Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Ardeiul iute – planta de leac

Ardeiul iute, Chilli, este cel mai popular condiment al tuturor timpurilor. De-a lungul vremii, oriunde si oricum a fost folosit, el a imbogatit meniurile, aducand gust deosebit si savoare. ln America Latina, Asia, Africa si Orient ardeiul iute sau chilli, cum mai este numit deseori in cartile de bucate, se foloseste la fiecare masa, uneori chiar si la deserturi. Se presupune ca denumirea de chilli deriva de la un cuvant vechi indian – txile. Planta de ardei iute este originara din America de Sud, cele mai vechi insemnari despre chilli s-au gasit in scrierile antice descoperite in mormintele din Peru. Cristofor Columb care se afia in cautarea piperului in “Lumea Noua” a descoperit ardeii iuti si a observat ca sunt “chiar mai iuti decat piperul”. EI a purtat condimentul in calatoriile sale si l-a adus si in Europa, faptul ca semintele de ardei iuti sunt rezistente si pot fi pastrate 2-3 ani a favorizat raspandirea acestora.

Ardeii iuti au un efect chimic asupra organismului, efect pe care unii il apreciaza mai mult decat altii. Dupa ce ai gustat prima data si ai trecut de pragul in care lacrimezi, aroma ardeilor iuti poate sa ti se para placuta si chiar ademenitoare. Ardeii iuti sunt bogati in vitamina C, ei stimuleaza apetitul si se spune ca racoresc corpul, facand persoana ce-i consuma sa transpire. Efectul de racorire induce si o stare de calm, blandete, buna dispozitie. Dupa consumare, pentru a reduce iuteala din gura, se mananca o bucata de paine sau se poate bea lapte sau iaurt, in nici un caz apa sau bere, care accen­tueaza iuteala.

Ardeii iuti au fost folositi in scop medicinal inca din vremurile vechi. Durerile musculare, reumatis­mele osoase erau calmate cu cataplasme de decoct de ardei iuti. Ardeii iuti sfararnati se puneau in alco­ol, ulei sau untura topita, se fierbeau si se pastrau in loc intunecos 10 zile, apoi amestecul se reincalzea si se strecura. Se ungeau locurile afectate de durere sau se ungea o bucata de panza care se aplica apoi pe piele. Aceasta se tinea pe locul dureros doar ca­teva minute, pana cand incepea pielea sa usture.

Beneficii:

– Ardeiul iute in stare proaspata este folosit in caz de digestii greoaie. In acelasi scop se adauga in ciorbe si mancaruri cu carne otet in care au stat la macerat ardei iuti.

– Ardeiul iute da bune rezultate daca este folosit in alimentatia celor care n-au pofta de mancare.

– Mancarea cu ardei iute ajuta si in cazurile de gripa si raceala, reduce temperatura, provoaca transpiratia si desfunda nasul.

– Ardeii iuti sunt bogati in Vitamina C, betacaroten si capsaicina. Cercetari medicale recente au demon­strat rolul lor anticancerigen.

– Ardeii iuti regleaza tensiunea sanguina, fluidifica sangele si asigura o buna circulatie a acestuia. Tinctura de ardei iuti pusi in alcool natural, pastrat la intuneric apoi timp de 2 saptamani, este folosita in cazuri de alcoolism. Se iau cate 10 picaturi in apa, inainte de fiecare mancare.

– Tinctura de ardei iuti este benefica si in cazul celor care fac tratament local pentru alopecie, chelie. Se unge capul cu tinctura de ardei iuti si se lasa 10 – 15 minute, apoi se spala cu apa calda si se unge cu crema de galbenele.

– Pulberea de ardei iuti uscati se presara pe ranile greu vindecabile pentru a le dezinfecta.

ARTICOLE SIMILARE

Programul de slabit al lui Cher

Ce restricții ne așteaptă de Crăciun și Revelion

Andreea Damian

Ce sunt locurile de muncă ecologice și de ce sunt importante?

Andreea Damian

Iulia Vântur, ŢINTA IRONIILOR PE FACEBOOK! De la această fotografie a plecat totul

Băieţii frumoşi din San Francisco /INTERVIU in exclusivitate

O cunoscută prezentatoare, părăsită de logodnic și șomeră!

Scrie un comentariu