Tabu
CULTURESlider

Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

Autoarea poloneză Olga Tokarczuk și austriacul Peter Handke au primit premiul Nobel pentru literatură, au fost desemnați doi câștigători – unul pentru 2019 și unul pentru 2018 – deoarece premiul nu a fost acordat anul trecut.

Academia Suedeză a suspendat acordarea premiului în 2018, în urma unui scandal de agresiune sexuală. Tokarczuk, care a câștigat și anul trecut Premiul Internațional Man Booker, a primit astfel premiul Nobel pentru 2018, iar anul acesta Nobelul va merge la Handke.

Dramaturgul, romancierul și poetul austriac, în vârstă de 76 de ani, a fost recunoscut pentru „o lucrare influentă care cu ingeniozitate lingvistică a explorat periferia experienței umane”, a declarat academia într-un comunicat. Cu toate acestea, el a fost și rămâne o figură extrem de controversată pentru sprijinul pe care l-ar fi acordat sârbilor în timpul războiului iugoslav din anii 90 și pentru că a vorbit la înmormântarea din 2006 a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de genocid și alte crime de război.

În 2014, el a solicitat, de asemenea, eliminarea Premiului Nobel pentru literatură, afirmând că acesta doar îi aduce câștigătorului său o „falsă canonizare”, împreună cu „un moment trecător de atenție [și] șase pagini din ziar”. Ambii laureați au acceptat sa primească premiile anul acesta.

Premiul Nobel pentru anul 2018 a fost întârziat cu un an după o criză declanșată de acuzațiile împotriva lui Jean-Claude Arnault, soțul membrului Academiei, Katarina Frostenson. El fost condamnat la doi ani de închisoare în octombrie, după ce a fost găsit vinovat de viol.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cum traieste omul mai bine: cu rutina sau in lipsa ei?

realitatea

Gestul disperat al unui koala: s-a căţărat pe bicicleta unui turist din Australia ca să-i ceară apă

Andreea Damian

Ziua Culturii Române | Expoziția de artă de la Palatul Mogoșoaia

Ciocîrlan

De ce sunt îmbrățișările esențiale în cuplu?

Andreea Damian

Cele mai bune filme pe care le poti vedea la TV saptamana aceasta (22-27 Septembrie)

realitatea

Top cinci produse pentru machiaj pe care trebuie sa le ai in geanta de zi cu zi

realitatea

Scrie un comentariu