Tabu
HEALTHSlider

Cancer de sân | Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor

Autoexaminarea sânilor trebuie să constituie un obicei constant în viața femeii moderne. Mai mult decât un simbol al feminității și maternității, sânul constituie o regiune anatomică a corpului care necesită o îngrijire la fel de importantă ca cea pe care o acordăm altor zone, de exemplu fața sau mâinile.

Manevra de autoexaminare a sânilor este cea mai simplă și mai eficientă metodă prin care putem să diagnosticăm precoce atât cancerul de sân, dar și leziuni benigne și infecțiile, boli care pot fi tratate și vindecate. Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, în afară de cancerul de piele. Ratele de supraviețuire cresc, iar dacă cancerul este descoperit în stadiul 0 sau stadiul 1, rata de supraviețuire este aproape 100 la sută.

De aceea detectarea timpurie este atât de importantă. Mamografia este cel mai eficient instrument de screening disponibil în prezent pentru detectarea cancerului de sân. Dar puteți verifica orice modificare a sânilor, acasă, 5 minute, în fiecare lună. Este important să vă efectuați autoexamenul în același timp în fiecare lună, deoarece sânii se schimbă pe parcursul ciclului menstrual. Medicii recomandă ultima zi sau săptămână a ciclului.

Ghid în 4 pași

Pasul 1

Începeți prin a vă privi sânii în oglindă, cu brațele în jos p lângă trunghi sau cu mâinile pe șolduri. „Indiferent dacă îți faci examenul de sân culcat, la duș sau în fața oglinzii, este important un examen vizual”, spune medicul chirurg Susan K. Boolbol, potrivit Allure. „Așadar, dacă îți faci examenul la duș, tot trebuie, la un moment dat, să stai în fața oglinzii și să te uiți la sânii tăi”. De ce este important? „Nu vei simți dacă există o gropiță a pielii, dar o vei vedea. Există anumite lucruri pe care le vei putea vizualiza, dar nu le vei simți.”

Iată câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui în timp ce îți privești sânii în oglindă!

Aspectul mamelonului: „Mameloanele tale sunt întunecate, cele inversate nu sunt anormale. [Pentru] unii oameni, aceasta este forma lor; au sfârcuri inversate, deci pentru ei nu este anormal. Ce este un semn îngrijorător este dacă aveți în mod normal sfârcuri întunecate și dintr-o dată unul dintre sfârcuri este inversat.”

Locația mamelonului: „Există o modificare a locației mamelonului? Pare că ar fi tras în lateral, de exemplu?”

Dimensiunea sânilor: „Un sân a devenit mai mare decât celălalt sân?”

Piele: „Există o porțiune foarte solzoasă? Există o modificare a pielii mamelonului? Există o modificare a culorii pielii sânului? Pare foarte roșie?”

Dacă există modificări față de luna precedentă sau răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este da, faceți o programare pentru a vă consulta medicul.

Pasul 2

Continuați-vă examenul vizual cu brațele ridicate, examinând aceleași lucruri ca și la pasul 1. „Diferitele poziții ale brațelor pot face schimbările la nivelul sânilor mai evidente”, spune Boolbol. Este bine să țineți cont de lichidul care iese din mameloane, dar să nu vă strângeți în acest proces.

Pasul 3

După finalizarea examenului vizual, începeți examenul fizic. Puteți sta în fața oglinzii pentru această etapă sau vă puteți deplasa la duș sau într-o altă locație, atâta timp cât locația este întotdeauna aceeași.

Ridicați un braț. „Dacă examinați, de exemplu, sânul drept, ar trebui să o faceți cu mâna stângă și să aveți brațul drept sau mâna deasupra capului. Motivul este că, de fapt, ajută sânul să se îndepărteze de peretele pieptului [ și] ne permite să apreciem schimbările la nivelul sânului.”

Palpați sânul ușor cu vârful degetelor. „Nu trebuie să apăsați ferm. Este o atingere ușoară. Aceasta nu ar trebui să fie o experiență dureroasă.”

Urmați același model de fiecare dată. „Gândiți-vă la sân ca la un ceas: ora 12, ora 3, ora 6 și ora 9. Începeți la ora 12, sus pe sân. Utilizați mișcări mici, circulare și mergeți complet în jurul sânului de la ora 12, la ora trei, la ora șase, la ora nouă, [și] înapoi la ora 12. Când reveniți la Ora 12, deplasați-vă puțin și faceți același lucru din nou.”

Acoperiți întregul sân cu palma. Apoi examinați sânul spre axilă.

Pasul 4

Vă puteți examina sânii în mai multe poziții (culcat, așezat sau în picioare) sau puteți alege unul – atâta timp cât o faceți în același mod și în același loc de fiecare dată. Întâi faceți o inspecție vizuală a sânului și abia apoi una fizică. Indiferent dacă doriți să faceți autoexaminarea sânilor în picioare sau culcat, nu contează. Ideea este să o faceți în același mod în fiecare lună.

Este important să rețineți că autoexaminările nu sunt înlocuitoare ale screening-urilor clinice. Mamogramele reprezintă un alt pas important în detectare. Mulți experți spun că femeile fără antecedente în familie ar trebui să îți facă primele mamografii la vârsta de 40 de ani. Nu intrați în panică dacă observați ceva ieșit din comun.

ARTICOLE SIMILARE

Noile recomandări OMS: copiii sub 3 ani nu trebuie expuși deloc ecranelor

Andreea Damian

Cum se pregătește Loredana pentru mega show-ul de la Sala Palatului. A postat imaginile pe Instagram

Andreea Damian

Cristina Ich s-a despărţit de Alex Piţurcă. Mesajul transmis de vedetă: „În sfârşit sunt fericită”

Andreea Damian

Motivul pentru care regina Elisabeta își ia întotdeauna hârtie igienică de acasă în călătorii

Andreea Damian

Nike a lansat costumele de baie musulmane

Andreea Damian

Drama actriței de la Hollywood: a rămas fără uter, în timpul operației de endometrioză

Andreea Damian

Scrie un comentariu