Tabu
CULTURESlider

Misterul creșterii nivelului emisiilor de metan în Sudanul de Sud

Oamenii de știință cred că pot explica creșterea recentă a nivelului de metan (CH4) în atmosferă. Cercetările arată o concentrație exagerată a emisiilor de metan în regiunile umede din Sudanul de Sud.

Datele prin satelit indică faptul că în regiune a crescut nivelul de apă din lacuri. „Nivelurile de apă a lacurilor din Africa de Est care alimentează Nilul până în regiunea Sudanului au crescut considerabil în perioada cercetărilor științifice și coincide cu creșterea nivelurilor de gaz metan în acea perioadă.” a declarat Dr Mark Lunt. Acest lucru ar fi crescut nivelul emisiilor de metan din zonele umede, acest fenomen fiind responsabil pentru o treime din creșterea emisiilor de metan la nivel global în perioada 2010-2016. „Nu există prea multe monitorizări la sol în această regiune care să ne poată dovedi sau infirma rezultatele, dar datele pe care le-am asociat sunt evidente”, a spus prof. Paul Palmer.

„Sudanul de Sud este o regiune extrem de vastă cu o concentrație mare de emisii de metan, de aceeea putem vedea emisiile de metan din spatiu”, a afirmat Lunt pentru BBC.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, și – la fel ca dioxidul de carbon – îi crește concentrația în atmosferă. Nu a fost însă o creștere constantă. Într-adevăr, la începutul anilor 2000, cantitatea de gaz chiar s-a stabilizat o perioadă. Însă concentrația a crescut brusc în 2007, iar în 2014 emisiile de gaz metan au atins cel mai înalt nivel.

Una dintre cauzele emisiilor de gaz metan o constituie activitățile umane, cum ar fi agricultura și folosirea de combustibil fosil, însă există și cauze naturale centrate în zona Tropicelor.

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai frecvente greșeli vestimentare care îți pot complica viața

Tabu Tabu

Cum răspunde Jorge criticilor aduce de fani pentru că-și lasă băiețelul să se îmbrace în rochițe

Andreea Damian

Stiai ca somnul te face mai slab si mai fericit?

realitatea

Fostul iubit șterge din nou pe jos cu Kim Kardashian

Andreea Damian

Alpin Film Festival – Proiecţii, conferinţe şi provocări sportive

Andreea Damian

Harta Colecționarului de amintiri | Poveștile bucureștenilor prind viață

Andreea Damian

Scrie un comentariu