Tabu
Image default
CULTURE Slider

Arta contemporană și distanțarea socială

Cum arată relațiile interumane în 2020? Un artist german chestionează felul în care pandemia a modificat raporturile sociale. Florian Mehnert propune serii de fotografii și creații inspirate de distanțarea socială. 

Captivi în bule transparente 

În contextul pandemiei, distanțarea socială a anulat toate interacțiunile normale dintre oameni. De la ritualul salutului, la îmbrățișări și săruturi pe obraz. Lipsa comunicării directe și a apropierii ne-a afectat cu siguranță. Dar cum mai exact?

Social Distance Stack este titlul unui amplu proiect conceput și realizat de artistul german Florian Mehnert. Odată cu seria sa de lucrări work in progress, creatorul ne invită să reflectăm asupra condiției noastre actuale.

„Cât de importantă este proximitatea socială? Cum se simte individul când ritualurile sociale publice nu mai sunt posibile? Care sunt avantajele și totodată greutățile ori pericolele? Va produce acestă situație o schimbare în societate?” sunt câteva dintre întrebările lansate de artist.

Mehnert a convins diverși oameni să se alăture demersului său artistic. I-a invitat să pășească în interiorul unor bule gonflabile din PVC. Apoi i-a fotografiat. Au rezultat niște imagini impresionante, care nu mai au nevoie de adăugiri.

Arta pandemică

În lumea prezentului, trăim separat, ne vedem, dar nu ne putem atinge. Este efectul distanțării, dar nu acela postulat de Brecht în teoria sa despre teatrul epic. Mesajul lui Mehnert este puternic și răscolitor. Într-o formă concretă, el surprinde nu doar realitatea palpabilă, ci și pe cea virtuală. Comunicarea digitală a înlocuit dialogul real. Acesta este un fapt. Dar cum ne va schimba noua paradigmă în care trăim de peste 10 luni? 

Social Distance Stack este probabil una dintre primele creații consistente și revelatoare ale „mișcării pandemice”. Ca în orice perioadă de criză mondială, unii artiști își găsesc resursele și inspirația de a vorbi despre problemele contemporane. Mehnert este cu siguranță unul dintre primii creatori care a găsit o cale cu adevărat expresivă de a surprinde esența noii realități. 

Scopul lui este de a face vizibilă situația excepțională a acestei pandemii și de a crea o platformă reală de dezbatere și reflecție în jurul efectelor pe care le are distanțarea socială asupra indivizilor. 

Vă recomand  să urmăriți videoclipul de making of realizat la Filarmonica din Stuttgart.

Pentru mai multe informații despre creațiile lui Florian Mehnert, puteți să explorați site-ul www.florianmehnert.de

ARTICOLE SIMILARE

Liam Hemsworth, reacție neașteptată după despărţirea de Miley Cyrus

Andreea Damian

Cea mai toxică zodie. Îți otrăvește viața în fiecare zi

Andreea Damian

Diane Lane: “Uneori e umilitor să te confrunți cu realitatea de a fi părinte”

realitatea

Diana Cavallioti: Doresc să nu mai doresc

Prințul William, declarație neașteptată despre noua situație a fratelui său, Harry

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 31 octombrie

realitatea

Scrie un comentariu