! Vă bateţi joc de tot ce înseamnă educaţie!/ Opriţi-vă din acest shou şi nu vă mai forţaţi, copiii înjură, fac mişşșto! Voi îi influenţaţi, voi îi influenţaţi./ Opriţi-vă din acest shou şi nu vă mai forţaţi, copiii înjură, fac mişşto! Voi îi influenţaţi, voi îi influenţaţi./ Vreţi cifre multe, vreţi milioane, este ceva normal!/ Nu vă lăsaţi demnitatea de oparte, Chiar dacă vor scandal!/ Nu v-aţi săturat de atâtea prostii? Frate! La voi se uită şi copii!/ Să fiţi în trending, să faceţi view-uri, băi!


Petrecăreții au tăcut câteva minute. Aș vrea să spun că au fost marcați de moment dar mă tem că am rămas singura cu gura căscată de impactul piesei asupra celor mici. Eu nu știam piesa asta și nici cine este Andra Gogan (spre rușinea mea căci clipul are peste 5 milioane de vizualizări deci ar fi trebuit să știu măcar despre ce e vorba), așa că nepoată-mea m-a pus la punct cu amănuntele și mi-a redat pe YouTube câteva zeci de clipuri cu ea. Cântă, vorbește despre personajele preferate copiilor din serialele Disney, dansează, face tutoriale cu diverse coafuri, etc. Pe lângă asta joacă într-un serial exclusiv pe YouTube, alături de fratele său (cu care de altfel cântă piesa cu generația) Răzvan Gogan – Popular in High School, fiecare episod are în jur de 20 de minute. Pe lângă asta, Andra Gogan Andra Gogan, a fost seminifinalistă la “Românii au talent” iar copiii o știu drept vocea Sofiei, Doctoriței Plușica și altor personaje de desene animate. Este practic un fel de influencer pentru categoria 5-16 ani. După succesul piesei de care vă spuneam, atacați de alți vloggeri, cei doi frați au postat și o explicație pentru piesa pe care au dedicat-o copiilor. Smart și funny căci reiese că au avut un soi de altercație online mai serioasă cu alți doi vloggeri pe care i-ar fi menționat în piesa lor drept exemplu negativ: Selly și Mimy.


Well, nici pe cei doi nu-i știam – din fericire pe ăștia nu-i știe nici Daria. Revenită acasă, i-am căutat. Selly, un adolescent cântă un soi de hip-hop cu mai mulți prieteni, versurile sună cam așa: Cel mai tânăr în drumul spre succes/ Direct din penthouse cu brigada creez/ Mă știi cum filmez, și cum montez/ Gagică-ta e fangirl, Gami OS/ Noi Crăciunul ăsta/ îți zburăm creierii/ Noi, competiția/ Ca Tom si Jerry/ Am Crăciunul în casă/ Nu în fratelli/ Am și 2 strike-uri/ Nu te uit Selly

Selly este din Constanța și este super apreciat în mediul online, clipul de mai sus i-a adus peste 11 milioane de vizualizări, spre exemplu. Copilul are multe disstrack-uri la adresa altor vloggeri din aceeași categorie de vârstă. Pentru cine nu e la curent, disstrack-ul este un clip (de obicei) în care râzi de altcineva. Gen, faci mișto, bro (ca să vorbesc ca ei 😊) Spre exemplu, Selly a făcut un disstrack despre un alt vlogger Vlad Munteanu care sună cam așa: S-a luat de mine cel mai plin de el om de pe Terra/ Nu te gândeai c-o să vin iar/ Și-o să-și distrug cariera?/ Frate, s-a umplut paharul/ Tre’ să-ți dau bucata/ Contu’ Meu urcă, Meu tot urcă/ Și ziua și noaptea/ Faima/ Ți-a luat mințile, ți-a luat și calitatea/ Ți-a adus arfe en-gros/ Dar ți-a păstrat virginitatea


Cum nimic nu rămâne nepedepsit în lumea vloggerilor adolescenți, Vlad Munteanu i-a dat răspunsul: Uite-l! Pe Selly aici/ Frate! E un vlogger cu vechime/ Patru ani jumate pe youtube/ Da nu prea îl mai ține/ Acum rămâi irelevant și vrei să dai battle în rime/ Să profiți puțin de Views cum profita Magda de tine! și Dacă ți-ar da un coș pe față tu ți-ai pierde importanța!/ Și toate fanele care te cred băiatul frumos din Constanța, ești atât de arogant în tot ce faci tot ce vorbești și în realitate vii cu părinții la București!

Acest clip are peste 8 milioane de vizualizări, copiii ăștia nu se mai încurcă cu sutele de mii, doar cu milioane. Și e o luptă în toată regula.
Am căutat-o și pe Mimi, să văd de ce a ajuns exemplu negativ în clipul celor doi frați Gogan. Am găsit câteva clipuri despre virginitate și tutoriale de make-up. (cam 2 milioane de vizualizări bucata, să zicem că mai slăbuț decât băieții)

Astfel, pornind de la o piesă aparent inofensivă am intrat într-un univers de hatereală adolescentină publică în care competitorii pentru vizualizările și like-urile fanilor își aruncă unul altuia zeci de acuzații și jigniri tipic adolescentine și rezultatul este unul cât se poate de vizibil – milioane de vizualizări recompensate de YouTube, plus posibilitatea de face un bănuț cinstit din reclame (de altfel se și acuză reciproc de faptul că folosesc prea multă reclamă în clipurile lor).
Muzica lor nu sună rău, textele nu sunt nici ele proaste însă e un soi de tensiune, de răfuială cu social media public shaming care probabil îi afectează chiar dacă sunt la vârsta la care nu vor să recunoască. Oricum, este o altfel de generație decât cea care asculta RACLA și muzica lor este mai puțin despre dragoste neîmpărtășită cât despre cine e mai relevant pe YouTube și cine are mai mulți fani. Generația nouă este concentrată pe teritoriu chiar dacă el este unul virtual. Într-un fel, ce fac ei seamănă cu un scandal dintre niște pisoi care se scuipă și miaună de la distanță, peste gard. Ceea ce de altfel nici nu e de rău.

ARTICOLE SIMILARE

Designerul preferat de Jennifer Lopez. Artista arată fabulos în toate creațiile lui

Andreea Damian

Generația Z reînvie șapte tendințe ale modei din anii 2000

Andreea Damian

Angelina Jolie și Brad Pitt au căzut la pace în privința copiilor dar au mai găsit un motiv de dispută

Andreea Damian

Tare ca fierul

realitatea

Amina Muaddi, creatoarea de pantofi cu origini românești, are o poveste de viață ca în filme

Tabu Tabu

Spice Girls vinde tricouri confecționate de muncitoare la limita sclaviei în scopuri umanitare

Andreea Damian

Scrie un comentariu