Tabu
FASHIONPEOPLESlider

Anna Wintour, la 70 de ani. De ce editorul Vogue joacă un rol vital pentru industria de fashion

Anna Wintour este unul dintre cele mai cunoscute personaje din lumea modei, a servit drept inspiraţie unui număr de filme şi este una din vocile care dictează trendurile internaţionale. Editorul revistei Vogue USA este atât de cunoscut încât a obținut statutul de icon.

În cinstea aniversării de 70 de ani, The Independent a trecut în revistă cele mai mari realizări ale Annei Wintour dar și pașii pe care i-a urmat pentru a deveni cea mai influentă și ilustră figură din industria de fashion.

Anna Wintour s-a născut la Londra în 1949 și provine dintr-o familie de jurnaliști. Este fiica cea mai mare a regretatului Charles Wintour, care a fost redactor al Evening Standard în anii ‘60 și considerat unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști britanici la acea vreme. Fratele mai mic al lui Wintour, Patrick, este la rândul său jurnalist, lucrând în prezent ca redactor diplomatic la The Guardian.

Wintour a urmat cursurile North London Collegiate School din Stanmore, dar a renunțat la vârsta de 16 ani. La scurt timp, și-a luat o slujbă la magazinul de modă Biba din Londra, în 1960, înainte de a finaliza un program de formare la Harrods. Apoi a ocupat un post de asistent editorial la revista Harper’s & Queen, acum Harper’s Bazaar. În 1975, Wintour s-a mutat peste Ocean pentru a deveni redactor de modă la Harper’s Bazaar din SUA, post pe care l-a ocupat câțiva ani.

După o scurtă perioadă în care a lucrat în calitate de editor de modă la New York Magazine, Anna Wintour a obținut postul de director de creație la Vogue USA. În 1985, a revenit în Marea Britanie și a fost numită redactor-șef la British Vogue. Însă din cauza temperamentului său a renunțat la slujbă după doi ani, obținând și porecla de „Nuclear Wintour”. După o scurtă perioadă la House & Garden, a fost numită editor la Vogue USA, fiind succesoarea lui Grace Mirabella.

Anna Wintour a revoluționat industria modei încă de la prima ei ediție Vogue. Prima copertă pe care Anna a creat-o pentru Vogue a avut-o în prim-plan pe Michaela Bercu, un model islaelian, care a purtat o jachetă Lacroix împodobită cu pietre preţioase, alături de o pereche de jeanşi. Motivul? Modelul nu a încăput în fusta Lacroix asortată. Coperta se diferenţia atât de mult faţă de normele publicaţiei, încât cei de la tipar au trimis un mesaj după ce au primit-o, întrebând dacă este vorba despre vreo greşeală.

Într-o discuție recentă cu New York Magazine despre modul în care influencerii de pe platformele sociale schimbă industria modei, Wintour a descris revista Vogue drept „cel mai mare influencer dintre toate”. Când Wintour sprijină pe cineva sau ceva, oamenii o ascultă, motiv pentru care Vogue a devenit literă de lege pentru oamenii din industrie sub conducerea ei. „Wintour a devenit o forță culturală”, spun experții. Dar creativitatea sa nu este de neegalat, cred pezentatorii de tendințe. „De cele mai multe ori, are în spate o întreagă echipă creativă care aduce o nouă tendință la viață.”

În calitate de mandatar al Muzeului Metropolitan din New York, Anna Wintour a lansat de asemenea Gala Met, care adună celebritățile de pe tot globul pentru a sărbători deschiderea expoziției anuale de costume, după o anumită temă aleasă de ea. În 2014, departamentul de costume al muzeului a fost redenumit Institutul de costume Anna Wintour în onoarea muncii sale. De asemenea, a fost numită director artistic la editura Vogue Condé Nast în 2013 și i s-a oferit titlul de Dame în 2017 pentru serviciile sale în modă și jurnalism.

Wintour a devenit la fel de renumit pentru munca sa, precum și pentru look-ul său semnătură. Aspectul ei fizic, spre exemplu, este un subiect obişnuit de discuţie. Iconicul ei bob, pe care l-a menținut încă de la vârsta de 15 ani, faptul că poartă un anumit model de pantofi, precum și faptul că rareori apare fără ochelarii de soare fumurii la ochi, aspectul ei rivala cu cel al regretatului și excentricului Karl Lagerfeld.

Cariera lui Wintour nu a fost lipsită de controverse. În 2003, una dintre foștii ei asistenți, Lauren Weisberger, a scris romanul The Devil Wears Prada, care a devenit și film, cu Meryl Streep în rolul Mirandei Priestly, personaj inspirat de Anna Wintour.

Cei din industrie cred că Wintour este o forță a naturii, e un nume care nu ar fi atras atâtea critici dacă ar fi fost bărbat. În ciuda personalității sale, aceasta își încurajează subalternii, în special desginerii, fiind interesată de carierele lor.

Multă vreme s-a speculat că „domnia lui Wintour la Vogue se va încheia” anul viitor, dar CEO-ul publicației Bob Sauerberg a specificat că va continua să lucreze pentru revistă „la nesfârșit”.

ARTICOLE SIMILARE

Serena Williams s-a dezbrăcat pentru o cauză nobilă

Andreea Damian

Trend Alert: Zebra Print

realitatea

Matt Damon și Jeff Bridges despre “True Grit”

realitatea

Selly dezamăgit de sistemul de învățământ românesc

Tabu Tabu

Dureri de picior care trebuie tratate fără întârziere

Andreea Damian

Povestea de viaţă a regretatei Lisa Marie Presley: abuz de droguri, 5 perioade la dezintoxicare și 4 căsătorii eșuate

Andreea Damian

Scrie un comentariu