Tabu
HEALTH

8 superalimente pe care nu ar trebui să le mâncăm în exces

Termenul „super-aliment” a fost folosit pentru a promova bananele la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, cuvântul superaliment este folosit pentru a descrie orice aliment care are multe beneficii pentru sănătate, în special cele care sunt bogate în nutrienți și sărace în calorii.

Deși există multe avantaje ale consumului de superalimente, consumul în exces poate fi la fel de periculos ca și mâncarea nesănătoasă. Deși există anumite alimente care sunt mai sănătoase decât altele, nu ar trebui să abuzăm de ele și să le lăsăm să ne afecteze corpul.

  1. Broccoli vă poate irita intestinele.

O cană de broccoli crud conține doar 31 de calorii, 6 grame de carbohidrați și 0,3 grame de grăsimi. Este bogat în fibre, proteine, vitamina C, potasiu și alte vitamine și minerale. Cu toate acestea, studiile au descoperit că mâncând prea mult broccoli și alte legume crucifere de altfel (varza, conopidă, varză de Bruxelles) poate provoca iritații intestinale sau produce gaze.

Sub o lumină mai alarmantă, s-a descoperit că consumul excesiv de broccoli și rudele sale crucifere au efecte negative asupra persoanelor care iau medicamente pentru inimă și pentru subțierea sângelui datorită conținutului său ridicat de vitamina K.

  1. Somonul vă poate subția sângele.

Somonul este o sursă bună de proteine ​​slabe și acizi grași omega-3 care sunt buni pentru reducerea inflamației. O porție moderată de somon are grijă de aproape 30% din necesarul zilnic de proteine ​​al unui adult. În timp ce somonul este o alegere de top pentru multe persoane preocupate de sănătate, consumul excesiv de omega-3 poate avea un efect negativ asupra numărului de trombocite din sânge și poate chiar subțiază sângele. În plus, studiile au descoperit că consumul de prea mult pește, inclusiv somon, poate crește nivelul de mercur din sânge.

Spre deosebire de somonul sălbatic, s-a descoperit că somonul de crescătorie are aproape dublul cantității de grăsimi și calorii. Cercetări recente au descoperit, de asemenea, că somonul de crescătorie poate avea o legătură cu obezitatea cu cantitățile de poluanți și substanțe chimice care pot fi găsite în apele fermei.

  1. Scorțișoara poate otrăvi organismul.

Scorțișoara este considerată un superaliment datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și a numeroaselor proprietăți medicinale. Capabilă să scadă nivelul zahărului din sânge, să reducă inflamația și să prevină bolile de inimă, popularul condiment pentru plăcinta cu mere este considerat unul dintre superalimentele de top din familia condimentelor.

În ciuda tuturor beneficiilor sale pentru sănătate, cantitatea de scorțișoară pe care o ingerăm trebuie monitorizată până la o linguriță pe zi per adult. Cercetările au arătat că prea multă scorțișoară poate fi toxică din cauza cumarinei pe care o conține. Cumarina este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu probleme hepatice și poate provoca leziuni hepatice cu un aport excesiv.

Este important de reținut că există diferite tipuri de scorțișoară cu diferite niveluri de cumarină :

Scorțișoară Cassia (+1%) – considerată „scorțișoară obișnuită”, cea pe care o folosim în mod obișnuit
Scorțișoară de Ceylon (0,04% cumarină) – cunoscută și sub denumirea de „scorțișoară adevărată” sau „scorțișoară mexicană”
Scorțișoară Korintje (4% cumarină) – o varietate de scorțișoară cassia, cea mai populară în America de Nord
Scorțișoară de Saigon (8% cumarină) – mai puternică și mai dulce în comparație cu alte scorțișoare

  1. Avocado poate provoca acumularea de grăsime.

Avocado a câștigat popularitatea globală ca superaliment în ultimii ani datorită proprietăților sale nutritive ridicate. O singură porție de avocado compensează un sfert din necesarul de vitamina K al unui adult, o cincime din necesarul nostru de acid folic și o zecime din necesarul zilnic de vitamina E. Fructul gras este, de asemenea, bogat în omega-3 și fibre, dar prea mult avocado poate duce și la inflamație, balonare și stomac deranjat.

