Tabu
HEALTHSlider

Ce produse ar trebui sa evite femeile in dieta de zi cu zi

Femeile sunt in general recunoscute ca persoane extrem de selective. Iar aceasta capacitate de selectie a celor mai bune bijuterii, rochii, pantofi, parfumuri, barbati, scoli si cursuri pentru copii etc. trebuie neaparat sa cuprinda si alimentele din dieta de zi cu zi.

Motivele pentru care trebuie sa facem selectii inteligente sunt multe si puternice: alegerile nesanatoase imbatranesc prematur, imbolnavesc grav si ingrasa…

Asadar, iata cele 5 categorii de produse (sunt greu de numit alimente…) care fac femeilor foarte mult rau daca sunt consumate frecvent, prin urmare trebuie evitate din dieta zilnica.

  1. Alcoolul vine la pachet cu multiple dezavantaje pe termen lung, toate extrem de nedorite.
  • Un prim dezavantaj al alcoolului este metabolizarea rapida, ceea ce creste pofta de mancare, invitand la excese. Mai mult, s-a constatat ca femeile sunt mult mai vulnerabile decat barbatii la efectele alcoolului, pentru ca il metabolizeaza diferit.
  • Un alt dezavantaj este continutul caloric ridicat (7 calorii per gram de alcool pur), iar preferatele femeilor (cocktailurile cremoase, vermut, martini etc.) contin si alte ingrediente hipercalorice, precum zaharul. Un pahar cu 175 ml de vin sau 500 ml de bere blonda aduc 248 de calorii, adica echivalentul unei fripturi cu salata.
  • Alcoolul afecteaza fertilitatea, conform unui studiu american care arata cum consumul zilnic de alcool scade de 3 ori sansele unei femei de a ramane insarcinata. Comparativ, femeile care nu consuma deloc alcool au 90% sanse de a ramane insacinate, iar dintre cele care beau un pahar pe saptamana doar 70% au sanse la a doua sarcina.
  • Alcoolul creste riscul de cancer la san. Potrivit unui studiu publicat in 2011 de The Journal of the American Medical Association, consumul a trei pana la 6 pahare cu vin pe saptamana creste riscul de cancer la san cu 15%, iar 2 pahare pe zi, cu 51%, raportat la o persoana abstinenta.
  • Alcoolul provoaca probleme cognitive. Studiile recente arata ca femeile mai predispuse la probleme grave de sanatate sunt cele care consuma peste 7 bauturi alcoolice intr-o saptamana sau 3 intr-o zi. Expertii spun ca afectiunile creierului cauzate de alcool sunt sub diagnosticate si provoaca boala Alzheimer, alte forme ale dementei sau sunt puse pe seama inaintarii in varsta. Printre acestea se numara: tulburari de memorie, diminuarea capacitatii decizionale si depresie.
  1. Mezelurile. Sunt bogate in sare, chimicale si grasimi si sunt o cauza recunoscuta a obezitatii si a bolilor cardiovasculare tot mai frecvente si in randul femeilor. In compozitia lor intra frecvent carne de calitate proasta, precum cea dezosata mecanic, sau procesata industrial cu chimicale periculoase, din care merita amintit monoglutamatul de sodiu. Cercetarile au asociat aceasta substanta cu riscul de afectiuni hepatice.

In plus, consumul repetat si in cantitati mari poate sa accelereze procesul aterosclerotic, adica de depunere a grasimilor in interiorul vaselor de sange, din cauza prezentei in compozitia mezelurilor a grasimilor saturate de origine animala.

  1. Alimentele prajite. Fie ca vorbim de cartofi prajiti, snitele, chiftele sau produse de tip fast food, tot ce este prajit inseamna gatit in ulei la temperaturi inalte.

Food Standards Agency (FSA) arata in acest sens ca prajirea alimentelor la temperaturi de peste 120°C creste compozita de acrilamida care este o substanta cancerigena. Potrivit specialistilor, cartofii pai si chipsurile au cele mai ridicate niveluri de acrilamida. Cel mai frecvent afectate organe sunt, conform studiilor, bila, ficatul si colonul.

  1. Zaharul. Omiprezent in cantitati mari in dulciuri, bauturi carbogazoase si energizante, zaharul este responsabil direct pentru kilograme in plus, imbatranire prematura, diabet…

Dovedit stiintific, consumul de zahar creeaza dependenta.

Raspunsul imediat al creierului la zahar este o senzatie de bine, insotita de un efect instantaneu de crestere a apetitului. Desi zaharul are instantaneu un efect calmant sau euforic, pe termen lung face consumatorii sa devina iritabili si depresivi. Mai rau, zaharul are un efect devastator in organism, fiind un „hot” de substante nutritive. Organismul isi foloseste propriile resurse de calciu, magneziu, crom, cupru si vitaminele B pentru a neutraliza zaharul din sange.

  1. Snackurile. In afara de 400 de calorii in medie per 100 g, gustarile precum biscuitii sarati, sticksurile, chipsurile etc. contin sare in exces, ceea ce provoaca retentie de apa, frecvent manifestata prin maini si picioare umflate.

Pe langa obiceiul alimentar care ingrasa, snackurile provoaca in timp hipertensiune, din cauza continutului ridicat de sare. In plus, sunt pline de substante chimice, nocive, puse chiar pe eticheta nutritionala: glutamat monosodic (cancerigen), arome identic naturale (adica artificiale), coloranti, aspartam etc…

O viata sanatoasa pana la adanci batraneti presupune, stimate doamne, multa grija fata de ceea ce mancam in fiecare zi. In acest sens, evitarea sistematica a alimentelor nocive este cheia frumusetii si siluetei pana la adanci batraneti.

Scoateti acum din dieta zilnica alcoolul, mezelurile, prajelile, zaharul si snackurile, iar in cel mai scurt timp starea de bine va fi insotita si de o pierdere de cateva kilograme…

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/alimente-recomandate-zilnic-femeilor-partea/ 

https://www.tabu.ro/alimente-recomandate-zilnic-femeilor-partea-ii/ 

https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-3/

ARTICOLE SIMILARE

Jessica Simpson arată fabulos după ce a slăbit 45 de kilograme în șase luni

Andreea Damian

Elton John se uită la televizor doar de Crăciun, când vorbește regina

Andreea Damian

Detoxifierea: Curatenia de primavara a organismului (partea 1)

realitatea

All in black: covorul roșu auster al distribuției The Crown din Londra

Andreea Damian

Schimbare-șoc pentru Dorian Popa. Decizia a ajuns în Monitorul Oficial

Andreea Damian

Skoliosexualitatea | Ce este și de ce unii preferă să folosească acest termen pentru a-și descrie sexualitatea

Andreea Damian

Scrie un comentariu