Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Avortul în România | Legal, dar greu de făcut

În anul 1966, Nicolae Ceauşescu interzicea avortul, iar preţul plătit a fost unul uriaş: aproape 10.000 de femei au murit din cauza întreruperilor de sarcină autoprovocate.

Liberalizarea avortului la sfârşitul anului 1989 a deschis însă o adevărată cutie a Pandorei. În anul 1990 a fost o explozie a întreruperilor de sarcină: aproximativ un milion de avorturi au fost înregistrate atunci, un număr de trei ori mai mare decât naşterile.

Sunt zeci de spitale care refuză să facă avorturi, iar pandemia a agravat situaţia

Deși în 2022 avortul este legal în România, situația din teren nu reflectă cu adevărat asta. Spitalele de stat din București nu mai asigură acest serviciu, iar clinicile private exploatează acest context prin prețuri prohibitive pentru multe dintre femei – sumele variază între cinci sute și până la o mie de euro.

Pandemia a fost un alt factor care a contribuit considerabil, când actele medicale care nu erau considerate urgență au fost blocate. O estimare pentru primele nouă luni din 2021 arată că au fost 99 de cazuri de avort făcut acasă, în condiții improprii. Situația e gravă, atât în București, cât și în restul țării. De la decretarea pandemiei, întreruperile de sarcină la cerere nu au fost nicicând atât de greu de accesat.

Avortul, imposibil de realizat

Avortul în România, deşi legal, a devenit aproape imposibil de efectuat. Pe lângă conştiinţă, medicii ginecologi sunt supuşi şi unei presiune constante din partea persoanelor religioase care organizează proteste în faţa spitalelor şi trimit memorii şi petiţii spitalelor. Biserica Ortodoxă Română este vehementă pe acest subiect şi susţine că avortul nu poate fi justificat decât în cazul în care viaţa mamei este pusă în pericol. Violul, incestul, incapacitatea emoţională sau cea financiară sunt lucruri care nu sunt considerate demne de a fi luate în calcul de către BOR, asta în condiţiile în care 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situaţii.

Nici alte state nu stau mai bine. Curtea Supremă a SUA a anulat vineri, 24 iunie, dreptul constituțional la avort, generând proteste masive în toată țara. În ţările din America de Sud legile anti-avort sunt drastice, cu pedepse care prevăd mulţi ani de închisoare. În Salvador întreruperea voluntară de sarcină este interzisă total, fără excepţie, iar pedepsele pentru femeile care îndrăznesc să încalce legea ajung până la 8 ani de închisoare.

ARTICOLE SIMILARE

Fiica lui Eminem a vorbit deschis despre adevărata relație pe care o are cu tatăl ei

Andreea Damian

Jolie și Pfeiffer luptă pentru putere în continuarea filmului Maleficent

realitatea

Anamaria Prodan divorțează de Reghe? Impresara rupe tăcerea: „Asta face numai un bărbat unic”

Andreea Damian

Instrumentele esențiale din trusa de mani-pedi a oricărei femei

Andreea Damian

Internetul a „ucis-o” pe Madonna. Diva, confundată cu Maradona

Andreea Damian

Hygge, sau cum sa te bucuri intotdeauna de viata

realitatea

Scrie un comentariu