Datorită proprietăților grase, avocado nu este doar dens în nutrienți, dar are un număr mare de calorii. Ca orice altă calorie, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Dacă intenționați să includeți avocado în dietă, experții recomandă să consumați 50 de grame sau aproximativ o treime până la jumătate de avocado.

  1. Hummusul poate duce la obezitate.

Hummus este o pastă din Orientul Mijlociu făcută din năut, pastă de susan, lămâi, usturoi și ulei de măsline. Individual, toate ingredientele conțin o varietate de beneficii pentru sănătate; dar atunci când sunt combinate, produc un superaliment nutritiv și bogat în proteine. Nu numai că humusul este potrivit pentru vegani și cei cu alergii la nuci, gluten și lactate, dar a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății digestive și controlul zahărului din sânge.

Este important de reținut că beneficiile hummusului se găsesc în special în varianta de casă. Hummusul cumpărat din magazin nu este la fel de sănătos și poate conține chiar ingrediente periculoase, cum ar fi cantități mari de sodiu, uleiuri inutile și conservanți. Hummus-ul de la raft, ca și alte alimente procesate, poate contribui la obezitate și la diferite boli, așa că cel mai bine este să ți-l faci singur.

  1. Kombucha poate crește aciditatea.

Kombucha este un ceai dulce fermentat, bogat în antioxidanți și probiotice. Băutura a câștigat popularitate în anii ’90, dar poate fi urmărită încă din 220 î.Hr. în China. Astăzi, kombucha este considerată un superaliment sănătos și o băutură pentru detoxifiere. Kombucha, însă, nu este benefică pentru persoanele cu un sistem imunitar slab, datorită faptului că aceasta conține diferite tipuri de bacterii și drojdie, deoarece este servită în stare crudă și nepasteurizată.

În plus, prea mult kombucha îți poate deranja stomacul sau poate provoca aciditate. Având cantități mari de zahăr, cel mai bine este s-o bei cu moderație pentru a preveni creșterea nivelului de zahăr și creșterea în greutate.

  1. Tonul vă poate afecta abilitățile motorii.

Tonul are omega 3 și vitamina B12. Studiile au arătat că consumul de ton este bun pentru inimă și întărește sănătatea ochilor, sistemul imunitar și scade tensiunea arterială. Similar cu somonul și cu alți pești, tonul conține mercur, ceea ce îl face un aliment periculos atunci când este consumat în cantități mari și frecvent. Otrăvirea cu mercur se manifestă prin pierderea memoriei sau a vederii, tremur fizic și amorțeală.

Comparând beneficiile tonului conservat și ale celui proaspăt, ambele sunt sărace în grăsimi și bogate în proteine. Cu toate acestea, cercetările au arătat că tonul alb sau mare are un conținut mai mare de mercur în comparație cu rudele sale mai mici și mai închise la culoare.

  1. Ceaiul verde poate provoca dureri.

Ceaiul verde a fost etichetat drept una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. S-a descoperit că antioxidanții din ceaiul verde scad riscul de cancer și boli de inimă, ard grăsimile și îmbunătățesc funcția creierului. Deși există nenumărate beneficii ale ceaiului verde, consumat în cantități excesive poate provoca efecte secundare negative, în special datorită conținutului său ridicat de cofeină.

Efectele consumului de prea multă cofeină includ insomnie, dureri de cap, palpitații și arsuri la stomac. Pentru cei cu o toleranță scăzută la produsele cu cofeină, ceaiul verde poate provoca, de asemenea, aciditate și indigestie. Potrivit experților, 3 până la 5 căni de ceai verde pe zi sunt mai mult decât suficiente pentru un adult.

ARTICOLE SIMILARE

Cinci semne că ai fost infectat cu virusul West Nile

Andreea Damian

Rețete de Paște. De ce să pui bere la friptura de miel. Și marii bucătari fac asta

Andreea Damian

Antidepresivele funcţionează în ciuda controverselor – STUDIU

Dora Constantinovici

Cum să-ți gătești legumele pentru a păstra toate beneficiile?

Andreea Damian

Când simptomele răcelii indică de fapt o infecție cu herpes

Andreea Damian

20 de mituri despre sănătate. Tu pe care le-ai auzit cel mai des?

Andreea Damian

Scrie un comentariu