Tabu
HEALTH

Cum să-ți adaptezi dieta la profilul tău genetic

Excesul de greutate, colesterol, diabet sau osteoartrita: imaginează-ți că mâine ți se dă o rețetă alimentară ultra-personalizată pentru a răspunde acestor probleme, care-ți va spune când să-ți mănânci fructele pentru a preveni creșterea nivelului de zahăr din sânge, câte proteine ​​sau lipide să consumi pentru a-ți calma inflamația, ce ulei vegetal să folosești pentru a-ți regla trigliceridele.

Această dietă s-ar aplica doar ție: suferind de aceleași afecțiuni, vecinului tău i s-ar prescrie cu siguranță una diferită. Sună ireal și totuși se numește nutriție de precizie, o nouă abordare la care lucrează oamenii de știință.

Toate sunt unice, inclusiv farfuria

Această mâncare a viitorului se bazează pe ideea că nu reacționăm în același mod la mâncare. „Două persoane de aceeași greutate care suferă de diabet de tip 2 nu vor avea același răspuns glicemic mâncând o banană, de exemplu”, notează Pre Karine Clément, endocrinolog și nutriționist, potrivit Femme Actuelle. O chestiune de metabolism. Acesta este motivul pentru care putem aplica recomandările medicului, dar nu vedem întotdeauna o îmbunătățire a analizelor noastre de sânge. Sau de ce unii slăbesc ușor când alții stagnează în ciuda eforturilor lor. Recomandările dieticienilor sunt benefice pentru majoritatea populației, dar nu sunt întotdeauna suficiente. Ele trebuie înlocuite cu sfaturi adaptate metabolismului și nevoilor fiecărui individ.

Meniuri bazate pe genele noastre

ADN-ul nostru determină (parțial) riscul nostru de a dezvolta anumite boli, dar și modul în care transformăm ceea ce mâncăm. Nu toți oamenii asimilează colesterolul alimentar în același mod, nici vitaminele care sunt importante pentru prevenirea tulburărilor cardiovasculare și a cancerului. Studierea genomului cuiva face posibilă prezicerea, de exemplu, a capacității acestuia de a absorbi vitamina E: dacă aceasta este scăzută, i se poate spune să crească dozele prin alimente bogate în ea sau suplimente alimentare. Mai multe companii oferă deja, în străinătate, programe nutriționale bazate pe secvențierea ADN-ului prin intermediul unei probe de salivă.

Diete adaptate microbiomului nostru

O altă metodă promițătoare este analiza florei intestinale, care ne influențează puternic metabolismul. Știm că există o legătură dovedită între obezitate și un microbiom slab diversificat. Sau că, în funcție de compoziția acestora din urmă, grăsimile vor fi depozitate diferit. Studiind un profil bacterian, putem, de asemenea, prezice eficacitatea antiinflamatoare a acizilor grași din pește, de exemplu.

ARTICOLE SIMILARE

Alimentele care sunt cu adevărat eficiente împotriva constipației

Andreea Damian

Sfaturi utile ale medicilor despre ce să facem dacă plecăm la drum pe vreme rea

Andreea Damian

Apa e bună, e sănătos să bei cât mai multă apă – ni se zice. Dar cât e legendă și cât e realitate?

realitatea

Cel mai frecvent simptom al Covid-19. E mult mai des întâlnit decât febra sau tusea

Andreea Damian

Chiropracticienii: NU dormiți niciodată pe partea dreaptă din aceste motive

Andreea Damian

Aquatique, cea mai buna apa minerala plata pentru sugari si copii mici

realitatea

Scrie un comentariu