Tabu
LIFESTYLESlider

Ce castigam din voluntariat? Valori morale vs valori materiale

Impulsul tuturor actiunilor noastre e un amestec de altruism si egoism, de iubire si ura, de libertate si dependenta.

Vreau sa spun ca undeva in constiinta noastra facem lucruri cu scopul de a face parte din lumea inconjuratoare a secolului nostru. Le facem si pentru a ne hrani ego-ul, dar parca o ramasita de blandete exista inca. Spun inca pentru ca traim in secolul individualismului, al oamenilor speciali, perfecti asa cum sunt si in secolul in care etalarea a devenit obligatorie, sau nu existi.

Inca mai avem sa oferim si altora din ce stim sau avem, dar gestul asta uneori este privit cu neincredere.

Depinde de unghiul din care privim. Sa luam ca exemplu voluntariatul – o activitate care ori ne ajuta sa primim like-uri, ori ne zguduie putin si ne face sa coboram de pe piedestalul pe care ni l-am construit singuri.

Ce este de castigat dintr-o munca aparent neplatita? Unii considera treaba asta o pierdere de vreme. Asa ca nu se gandesc sa isi piarda timpul cu astfel de activitati, cand „time is money”. Se pare, totusi, ca este vorba despre un castig, dar nu este de natura financiara.

Altii se implica in activitati de voluntariat doar pentru ca cei din jur sa ii aprecieze mai mult. Si stim cu totii ca orice postare pe retelele de socializare, in care ajuti copii sau plantezi copaci, intotdeauna aduna like-uri. Dar si aceasta situatie este una castigatoare pentru ambele tabere, deci sa nu consideram ca cei care o fac doar pentru like-uri ajuta mai putin….difera doar scopul.

Daca privim din perspectiva pozitiva a situatiei, avem mai multe variante de voluntariat facute pentru un castig mult mai profund si de lunga durata.

In primul rand castigi experienta. Voluntariatul este destul de practicat de liceeni si de studenti. Vor sa cunoasca si sa se implice. Voluntariatul le ofera o noua perspectiva asupra vietii, responsabilitate si munca. Ei deja vor sa fie considerati oameni mari, cu obligatii si deadline-uri. Aceasta activitate ii valideaza in fata unei comunitati si capata experienta. Tinerii stiu ca asta e un plus pentru firmele angajatoare.

Cum sa castigi timp liber de calitate? Daca ai vrea sa intri in culisele unor evenimente mari, asta e solutia. Poti sa fii voluntar la aproape orice festival de muzica, teatru sau orice altceva. Pe langa faptul ca vei descoperi ce inseamna sa faci parte din echipa de organizare, vei avea ocazia sa iti urmaresti artistii preferati pe scena fara sa mai cumperi bilet. Castigul, si aici este si de experienta, daca vei descoperi ca organizarea de evenimente este domeniul pe care vrei sa continui in viata.

Iar daca vrei sa iti schimbi directia profesionala, tot voluntariatul te salveaza. Trebuie sa stii ce domeniu nou ai vrea sa descoperi, iar daca acea companie ofera internship-uri, vei putea sa inveti primii pasi in viitoarea ta cariera. Poate ca prima incercare nu va fi preferata ta, dar tocmai aici e frumusetea: poti sa testezi mai multe domenii. Pana la urma sigur iti vei descoperi rostul.

Unii semeni nu vad viata fara sa faca voluntariat in orice domeniu, iar asta e o sursa continua de inspiratie si iubire. In felul acesta poti sa te alaturi campaniilor de adunat gunoaie din diferite orase, poti fii voluntar pe ambulanta, poti aduna bani pentru ca ei sa ajunga in produse la diferite comunitati, poti preda sau ajuta la teme copii cu resurse limitate, iar lista poate continua la nesfarsit. De aici iti iei energie, putere, recunoastere si confirmare.

Munca voluntara este facuta din grija si altruism. Asa castigi ceva ce nu se poate cantari, castigi sensibilitate si constientizare. Voluntariatul este demonstratia faptului ca unii se gandesc la ceilalti si fac ceva sa ii ajute. „Ceilalti” sunt copiii, batranii, sau oamenii din medii sarace, cei care au nevoie de ajutor. De fiecare data cand daruiesti oamenilor care nu au avut o stea norocoasa, ai un sentiment de implinire ca ai pus umarul in a ajuta societatea in care traim. E chiar recomandat ca din cand in cand sa iesim din bula noastra si sa luam contact cu oameni care, din pacate, nu au avut multe sanse in viata. Mai castigi si fericire din treaba asta. Nu toti o cautam?

Ca o concluzie, din voluntariat sunt multe de castigat iar tu te vei imbogati pe toate planurile! Timpul petrecut in voluntariat este o pierdere doar daca vom cuantifica timpul in bani, nu in relatii interumane, incredere, recunoastere si mandrie.

ARTICOLE SIMILARE

Dansul, extrem de benefic pentru sănătate

realitatea

Cum să fii o lady

realitatea

Inna a pozat așa cum nu ai mai văzut-o niciodată FOTO

Tabu Tabu

Machiaj de seară pentru Crăciun. Cum să-l faci, pas cu pas

Andreea Damian

Vlad Gherman și Oana Moșneagu au avut nevoie de terapie de cuplu. Ce se întâmplă cu relația lor

Andreea Damian

Cum să ai o relație fericită cu iubitul tău și cu Brad Pitt-¦

realitatea

Scrie un comentariu